Tribuna
Fertilizarea in vitro contra cost, scoasă în afara legii
* Un ordin semnat de fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac, în 23 septembrie, scoate în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială * Specialiştii din domeniu şi organizaţiile neguvernamentale protestează şi cer anularea în regim de urgenţă a ordinului * Managerul Polisano, medicul Ilie Vonica, este de părere că ordinul a fost o greşeală *
Asociaţia "SOS Infertilitatea" reuneşte persoane cu probleme de fertilitate care, în regim de voluntariat, desfăşoară campania "Infertilitatea este o boală. A avea un copil nu trebuie să fie un lux". "SOS Infertilitatea” a aflat cu stupoare că prin Ordinul nr. 1156 din 23/09/2009 al Ministerului Sănătăţii procedurile de reproducere umană asistată medical - respectiv inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro - nu mai pot fi efectuate în România de către clinicile, publice sau private, care se autofinanţează! Practic, articolul următor din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevării şi transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană în scop terapeutic"' din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: Art. 6. - Prin excepţie de la prevederile art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, unităţile publice sau private autorizate de Agenţia Naţională de Transplant sau de Ministerul Sănătăţii Publice pot obţine profit pentru organizator - este eliminat, ceea ce foarte probabil va conduce la sistarea procedurilor de reproducere umană asistată medical în clinicile care se autofinanţează", se arată într-un comunicat al asociaţiei "SOS Infertilitatea".

Posibile consecinţe

Reprezentanţii asociaţiei susţin că o consecinţă foarte probabilă a respectării ordinului va fi migrarea cuplurilor cu probleme către clinicile din străinătate. "Dacă în cele mai multe dintre ţările Uniunii Europene există politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajută cuplurile infertile să poată avea copii sunt finanţate din bugetul asigurărilor sociale, constatăm că în România cuplurilor infertile, cărora oricum statul român nu le oferea nici un ajutor, acum li se blochează accesul la proceduri până şi în clinicile la care erau dispuşi să plătească. Întrucât cunoaştem cât de puternică este motivaţia cuplurilor care îşi doresc un copil, o consecinţă foarte probabilă a respectării acestui ordin va fi dezvoltarea la o scară şi mai largă a apelării la clinicile de fertilizare din străinătate. Astfel, salariile şi creditele bancare ale cuplurilor infertile din România vor constitui profitul clinicilor din străinătate – de pildă, din Ungaria, (unde, de altfel, cetăţenii maghiari beneficiează de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, plătite de către asigurările de sănătate la care cotizează)", se arată în acelaşi comunicat.

Val de proteste

Ordinul a declanşat un val de proteste, atât în rândul specialiştilor în domeniu, cât şi în cel al organizaţiilor neguvernamentale de profil. "Este un ordin care cred că a fost o greşeală, şi care sperăm să fie rezolvată în cel mai scurt timp. În mod cert, cine a pregătit ordinul a greşit în formulare, şi domnul ministru nu a fost informat corespunzător. Noi facem demersurile necesare şi sperăm ca situaţia să fie remediată în cel mai scurt timp", a declarat pentru TRIBUNA medicul Ilie Vonica, managerul Polisano. La Polisano funcţionează de trei ani un centru de fertilizare in vitro, şi rezultatele sunt foarte bune. Asociaţia “SOS Infertilitatea” va protesta oficial pe lângă Ministerul Sănătăţii cerând anularea în regim de urgenţă a ordinului. "De asemenea, solicităm crearea în România a unui cadru legislativ coerent, care să împiedice excesele şi experimentările în domeniul reproducerii umane asistate medical, şi solicităm elaborarea de politici publice din partea Ministerului Sănătăţii în domeniul infertilităţii, care să asigure dreptul de accces la tratament pentru cuplurile infertile", mai spun reprezentanţii asociaţiei.



comentarii
9 comentarii

vrei un copil il iei gata de la camin :)
la cati copii sunt abandonati ma mir ca mai exista asta
08.10.2009 07:06
o dovada perfecta a incompetentei incredibile a unui ministru ridicat in slavi de psd
daca mai statea cine stie ce ii mai trecea prin cap
poate scotea inafara legii orice fel de transplant.........k sa stim o streaba
crina
08.10.2009 13:05
Sa asigure statul tratamentul gratuit si apoi pot sa dea asemenea legi!De ce nu a scos dl ministru in afara legii vanzarea de Ferari?
Maria
08.10.2009 13:50
UN BOU!
Doru
08.10.2009 13:51
Oare el are copii?
Stie cate cupluri sufera din cauza asta?
Camelia
08.10.2009 15:33
de ce statul nu da macar o sansa cuplurilor care nu pot avea copii??? pentru brazi ornamentali si animale din gard viu sunt bani.
adela
11.10.2009 19:04
Oare cei care fac legile stiu ce e in sufletul unei femei care are probleme de infertilitate?
VALI
11.10.2009 19:08
pacat ca nu a trecut legea, a fost doar la stadiul de proiect, statul putea sa faca 2000 de femei fericite...
ionstela11@yahoo.com
03.02.2010 15:48
de ce sa se gindeasca la femeile cu probleme de sterilitate? ...cind ei isi pot crea tot felul de privilegii...
alina
03.02.2010 15:50
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna