Tribuna
Expoziţia: "De la Ţepeş la Brâncuşi / 5 secole de Istorie şi cultură în 50 de piese", colecţia Emilian Radu, la Cabinetul de cartografie din Palatul Brukenthal
Expoziţia:

 

Muzeul Naţional Brukenthal anunţă că pasionaţii de istorie şi cultură pot vizita, până în data de 8 ianuarie 2023, expoziţia "De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc, din colecţiile Emilian Radu", organizată de MNB cu prilejul Zilei Naţionale a României. 50 de hărţi, cărţi, manuscrise şi fotografii rare vor fi expuse în Cabinetul de Stampe din cadrul Palatului Brukenthal din Sibiu.

Demersul este unul din cele mai originale şi ambiţioase proiecte expoziţionale private din ţara noastră în general şi din Sibiu în special. Selecţia amplă de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu prezentate ilustrează istoria şi cultura românilor timp de aproape cinci secole, de la sfârşitul secolului al XV-lea până la începutul secolului al XX-lea.

Organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, traseul expoziţiei începe cu două reprezentări ale domnitorului Ţării Româneşti, una din secolul al XV-lea şi alta, mai recentă, de la sfârşitul secolului al XX-lea. Este un dialog, peste timp, între un portret al lui Vlad Ţepeş gravat în 1491 (intitulat "Hystoria Dracole Wayda" şi realizat la Bamberg) şi legenda vampirului, aşa cum a fost închipuită de Andy Warhol în lucrarea sa celebră, "Dracula", din 1985.

Câteva volume de carte din impresionanta colecţie a lui Emilian Radu vor fi expuse la Sibiu, ca de pildă "Historia dela Transilvania" din 1638, Psaltirea românească de la Bălgrad din 1651, "Historia de rebus Transsylvanicus" tipărită de Martin Hochmeister la Sibiu, "Hungaria et Atila" avându-l autor pe Nicolaus Olahus sau "Histoire de la Moldavie et de la Valachie" din 1781.

Expoziţia va reuni şi câteva fotografii ale Casei Regale din România, în acest an al Centenarului Încoronării. Astfel, vor putea fi văzute fotografia Reginei Maria, a Reginei Elisabeta, a Regelui Carol sau Ferdinand însoţită de semnătură. Împreună cu aceste fotografii vor mai fi expuse fotografia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, George Enescu, Vasile Alecsandri sau Mihai Eminescu. Una dintre piesele speciale din expoziţie sunt: portretul sculptorului Constantin Brâncuşi, realizată la Paris în 1932 şi autentificată de John Constantin Moore, fiul artistului şi desenul Eva realizat de Brâncuşi în 1937.

Dintre cele mai frumoase şi atent întocmite hărţi expuse amintim câteva: Transylvania din 1566, 1595 şi 1635, "Nona Europe Tabula" publicată la Roma în 1490 sau "Carta militară a Românii", prelucrată la Depositul de resbel din 1875.

Obiectele prezentate în cadrul expoziţiei "De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc" fac parte din colecţiile Emilian Radu, un pasionat colecţionar de artă şi de obiecte încărcate de istorie şi cultură. Printre cele 50 de exponate se află piese inedite, expuse pentru prima data la Sibiu şi în Transilvania.

Curatorul expoziţiei este dr. Alexandru Constantin Chituţă, iar vernisajul va avea loc luni 28 noiembrie, la ora 13. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Colecţiile private Emilian Radu şi va putea fi vizitată până pe 8 ianuarie 2022.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Targul de Craciun

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA