Tribuna
Sevis
FILE DE CALENDAR: Sfânta Maria Egipteanca, în duminica a cincea
FILE DE CALENDAR: Sfânta Maria Egipteanca, în duminica a cincea
Biserica Ortodoxă vedea un model de Sfântă în Maria Egipteanca în Duminica a cincea a Sfântului Post, era din Egipt pe la anul 500.

 

A trăit o viaţă de plăceri în primii 27 de ani, din dorinţa să-şi distrugă trupul, după cum îi spunea călugărului Zosima, căruia i-a mărturisit viaţa atunci când el a aflat-o în pustiul de dincolo de Iordan. Lumea mergea să se închine la cinstita Cruce a Domnului la Ierusalim, a mers şi ea cu corabia şi a continuat să păcătuiască pe corabie. Când  a ajuns la Biserica Crucii, toţi intrau şi se închinau şi pe ea o putere o ţinea la uşă, o respingea. După multe încercări s-a uitat la Icoana Maicii Domnului care era deasupra uşii. Şi-a venit în fire şi şi-a dat seama că este o păcătoasă, a rugat-o pe Maica Domnului să o ajute să sărute şi ea Sfânta Cruce. I-a promis că-şi schimbă viaţa şi nu va mai păcătui niciodată, în acel moment o putere a împins-o şi pe ea în Biserică şi a sărutat Crucea Domnului Hristos. Apoi a ieşit debusolată neştiind ce să mai facă cu viaţa ei, a început să se roage cu rugăciuni mici pe care le ştia din copilărie, a auzit o voce: "Dacă vei trece Iordanul, bună pace vei găsi!"

A ieşit spre drumul spre Iordan deşi nu-l cunoştea şi a ajuns la malul râului, pe drum un om i-a dat trei bănuţi, cu care a cumpărat trei pâini. La Biserica Sfântului Ioan Botezătorul şi-a spovedit păcatele şi a fost împărtăşită de un preot cu Sfintele Taine. A trecut Iordanul cu o mică luntre şi s-a afundat în pustie, nu a întâlnit nici o fiinţă, nici oameni, nici animale. A petrecut două perioade oribile. Primii 17 ani dramatici, forţe o chemau să vină în lume la mâncăruri, vinuri, petreceri, dar îşi aducea aminte de jurământul care l-a pus Maicii Domnului că nu se va mai întoarce la lume niciodată. O ardea trupul, simţea gusturi, ispite, auzea melodii din lume, se arunca pe jos şi se acoperea de nisip. Ziua era cald, 40 de grade, nopţile erau reci cu -20 de grade în pustiu. Se ruga şi plângea. I s-au rupt hainele. De multe ori venea până la Iordan să treacă înapoi dar se oprea şi continua. Abia după 17 ani au încetat aceste ispite şi chemări ale păcatului. A început o linişte, auzea îngerii care o învăţau cuvinte din Sfânta Biblie, din Psalmi şi din Evan­ghelile Domnului Hristos. Deşi nu avea şcoală, se ruga pen­tru ea şi pentru lumea întreagă.

După acei 34 de ani, era Postul Sfintelor Paşti, călugărul Zosima s-a dus în pustie să se roage tot postul, ca şi alţi călugări. Când a ajuns la mijlocul pustiului, a văzut o fiinţă ca un zmeu, ca un rug de foc care se ridica de la pământ, uneori în flăcări, uneori luminos. A alergat zile în şir după aceea fiinţă. Când fiinţa s-a oprit în sfârşit l-a strigat pe nume: "Părinte Zosima sunt femeie şi sunt goală, aruncă-mi o haină să mă acopăr şi-ţi voi povesti viaţa mea". I-a povestit viaţa şi l-a rugat ca anul viitor să-i aducă Sfintele Taine, să se împărtăşească cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Peste un an a revăzut-o ş i-a dat Sfintele Taine. În anul al doilea când a venit Zosima, cuvioasa era moartă, nu ştia cum să o îngroape, s-a rugat şi a venit un leu care i-a săpat groapa Sfintei şi a acoperit trupul cu nisip. Când s-a întors la mănăstire, i-a scris viaţa acestei Mare Sfinte, ulterior Sofronie Patriarhul Ierusalimului, după anul 500, a copiat viaţa şi ne-a transmis-o şi nouă.

Să-i urmăm exemplul de credinţă şi pocăinţă, Cuvioasei Maria Egipteanca. Scriu aceste cuvinte din Spitalul Judeţean, internat de Covid şi mă rog pentru toţi medicii şi personalul medical atât de dăruit cu noi, bolnavii. Le mulţumesc tuturor în numele dumneavoastră celor care aţi trecut pe aici.

Cuvioasă Marie Egipteanca, roagă-te pentru noi toţi!

Preot Nicolae STREZA

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia