Tribuna
PNL
Emisiune filatelică dedicată Muzeului Naţional "Brukenthal"
Andra MARINESCU
1477 vizualizari
Emisiune filatelică dedicată Muzeului Naţional
Muzeul Naţional "Brukenthal" din Sibiu are emisiunea sa. Romfilatelia a dedicat prima emisiune din 2016 muzeului sibian, iar marca poştală ce reuneşte picturi flamande din pinacoteca acestuia este deja disponibilă în magazinele de specialitate.


Cel mai vechi muzeu din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa, cel din Sibiu, ajunge în toată ţara. Proiectul "Iubeşte arta! Muzeul Naţional Brukenthal" este disponibil în magazinele din Bucureşti, Braşov, Bacău, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi. Programul filatelic reuneşte patru tablouri ce aparţin pictorilor flamanzi. "La numai douăzeci de ani de la deschiderea Muzeului Luvru din Paris, la Sibiu are loc, în 1817, deschiderea Muzeului Naţional Brukenthal, cel mai vechi din România şi unul dintre cele mai vechi din Europa. Muzeul, realizat potrivit voinţei testamentare a fostului guvernator al Transilvaniei (Samuel von Brukenthal - 1721-1803), a devenit, timp de aproape două secole, principala atracţie a celor ce treceau prin Sibiu. Pinacoteca muzeului dispune de un valoros fond de pictură europeană, din care numeroase tablouri aparţin Şcolii de pictură flamandă", se arată într-un comunicat de presă al Romfilatelia.
Înfăţişări
Primul dintre timbre îl înfăţişează pe Sfântul Ieronim în scriptoriu. Valoarea lui este 4,7 lei şi este realizat în ulei pe lemn, pictat de Marinus Claeszoon van Reymerswaele care a trăit în Flandra între 1490 şi 1546. Patron al profesorilor, studenţilor, dar şi funcţionarilor, Sfântul Ieronim este prezentat lucrând la traducerea Bibliei în latină şi având o revelaţie. Deşi lumânarea este stinsă, pictura este invadată de lumină, fapt ce sugerează intenţia binecuvântării la apropierea trecerii omului în cealaltă viaţă.
"Ceres, Bacchus şi Venus", înfăţişat pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei, a fost creat de Abraham Janssens van Nuyssen (c.1567-1632). El a pictat teme religioase, alegorice şi mitologice, de obicei de mari dimensiuni. Lucrarea sa cu temă mitologică Ceres, Bacchus şi Venus preia ideea de bucurie a vieţii.
"Leul în faţa peşterii", ulei pe lemn, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 7,60 lei, a fost realizat de pictorul flamand Roelant Savery, care a trăit între anii 1576 şi 1639. Lucrările sale descriu peisaje inspirate de ţinutul Tirolului, înfrumuseţate cu animale şi plante, dar şi cu scene mitologice şi biblice în fundal.
Lucrarea "Natură moartă cu fructe şi papagal", ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 9,10 lei, este un ulei pe pânză pictat de Jan Fyt (1611-1661). Pictorul, reprezentativ pentru gruparea Bentvueghels (reunea pictorii din Ţările de Jos activi la Roma), a rămas renumit pentru scenele de vânătoare şi naturi moarte cu vânat, arme de vânătoare sau fructe şi obiecte de lux, atât de apreciate de aristocraţia vremii.
Emisiunea este suplimentată de un set de două plicuri "prima zi" şi un set de patru cărţi maxime.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia