Tribuna
Europa şi "Romeo şi Julieta" s-au mutat la Sibiu
Andra MARINESCU
1002 vizualizari
Europa se numeşte pământul pe care era o prinţesă feniciană, fiica regelui Agenor, de care însuşi Zeus s-a îndrăgostit. Asta a fost odată ca... niciodată. Câteva mii de ani mai târziu, 28 de tineri şi şapte lideri din Grecia, Italia, Polonia, România, Bulgaria şi Turcia s-au întâlnit vreme de 11 zile, între 18 şi 28 octombrie, în Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, să construiască o Europă prin muzică şi teatru, în cadrul proiectului "BEST - Building an Europe of Songs and Theatre", implementat de o fundaţie din Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul Asociaţiei Internaţionale pentru Tineret "Become" Sibiu. Duminică, au pus în scenă şi "Romeo şi Julieta", în oraşul de pe Cibin.
Un spectacol ce a de­mon­strat că muzica şi teatrul pot depăşi barierele lingvistice, culturale sau de oricare alt fel şi că temelia tuturor valo­rilor europene, respectiv pa­cea, libertatea, solidaritatea, respectul pentru demnitatea umană, egalitatea şi demo­craţia reprezintă dragostea, a pus în scenă "arhitectura" creată de Cătălin Grigoraş, preşedintele Asociaţiei Inter­naţionale de Tineret "Beco­me". "BEST - Building an Europe of Songs and Theatre", un proiect implementat de o fundaţie din Râmnicu Vâlcea, cu sprijinul asociaţiei de tineri din Sibiu, a adus în prim-plan cetăţeanul euro­pean care uneori conduce maşina ca un... român, după cum descriu organizatorii. El bea vodcă asemeni unui polonez, întârzie ca un italian sudist, e viclean ca un grec şi neglijent ca un turc. În plus, mai e şi inflexibil ca un leton şi încurcă pe toată lumea cu expresiile non-verbale pentru "da" şi "nu" ca un bulgar. Însă nu aici e provocarea. De cele mai multe ori, cetăţeanul european cântă ca un italian, dansează ca un grec, găteşte ca un turc şi este conştiincios profesional ca un leton, are simţul umorului românesc, e ospitalier ca un bulgar dar vesel ca un polonez. Însă cetăţeanul european trebuie să iubească şi tot ceea ce îl înconjoară: oameni, tradiţii, culturi. Şi să accepte diver­sitatea. Cel puţin asta a re­ieşit din munca celor 28 de tineri din şapte ţări din Euro­pa, care au construit, timp de 11 zile portretul cetăţeanului european.

Shakespeare, la Sibiu

Prin "Romeo şi Julieta", în sil clasic, shakespearian, au sărbătorit duminică seară, pe scena Centrului de Tineret AICI din Sibiu, tinerii actori şi publicul lor. Au fost un Romeo român, cu o mamă grecoai­că, şi o Julieta bulgăroaică, cu un tată italian, şi un preot letonian, care a ascuns otra­va ce, la final, exact ca în po­veste, i-a ucis pe toţi. A urmat, apoi, un "Romeo şi Julieta" în stilul filmului mut, cu o Ju­lieta poloneză şi un Romeo turc, care nu vroia să se în­soare decât pentru viză. După, scenariul a continuat cu versiunea modernă a unei alte Juliete, tot poloneză, cu dădacă bulgăroaică, şi a unui Romeo leton, comuni­când preponderent pe Fa­cebook. Filmul a avut un final cu influenţele specifice unei mafii italiene, când toţi sunt împuşcaţi, mai puţin Romeo şi Julieta, care în­carcă iute poze pe Facebook poze cu cadavrul, aşteptând like-uri. A urmat varianta horror după aceea, cu un Romeo de tip Frankestein şi două Juliete, care au adus pe scenă legenda Meduzei şi o întrebare clară: "Există fe­ricire în viaţa de după moar­te?". Varianta musical de la final a constituit, însă, deli­ciul. Aici, a apărut o frumoasă Julietă nebuneşte îndrăgos­tită de o altă fată, Romea, transmiţând refrenul tuturor celor 28 de tineri actori: "Relax and enjoy". Mesajul tutu­ror, în cele şapte limbi, care s-au văzut pentru prima oară în urmă cu doar două săp­tămâni, este acum acelaşi. Ei pleacă acasă cu încă un bagaj: cel al prie­teniei şi al amintirilor frumoa­se, creio­nate în jurul Euro­pei, o Eu­ropă cu bune şi cu rele, dar ce aparţine tuturor.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia