Tribuna
PNL
Fetele de la video chat, plătite cu drepturi de autor
12063 vizualizari
Fetele de la video chat, plătite cu drepturi de autor
* Prejudiciul estimat este de aproximativ 300 de milioane de dolari * Au fost vizate studiouri video chat şi filiale bancare *

Politiştii au efectuat 93 de percheziţii domiciliare pentru destructurarea a patru grupări infracţionale bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul prestării de servicii de tip „video chat”. Potrivit unui comunicat al Poliţiei, va fi instituit sechestru asigurator asupra a peste 15.000.000 de dolari americani. Potrivit unui comunicat al Biroului de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, este vorba de patru dosare deschise în cauză. Percheziţiile au avut loc în Bucureşti, dar şi în Sibiu, Buzău, Bacău, Timiş şi Ilfov, fiind vizată destructurarea a patru grupări infracţionale bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul prestării de servicii de tip „video chat”.

Într-unul dintre dosare, procurorii derulează cercetări în legătură cu persoane care au desfăşurat în cadrul unor societăţi comerciale activităţi de video chat. Aceste persoane sunt suspectate că au angajat fără forme legale mai multe femei pentru video chat, iar veniturile astfel obţinute nu au fost evidenţiate, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate sunt substanţiale, după cum afirmă anchetatorii. „Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa sumelor de bani încasate de la proprietarii site-urilor online prin intermediul cărora se realizează aceste activităţi, sus-numiţii au procedat la înfiinţarea de societăţi off-shore, prin intermediul cărora se intermediau sumele de bani plătite în conturi bancare din România. De aici, banii erau direcţionaţi în conturile persoanelor care desfăşoară activităţile de video chat sau în conturile celor care supraveghează activităţile respective, pentru ca mai apoi acestea să vireze banii persoanelor de sex feminin drept remuneraţie ca urmare a activităţilor prestate”, se arată în comunicatul Parchetului.

Scriitoare sau prestatoare de servicii video chat?

Într-o altă cauză, procurorii efectuează cercetări în legătură cu persoane care au organizat în cadrul unor agenţi economici activităţi de video chat, pentru care au angajat, fără forme legale, mai multe persoane de sex feminin, sustrăgându-se în acest fel de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate, aferente acestor activităţi, depăşesc câteva milioane de euro. Pentru a da o aparenţă de legalitate aceştia au încheiat cu persoanele angajate contracte de drepturi de autor, diminuând în acest fel taxele şi impozitele datorate bugetului consolidat al statului.

În această cauză apare şi Sibiul, pe lângă Bucureşti, Ilfov şi Timiş.

Fără impozit

Într-o altă cauză, procurorii efectuează cercetări cu privire la mai multe persoane care desfăşurau activităţi comerciale de tip video-chat cu caracter pornografic, ascunzând sursa impozabilă sau omiţând în tot sau în parte evidenţierea operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Referitor la operaţiunile efectuate de persoanele fizice şi juridice vizate de cercetări, există suspiciuni cu privire la comiterea infracţiunii de spălare a banilor, în sensul că mai multe persoane, beneficiare ale unor transferuri efectuate de către societăţi comerciale nerezidente, au retras în numerar imediat sumele încasate, tranzacţiile având un scop economic nereal, iar în unele cazuri nu corespundeau profilului tranzacţional al clientului”, se arată în comunicatul de presă.

Ruta internaţională

Într-un alt dosar, procurorii efectuează cercetări în legătură cu o societate de tip off-shore care ar fi intermediat plăţi externe şi care ar fi ajutat persoanele implicate în celelalte trei cauze să se sustragă de la plata impozitelor aferente veniturilor obţinute pe teritoriul României. „S-a stabilit că persoana juridică nerezidentă în România are o pagină web din studierea căreia rezultă că această societate desfăşoară activităţi şi operaţiuni financiare asemănătoare societăţilor bancare, oferind servicii de transfer de sume de bani, plăţi, operaţiuni cu carduri bancare, iar pentru fiecare tip de operaţiune există un anumit comision, plăţile efectuate prin conturile bancare deschise pe teritoriul României fiind dispuse de regulă on-line de către anumite persoane coordonate de către unii dintre cei cercetaţi în prezenta cauză”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În documentarea activităţii infracţionale, procurorii au beneficiat de suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii.

 

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica