Continental
Tribuna
Fenomenul Ştirilor false, explicat pe înţelesul tinerilor, într-o tabără tematică, la Bran
Liuba STARII
747 vizualizari
Fenomenul Ştirilor false, explicat pe înţelesul tinerilor, într-o tabără tematică, la Bran
Asociaţia „DeVision" a organizat în perioada 10-13 octombrie, la Bran, o tabără tematică pentru 20 de tineri în cadrul proiectului "All on board against fake news” finanţat de Consiliul Europei prin Fundaţia Europeană de Tineret. Timp de patru zile cei 20 de tineri cu vârsta între 16 şi 20 de ani din Sibiu, Bucureşti, Câmpulung, Reşiţa şi Târgovişte au participat la o serie de activităţi non-formale în urma cărora au creat structura unui joc de societate care să fie folosit de ei în discuţiile pe care le vor avea ulterior în licee şi universităţi cu colegii lor pe tema ştirilor false.

Scopul proiectului a fost să atragă atenţia tinerilor cu privire la fenomenul ştirilor false şi să creeze un joc de societate care să-i ajute pe liceeni şi studenţi să înţeleagă cum se propagă ştirile false şi ce pot face pentru a le identifica şi a împiedica răspândirea lor. Printre tinerii implicaţi în proiect s-au numărat şi patru studente de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Jurnalism, şi anume Laura Bianca Lepădat, Elena Narcisa Roman, Florentina Popescu şi Eliza Marina Milcă care şi-au dorit să fie parte din acest proiect întrucât studiază jurnalismul şi ştiu cât de amplu a devenit acest fenomen numit "fake news", dar şi cât de mult îi poate afecta pe cei care nu ştiu cum să-l identifice.
Potrivit organizatorilor, urmează desfăşurarea evenimentelor tematice în unităţi de învăţământ din toate cele cinci oraşe în cadrul cărora cei 20 de tineri care vor acţiona ca ambasadori ai proiectului vor discuta cu tinerii de vârsta lor despre ce este o ştire, cum se strâng informaţiile, care e diferenţa dintre fapte şi opinii, ce este aceea o ştire falsă, care sunt elementele la care trebuie să se uite ca să identifice o ştire falsă şi să prevină răspândirea lor, la ce trebuie să fie atenţi când consumă conţinut de pe reţelele sociale. Tinerii implicaţi în proiect şi-au propus să interacţioneze cu 500 de elevi şi studenţi din comunităţile lor şi să contribuie astfel la o creştere a gradului de conştientizare a tinerilor cu privire la ştirile false şi să le ofere un instrument clar şi creativ care să îi ajute să înţeleagă mai bine cum pot identifica şi cum pot stopa răspândirea de ştiri false, mai ales prin intermediul reţelelor sociale. În echipa de proiect au fost implicate cadre didactice cu experienţă în proiecte educaţionale non-formale şi jurnalişti cu peste 20 de ani de experienţă în mass-media, printre care se numără şi Doris Lupu.
"Ne-am dorit de foarte mult timp să facem acest proiect pentru că e un subiect foarte important pentru adolescenţii şi tinerii cu care lucrăm. Ne bucurăm că am obţinut această finanţare de la Consiliul Europei şi credem că e important să creăm metode educaţionale creative, care ies din tipare şi îi pot ajuta pe adolescenţi şi tineri să înţeleagă mai uşor anumite concepte, noţiuni şi fenomene. Şi ce poate fi mai uşor de folosit în lupta împotriva ştirilor false decât un board game creat de tineri pentru tineri", spune Claudia Oprescu, preşedintele organizaţiei "Devision" şi managerul de proiect.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia