Tribuna
Foarte aproape de o reușită istorică: ”Marca Patrimoniu European”
Adrian POPESCU
1206 vizualizari
Foarte aproape de o reușită istorică: ”Marca Patrimoniu European”
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA de la Sibiu și ”Palatul Comisiei Europene a Dunării” de la Galaţi au ajuns la poarta selecţiei europeană pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European”. Cele două situri au candida din partea României pentru obţinerea Mărcii Patrimoniului European în sesiunea 2021, după ce au trecut cu brio de preselecţie naţională demarat în 2020.

 

Preselecția

În conformitate cu prevederile Parlamentului European şi a Consiliului dar şi cu celel ale Regulamentului privind procedurile de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european şi de monitorizare a siturilor preselectate pentru Marca patrimoniului european juriul de preselecţie naţională -în format de videoconferinţă - a evaluat propunerilor de situri din România depuse în vederea obţinerii Mărcii Patrimoniului European și a deliberat ca două din dosare să participela la etapa de selecţie la nivel european, respectiv: Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi, gestionat de Biblioteca Judeţeană "V. A. Urechia", Galaţi, şi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, gestionat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Sibiu. Ulterior Institutul Naţional al Patrimoniului a înaintat Comisiei Europene formularele de cererile preselectate ”Juriul european”, format din 13 experţi independenţi.Celelalte două situri candidate au oportunitatea de a trimite noi cereri peste doi ani iar Institutul Naţional al Patrimoniului, în calitate de coordonator, poate oferi consultanţă în acest sens.

Muzeul ASTRA, Sibiu

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA este unul dintre cele mai dinamice muzee publice din România din perspectiva conservării şi promovării patrimoniului cultural material şi imaterial cu valoare etnografică. De la deschiderea sa în anul 1967, s-a axat pe strângerea unei colecţii impresionante şi extinse de exemplare ale civilizaţiei populare româneşti, dar şi aparţinând celorlalte grupuri etnice regăsite pe teritoriul României, dezvoltând programe şi acţiuni culturale pentru o mai bună înţelegere a vieţii rurale din întreaga ţară. Conceput ca un muzeu viu, acesta găzduieşte numeroase evenimente participative, precum târguri tradiţionale, ateliere, festivaluri şi spectacole folclorice. Patrimoniul multicultural reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă diversitatea culturală care caracterizează întregul continent European.

Marca Patrimoniului European

Marca Patrimoniului European este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori situri de o mare varietate de manifestare - monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan - care au vocaţia de a plasa istoria şi cultura naţională a fiecărei ţări într-un context de relevanţă europeană. Acordarea Mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene în fiecare sesiune maximum două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maximum unul.

Criterii de eligibilitate

Marca este acordată pe baza a trei criterii, şi anume: 1. valoarea europeană simbolică a unui sit; 2. proiectul propus pentru a promova dimensiunea sa europeană şi 3. capacitatea operaţională de a implementa proiectul sau planul de lucru. Valoarea europeană simbolică a unui sit şi rolul semnificativ jucat în istoria şi cultura Europei şi/ sau construirea Uniunii Europene pot fi demonstrate prin: (1) caracterul transfrontalier sau paneuropean: prin explicarea modului în care influenţa din trecut sau din prezent şi atracţia siturilor depăşesc graniţele naţionale ale unui stat membru şi precizarea motivelor pentru care acesta are o semnificaţie la nivel european; şi/ sau (2) locul şi rolul lui în istoria europeană şi în integrarea europeană, legăturile cu evenimente, personalităţi sau mişcări-cheie europene (culturale, artistice, politice, sociale, ştiinţifice, tehnologice sau industriale care sunt semnificative la nivel european şi includ mai multe ţări europene); şi/ sau (3) locul şi rolul său în dezvoltarea şi promovarea valorilor comune care stau la baza integrării europene (de exemplu, valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor).





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Filarmonica de Stat Sibiu

Filarmonica Sibiu

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Tribuna