Tribuna
Fonduri nerambursabile pentru tinerii fermieri
Ioan VIDRIGHIN
1288 vizualizari

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a selectat 1.758 de proiecte pentru care va acorda fonduri nerambursabile în valoare de 35,48 milioane de euro. Practic, 1.758 de tineri agricultori – sub 40 de ani – urmează să se instaleze ca şefi de exploataţii agricole în mediul rural, îmbunătăţind astfel managementul exploataţiilor agricole.   
Proiectele selectate au fost depuse în cadrul sesiunii pentru cererea de proiecte aferentă Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, care s-a desfăşurat  în perioada 1 – 30 iunie 2010.
"Toate proiectele eligibile, depuse în cadrul acestei sesiuni aferente Măsurii 112, vor primi finanţare europeană nerambursabilă" - ne-a declarat ing. Mircea Teuceanu, director OJPDRP Sibiu.   
Începând cu prima sesiune pentru cererea de proiecte aferente Măsurii 112 , desfăşurată în decembrie 2008 şi până în acest moment, numărul semnificativ de cereri de finanţare depuse demonstrează un grad de utilizare a alocărilor financiare de aproape 50 %. Mai precis, este vorba de un total de 6.572 de cereri de finanţare în valoare eligibilă de peste 136,72  milioane de euro.
Notificare
Beneficiarii fondurilor europene neambursabile care au fost selectaţi spre a primi finanţare, conform Raportului de Selecţie publicat în data de 7 decembrie 2010, vor fi notificaţi în maxim trei zile, prin poştă sau fax, pentru a veni la sediile Centrelor Regionale ale APDRP unde vor semna Contractele de finanţare.   
Proiectele selectate în cadrul acestei sesiuni, au ca obiective preponderente înfiinţarea fermelor pomicole şi de creştere a păsărilor. Tot prin intermediul acestei măsuri vor fi contractate şi proiecte care vizează apicultura şi horticultura.   
În judeţul Sibiu, în cursul anului 2011 urmează să fie lansate noi sesiuni de cereri de proiecte pentru Măsura 112, în conformitate cu decizia Comitetului de Monitorizare privind lansarea sesiunilor în anul 2011, care va fi luată în a doua parte a acestei luni.
Obiective
Reamintim că Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier” şi are ca obiective generale îmbunătăţirea şi creşterea competitivităţii sectorului agricol prin promovarea instalării tinerilor fermieri şi sprijinirea procesului de modernizare în conformitate cu cerinţele pentru protecţia mediului, igiena şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă şi îmbunătăţirea managementului exploataţiilor agricole prin reînnoirea generaţiei şefilor acestora, respectiv creşterea veniturilor exploataţiilor conduse de tinerii fermieri.
Obiectivele operaţionale ale Măsurii 112 se referă la creşterea numărului de tineri agricultori care încep pentru prima oară o activitate agricolă ca şefi de exploataţii şi încurajarea acestora de a realiza investiţii.
Condiţii
Pentru a putea primi sprijin în cadrul Măsurii 112, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:  să se instaleze pentru prima dată în exploataţia agricolă ca şi conducător (şef) al acesteia;  să deţină sau să se angajeze să dobândească competenţe şi calificări profesionale în raport cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare; să prezinte un Plan de afaceri pentru dezvoltarea activităţilor agricole din cadrul exploataţiei agricole;  să fie înregistrat şi autorizat în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare: individual  şi independent, ca persoană fizică autorizată sau ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale. De asemenea poate solicita sprijin nerambursabil în calitate de asociat şi administrator unic al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.comentarii
1 comentarii

minte... frumos acesti vidrighini si teuceni...manca si ei o pita alba...
ciolosescu
13.12.2010 13:12
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia