Tribuna
Fascinaţia făţărniciei la Sibiu: vandalizarea statuii lui Brukenthal versus vandalizarea permanentă a Sibiului
Dumitru CHISELIŢĂ
2404 vizualizari
Fascinaţia făţărniciei la Sibiu: vandalizarea statuii lui Brukenthal versus vandalizarea permanentă a Sibiului
Să ştiţi că mă aşeptam ca statuia aceea a lui Samuel von Brukenthal din Piaţa Mare să fie, la un moment dat, vandalizată. Prea multă energie şi pasiune s-au consumat pe spinarea ei ca povestea să se rezume doar la o paranghelie naţionalist-fals ortodoxă cu muzică aşa-zis populară (hai spuneţi care ţăran adevărat, chiar moţ, chiar din Ţara Moţilor, ar băga într-o piesă de-a lui expresia "templu sfânt"?). Plus că băieţii au promis atunci că vor continua. Ei bine, au continuat. Nu?

O vandalizare mârlănească. Şi atât.

Bun. Părerea mea despre statuia lui Brukenthal o ştiţi, în cazul în care o ştiţi. Ea, statuia, îmi este indiferentă. Adică nu dau pe spate de încântare, nu mă apuc să înalţ ode "Baronului" cu Bî mare despre "ce a făcut pentru Sibiu", pentru că ştiu destul de bine şi ce a făcut, şi ce nu a făcut. Mă bucur totuşi că nu e o monstruozitate, ca alte statui sibiene sau un fake-original, ca fântâna din aceeaşi Piaţă Mare. Pe mine, chiar dacă ecranează cumva faţada Palatului, nu mă deranjează.
La fel, când văd statuia lui S. von B. nu mă burzuluiesc de revoltă valahă suind din moşi- strămoşi şi babe-străbabe cum că e duşmanul de moarte al meu şi al neamului meu, din şi în veac. Ştiu că toate acuzele super-românilor la adresa lui sunt cam de-aiurea, ştiu că istoria cu tricoloare, răscoale, idoli din panteonul eroic hyper-naţional, ştiu nu prea e aşa cum se ştie ci ea, istoria, e mult mai simplă şi pe alocuri mai jenantă. Şi chiar dacă îmi iubesc credinţa, ţara şi un procent nu prea mare din popor, nu vreau capete rupte în numele MegaloDaciei, al Super-României a tuturor neamurilor duşmane tradiţionale, clasice sau din noul val. Apropo, m-am amuzant foarte tare atunci când am analizat, cu alţi colegi de grup din reţele, o imagine a "uniformei" unuia dintre vehemenţii de la protestul legendar şi demn de letopiseţi. Omul avea o alură generală de daco-viking. Cu barbă şi "haircut" de "norseman" (adică părul ras pe părţi şi lăsat spre creştet). Cu cămaşa "populară" dar care s-a nimerit să fie una săsească (lucru confirmat chiar de amici de-ai mei saşi), iar la gât purta o cruce de fier germană (eisenkreuz), semn că dacul nostru s-a remarcat de câmpul de luptă din Primul şi/sau Al Doilea Război Mondial. Dar asta a fost doar o paranteză.
Cert este că da, gestul ăla de a arunca cu vopsea pe o statuie, chiar şi inaugurată cu (mult prea) mare fast pentru o simplă statuie, chiar şi devenită celebră din cazua scandalului cu statuia, mi se pare o măgărie. Adică nu mi se pare, ci este. Cel care a făcut "marele gest patriotic" poate să fie mândru că a făcut de râs şi etnia, şi ţara, şi credinţa. Şi că a făcut servicii adversarilor (etniei, credinţei, ţării) mai mult decât dacă ar fi fost plătit de ei să facă asta.
Deci pentru mine şi pentru majoritatea celor care au aflat sau au văzut chestia asta cu vopsea pe statuie a reieşit că este o mostră la fel de educativă şi de trezire naţională ca atunci când, în copilăria mea, se scria "P**ă" cu creta pe gardul fabricii de mobilă de langă Podul Gării.      

Mamă-mamă câtă revolta!

Ok, lumea s-a revoltat. Ba chiar s-a sesizat şi Poliţia care chiar a acţionat, identificând făptaşul aruncător de plase cu vopsele +/- tricolore. A primit 500 de lei amendă, adică nimic, doar bună pentru a fi adăugată la CV-ul "eroic" al făptaşului. Chiar un câştig faţă de impactul mediatic, pentru că te face/costă mai mult o pagină de publicitate care să scrie despre tine, aşa uite, dacă comiţi lucruri, eşti şi faimos şi te-ai scos şi mai ieftin pe 500 "roni".
Statuia a fost curăţită, onoarea baronului a fost reparată prin tot felul de postări care înfierau cu mânie gestul, "statuia lui Brukenthal a fost curăţată de muzeografi", că doar nu de clienţii de la terase, şi avem, pe reţele, o întreagă masă populară de revoltaţi dar mai ales de falşi revoltaţi.

M-am şi uimit cât de responsabili au devenit sibienii cu patrimoniul istoric sau monumental local, chiar habar nu aveam că-s atâţia grijulii pe metru pătrat la Sibiu-Hermannstadt. Am citit postările lor (da, am ce citi în general, am făcut-o doar ca documentare). Nu se mai putea de atâta revoltă. Împotriva "naţionaliştilor", a ortodocşilor, a antivacciniştilor (???), a veneticilor care nu-s din oraş, că "Datorită bunăvoinţei saşilor şi nu numai, azi sunt stăpâni Români, cu toate că nu merită", că ce a făcut Brukenthal pentru noi (???), în fine, o adevărată mostră de implicare civico-cetăţenească. Plauzibilă până la un punct. Cel al penibilului şi pupin­cu­rismului cu orice preţ. Sunt curios cât de înfoiaţi ar fi fost comentatorii dacă statuia lui Bruk' ar fi fost vandalizată cu steagul UE cu stele cu tot. Sau cu schwarz-rot-gelb-ul Germaniei. Adică s-a sărit în cel mai pur stil românesc peste cal cu atitudinea asta, care din resposnabilă a devenit făţarnică.

De celelalte vandalizări ni se efectiv rupe, nu?

Bun. Să dai cu vopsea pe o statuie e o porcărie şi o mârlănie. Deci e normal şi pozitiv să ai reacţii. E normal ca Poliţia să se mişte să afle făptaşul iar el, culmea, să fie şi identificat şi amendat şi alte chestii. Da? Da.
Paradoxal însă, nu am văzut super-sibieni care să rupă cămaşa de pe ei şi să trâmbiţeze revolte referitoare la faptul că tot centrul istoric e mâzgălit. Sau ar trebui ca şi mâzgălicii ăştia cu "tag"-urile lor să folosească vopsea roşu-galben-albastră, ca să aud urlete că uite la naţionaliştii ce fac? Şi să se mişte ceva la nivel oficial?
Pe bune, cel puţin eu am scris o carte-album demnă de scos la edituri de fitză, de ani întregi, despre cât de praf e Sibiul ăsta "scris" peste tot, sub ochii toleranţi şi foarte închişi ai tuturor celor în măsură să păzească sau să ia măsuri. Ba culmea, Primăria le mai face şi panouri în parcuri. În afară de câţiva oameni într-adevăr iubitori de oraş, reacţia generală era "ce vrei, că şi la Berlin e la fel!" sau "e doar teribilismul vârstei".

Uite, dragi mari super-hermann­stadteni efectiv oripilaţi de mâzgăleala tricoloră de pe statuia lui Samuel von, după ce mai luaţi o gură de aer, vă ofer cu drag nişte imagini proaspete despre locuri care zac vandalizate de ani buni. Sub ochii voştri. În zona la fel de istorică a Sibiului ca aceea unde se află statuia baronului (cu "b" mic că suntem republică, totuşi!). În plin centru. S-a revoltat cineva oficial? NU. A fiert facebookul? Nu.
Sau nu se pune, că nu-s cu tricolor, nu? Oricum am trait din nou fascinaţia făţărniciei la Sibiu, despre cum o vandalizare e mai vandalizare decât alta doar că e cu alte culori.







comentarii
2 comentarii

Bine spus, redactore!
13.10.2021 13:23
Azi pe la ora 9:30 eram in dreptul unei terase din Piata Mare cand privirea mi-a fost atrasa de "vizibilitatea" celor doua statui, a lui Brukenthal si Gh. Lazar. In prima clipa m-am intrebat unde au disparut, ca apoi sa realizez ca erau, dar sub forma a doua pete negre pe doua pete negre! Brukenthal pe poarta muzeului iar Lazar pe "decorul" din spate . Am atras atentia de mai multe ori ca ambele trebuia ridicate pe socluri de cel putin 1,5m ca sa fie vizibile in orice conditii de lumina, vreme sau situatie, dar fie din saracie, fie din neintelegere au ramas sa se piarda in multime sau in peisaj.
Cititescu
16.10.2021 12:08
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA