Tribuna
PNL
Elevii sibieni vor să fie antreprenori
Ana Maria MĂTUŞOIU
1080 vizualizari
Elevii sibieni vor să fie antreprenori
Atâta timp cât faci ceea ce îţi place şi motivaţia principală nu o reprezintă banii, antreprenoriatul poate să fie una dintre cele mai frumoase meserii sau stiluri de viaţă. Ai o satisfacţie extrem de mare când te gândeşti la o afacere ca fiind a ta, pentru că eşti propriul tău şef, nu va mai trebui să primeşti ordine de la nimeni, vei avea angajaţi şi şansa de a te dezvolta continuu. A fi antreprenor presupune, însă, mai mult decât atât, iar despre acest lucru au vorbit invitaţii speciali ai conferinţei BookLand Evolution care a avut loc recent, la ASTRA.

Cea de-a patra conferinţă practică BookLand Evolution a adus în faţa elevilor sibieni patru membri Romanian Business Leaders: Octavian Bădescu, Ciprian Hanea, Lucian Todea şi Alexandru Călinoiu. Antreprenori de profesie sau nu, cei patru vorbitori le-au oferit tinerilor sibieni sfaturi şi sugestii despre ceea ce înseamnă a fi un bun antreprenor, împărtăşindu-le, totodată, cheia succesului lor.

Formula magică a succesului: să faci ceea ce îţi place

Sunt tineri şi cu planuri de viitor, iar pentru că s-au născut într-o Românie care nu le oferă prea multe, mai ales locuri de angajare, elevii sibieni se gândesc încă de pe băncile liceului la propriile afaceri, fiind siguri că vor reuşi numai dacă vor face ceea ce le place. Iar antreprenorii au reuşit să-i motiveze şi mai mult, spunându-le că aceasta este formula magică a succesului. Pentru că pun mare preţ pe viitorul lor, aproximativ 100 de tineri au luat parte joi, la cea de-a patra conferinţă practică BookLand Evolution. Mai mult de două ore au stat cu urechile ciulite la vorbele celor mai mari pe care i-au avut în faţă, curiozitatea de a afla mai multe împingându-i să transforme întâlnirea într-o dezbatere cu întrebări şi răspunsuri. Cu o experienţă de peste 10 ani în curieratul rapid, antreprenorul Octavian Bădescu, fondator Lokko şi Sameday Courier, le-a vorbit tinerilor despre palierele antreprenoriatului, despre felul în care evoluează o afacere, subliniind faptul că cea mai importantă abilitate a unui antreprenor e să pornească mereu noi şi noi afaceri. "Stabiliţi-vă obiectivele la vârsta asta, pentru ca mai apoi să vă faceţi un plan", a fost unul dintre sfaturile antreprenorului pentru tânărul auditoriu. Tinerii au fost curioşi să afle cum poţi să-ţi dai seama dacă o afacere este bună sau nu, cum poţi să porneşti o afacere dacă în momentul respectiv nu dispui de capital ori cum să ajungi, spre exemplu, să faci carieră din muzică dacă nu există cineva în spate care să-ţi ofere o mână de ajutor. Niciuna dintre curiozităţi nu a rămas fără explicaţie, iar pentru că au arătat interes faţă de acest domeniu al antreprenoriatului, tinerii au primit şi trei motive pentru care ei sunt potriviţi să-şi pornească propriile afaceri. Astfel, Ciprian Hanea, director general Kromberg&Schubert România Mediaş, i-a asigurat că le e cu putinţă să devină antreprenori pentru că pot, pentru că sunt curajoşi şi pentru că au capacitatea de a schimba ceva în societate. Întrebaţi care ar fi principalul motiv pentru care ar deveni antreprenori, cei mai mulţi dintre elevii sibieni, liceeni în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, au răspuns fără să stea pe gânduri: banii. Astfel, Lucian Todea, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din România şi antreprenor de succes, le-a vorbit despre motivaţia de a deveni antreprenor, afirmând cu tărie că, din punctul lui de vedere, banii nu sunt un motiv bun pentru a deveni antreprenor. "Cea mai bună motivaţie e să vrei să schimbi ceva pe plan local sau naţional. Motivaţia banilor nu este suficient de puternică", a mai adăugat acesta. De altfel, a spus că toţi tinerii ar trebui să răspundă afirmativ la întrebarea "Vrei să fii antreprenor?", mai ales că antreprenoriatul se poate învăţa. Ultimele sfaturi, elevii sibieni le-au primit de la Alexandru Călinoiu, co-fondator Omnipaste şi absolvent al Facultăţii de Inginerie din Sibiu.

După ultimul discurs, câţiva tineri au prezentat un proiect de antreprenoriat. Aceştia au rămas în contact cu cei patru vorbitori, lucrarea lor fiind luată în considerare pentru a fi premiată, după ce se vor aduna şi restul proiectelor din celelalte oraşe în care Caravana BookLand va poposi. La finalul conferinţei, tinerii care au adresat cele mai interesante întrebări au fost premiaţi de către invitaţii speciali cu cărţi. De altfel, un "Ghid practic pentru antreprenori" a fost pregătit pentru fiecare dintre cei prezenţi în sală, dar şi o diplomă de participare, pentru cei care au completat un formular pregătit de cei patru membri Romanian Business Leaders. Conferinţele BookLand Evolution şi-au încheiat vineri activitatea la Sibiu. Ultima întâlnire a făcut posibilă o nouă discuţie între tinerii sibieni şi trei oameni de succes ai României, dar şi alegerea unui elev pentru a participa la Tabăra Coolturală BookLand.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia