Tribuna
PNL
Fonduri americane pentru biserica fortificată din Moardăş
Adrian POPESCU
3694 vizualizari

Localitatea Moardăş se află la 20 km de Şeica Mare, în direcţia Agnita. Aici se află şi un valoros complex arhitectural: biserica fotificată, aparţinând parohiei evanghelice Moardăş, parohie care datează din anul 1373. Biserica a fost construită în sec. al XlV-lea în stil gotic, cu tavanul boltit, şi a fost închinată Sf. Nicolae. Altarul datează din sec. al XVIII-lea. Cea mai veche parte o constituie tabloul principal care reprezintă o scenă biblică (răstignirea) datată ca fiind realizată în 1700. (Acesta a fost restaurat în 1789 de Petersberger, pentru 421 florini). Orga este şi ea o piesă de rezistenţă, care a fost realizată în anul 1803 de către maistrul din Biertan, Samuel Mâtz. În anul 1918 tuburile principale au fost confiscate, fiind înlocuite abia în 1963. De cur]nd am asistat la finalizarea unei noi etape de restaurare a bisericii fortificate din Moardăş, etapă care face parte din proiectul susţinut de Ambasada SUA, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Sibiu şi Şcoala Tehnică din München. La ceremonia de prezentare a ultimelor intervenţii de restaurare au participat: episcopul Reinhart Guib, consilierul pentru presă şi cultură Bruce P. Kleiner din partea Ambasadei SUA, precum şi reprezentanţii Şcolii Tehnice din München, printre care Hans Seger, directorul şcolii şi Hans Gröbmayr, coordonatorul studenţilor implicaţi în procesul de restaurare. Cu această ocazie studenţii şi-au prezentat activităţile de restaurare derulate în acest an calendaristic. Proiectului destinat acestui obiectiv, aflat în partimoniul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice, i-au fost repartizate fonduri în valoare de 10.000 USD. În 2010, pentru acelaşi obiectiv s-au alocat 39.000 USD, proveniţi din "Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale ale Departamentului de Stat al SUA". Ansamblul fortificat, datând din secolul al XIII-lea care face parte din Peisajul Cultural al Bisericilor Fortificate Transilvane, s-a aflat timp de doi ani pe lista World Monument Fund (WMF) a celor mai periclitate monumente din lume.




comentarii
2 comentarii

ma bucur sa aud ca in moardasul meu drag, unde m-am nascut acum 85 de ani, se intampla lucruri bune...este admirabila initiativa de a restaura biserica... ultima oara cand a fost fata mea acolo si mi-a adus poze era intr-o stare tare proasta...poate asa vor incepe sa prinda cheag si alte lucruri bune...
nu mai apuc sa vad locul unde m-am nascut dar vestea acestei restaurari mi-a dat sperante si bucurie.....
va doresc numai bine!.......
v hampu
23.09.2012 20:25
In viata mea nu am vazut o mai mare BATAIE DE JOC pusa sub semnul steagului Bavariei si cu fonduri americane!!
Domnii implicati acolo au BETONIZATE atit de cumplit totul incat orice reponsabil specialist din cadrul Uniunii Europene i-ar trimite la puscarie, pentru distrugere de monumente.
Aceeasi foruri germane, care au clamat folosirea de catre romani a cimenturilor in cetatile de la Rasnov si Rupea, trec acum cu vederea, suveran, o manarie facuta de un arhitect german, orifginar din Moardas.
In plus, s-au facut sapaturi arheologice neautorizate, santurile sunt deschide si aratate demonstrativ, ca un triumf al lucrarilor, iar materiale de acolo au putut fi fotografiate!
Adrian Andrei Rusu
28.10.2012 19:34
Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica