Continental
Tribuna
Expoziţia „Donaţia Gheorghe Suciu dedicată Centenarului Marii Uniri”, la Muzeul Brukenthal.
Expoziţia „Donaţia Gheorghe Suciu dedicată Centenarului Marii Uniri”, la Muzeul Brukenthal.
Astăzi, 7 decembrie, de la ora 13, în Sălile de Expoziţii Temporare de la Palatul Brukenthal, va fi vernisată expoziţia „Donaţia Gheorghe Suciu dedicată Centenarului Marii Uniri”.

 

„Donaţia lui Gheorghe Suciu este dedicată Centenarului Marii Uniri şi, fiind făcută încă la sfârşitul anului 2017, poate fi considerată ca fiind prima dintre donaţiile dedicate acestui eveniment.

Gheorghe Suciu s-a născut în 1927, la Vinţu de Jos, jud. Alba. A urmat Şcoala de Arte şi Meserii (specialitatea Textile) din Timişoara (1942-1946), apoi Liceul Nikolaus Lenau din Timişoara şi Şcoala Militară de la Radna. După ce a fost restructurat din armată pentru convingerile sale politice, s-a stabilit mai întâi la Timişoara, unde a muncit în domeniul industriei chimice şi de prelucrare a lemnului. În 1981 s-a stabilit la Alba Iulia, unde a lucrat în distribuţia cinematografică. Gheorghe Suciu a debutat relativ târziu, în 1987, ca pictor autodidact influenţat de pictorul profesionist local Laurenţiu Jianu. Curând după 1989, odată cu liberalizarea turismului intern şi extern şi a circulaţiei persoanelor, producţia artistică a lui Gheorghe Suciu intenţiona să profite de nevoia crescută de suveniruri, intervenită după dispariţia producţiei artizanale cooperatiste, anterior subvenţionată şi dirijată de către stat.

Fiind un autodidact, a fost considerat un pictor amator şi ca atare în 2013 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Alba. Spre deosebire de alţi artişti din această categorie, şi-a văzut opera larg popularizată, prin intermediul a mai multe cataloage de expoziţie, publicate cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Apropiindu-se de sfârşitul vieţii, Gheorghe Suciu a donat numeroase dintre lucrările sale muzeelor de artă din Sebeş, Alba Iulia, Sibiu şi Timişoara.

Opera sa are o anume valoare documentară, pentru că reflectă o viziune patriotică de factură populară asupra istoriei naţionale: alături de clişeele mitologizante enculturate, specifice discursului educativ şi politic, dar şi producţiei culturale influenţate de acestea din perioada interbelică şi din ultima parte a regimului comunist (perpetuate în diferite ocazii şi la începutul sec. XXI) se regăseşte şi percepţia personală a artistului asupra evenimentelor al căror martor a fost, vreme de aproape un veac, aşa cum rezultă din savuroasele sale amintiri, publicate abia în 2014 şi din care unele mici fragmente sunt adesea citate şi în comentariile critice din cataloagele expoziţiilor sale”, spune curatorul dr. Alexandru Sonoc

Expoziţia va putea fi vizitată până în 9 ianuarie 2019.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia