Tribuna
Expoziţie aniversară "Ambalaj pentru suflet" de Suzana Fântânariu, la Iaşi. Curator este directorul interimar al Muzeului Brukenthal, Alexandru Chituţă
Expoziţie aniversară
Vineri, 7 octombrie, ora 17 va avea loc la Universitatea Națională de Arte "George Enescu" din Iaşi, în Galeria Universitas - Casa Balș, expoziţia aniversară "Ambalaj pentru suflet", a artistei Suzana Fântânariu. Curatorii expoziţiei sunt conf. univ. dr. Adrian Stoleriu, decanul Facultății de Arte din Iași și dr. Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

 

 

Născută în localitatea Baia Suceava, absolventă a Liceului de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi şi a Institutului de Artă "Ion Andreescu" din Cluj Napoca, Doctor Honoris Causa a Universităţii Naţionale de Artă "George Enescu‟ din Iaşi, Suzana Fântânariu este cunoscută ca "Doamna graficii contemporane româneşti". Cu o activitate spectaculoasă, cu zeci de expoziţii în ţară şi străinătate, cu numeroase participări şi premii la diferite Bienale internationale: Premiul I la Paris, Premiul II la Maastrsicht, Premiul I la Sharjah, Medalia de Argint din Beijing, Medalia de Aur a Bienalei de Artă Vicenza ş.a., cu o carieră academică extraordinară ca profesor universitar la Facultatea de Artă şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, unde a îndrumat zeci de studenţi, Suzana Fântânariu se întoarce la Iaşi la invitaţia generoasă a Facultății Naționale de Arte din Iaşi în colaborare cu Muzeul Naţional "Brukenthal" unde va prezenta o serie de lucrări realizate în tehnica xilogravurii, desen, xilo-obiect etc.
În luna iunie a acestui an Suzana Fântânariu, la solicitarea prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte "George Enescu" din Iaşi și a dr. Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, decorație conferită de
primarul Mihai Chirică.
Decanul Faculțății de Arte din Iași, conf. univ. dr. Adrian Stoleriu a declarat: "Exprimându-se cu ușurință în varii medii artistice, maestru inegalabil în arta xilogravurii, Suzana Fântânariu îmbină noul și vechiul în opere de artă ce dețin un timp al lor, un timp propriu, în care privitorul este absorbit fără ezitare. Prin limbajele propriei creații, artista stabilește un contact imediat cu publicul său, dovedindu-se un foarte bun și sincer narator. Ea vorbește despre sine cu o nebănuită capacitate de confidență, pe care o împărtășește cu dărnicie, nouă tuturor. Pentru toți cei care o cunosc deja pe artista Suzana Fântânariu, acest fapt este o evidență. Cei care îi vor afla abia de acum înainte opera și personalitatea, vor descoperi un univers cultural și artistic bogat, ce realizează o mediere de excepție între diferitele ramuri ale artei, îmbinând sculptura, instalația, grafica, artele textile, obiectele artistice, desenul... Toate acestea fac ca, imediat ce a parcurs vizual, mental și spiritual acest bogat ansamblu de expresii artistice, privitorul să constate că are de-a face cu o personalitate artistică plurivalentă, multiculturală, cu viziuni universale, așa cum au fost marile genii ale lumii."
Curatorul expoziţiei, dr. Alexandru Constantin Chituţă, a declarat
la răndul lui că "Lucrările Suzanei Fântânariu ne dezvăluie un univers sensibil pentru bucuria ochilor. Indiferent de tehnica adoptată, artista a reuşit de-a lungul salei cariere să devină un reper. Tocmai de aceea expoziţia prezentată acum la Iaşi, are rolul de a evidenţia parcursul creator şi de a face mai bine înţeles particularităţile demersului artistic dezvoltat de artistă până în momentul de faţă. Lumea Suzanei Fântânariu aparţine senzorialului, nostalgiei, relaţiilor intime cu obiectele imediate. Nu doar tehnica hârtiei, drumul ideii pe calea materialului, a imprimării, a scrierilor cât şi gândirea spectaculară a artistei transformă ingeniozitatea obiectului într-un indice personalizat. Artistic vorbind, Suzana Fântânariu prezintă la Iaşi, aventura domniei sale în experiment, pe mai multe direcţii, într-un sistem al risipirii, după propria caracterizare. Este o bucurie că iată în colaborare cu av. George Şerban din Bucureşti, am putut realiza acest moment deosebit nu doar în viaţa Suzanei Fântânariu cât şi în istoria graficii româneşti".


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA