Tribuna
Elevii de la "Avram Iancu" ştiu ce vor face în viitor
Andra MARINESCU
3753 vizualizari
Elevii de la

Au mers să viziteze Pri­măria, companii şi fabrici şi au aflat ce îi aşteaptă după ce termină studiile. Elevii de clasa a X-a din cadrul Liceului Tehnologic "Avram Iancu" din Sibiu au participat, alături de trei cadre didactice, la proiectul "JOBS (orientare profesională - training în între­prinderi şi în şcoli)", deru­lat pe perioada unui an. Prezentarea lui a avut loc miercuri, în prezenţa re­pre­zentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu şi a agenţilor economici, parteneri ai activităţii.
Prin acest proiect, elevii vor şti ce să aleagă când vor termina studiile. Ei primesc informaţii despre oportunităţile profesionale şi au şansa să dobândească abilităţi de viaţă, utile pentru construirea unei cariere. "Pentru noi, ca şi şcoa­­lă, a fost o experienţă deosebită, destul de impor­tantă pentru învăţământul tehnic. Are la bază metoda învăţării pe sarcină, metodă prin care elevii află singuri despre piaţa muncii, domenii profesionale, agenţi econo­mici. Fiecare elev a avut un caiet care cuprindea şapte dosărele cu diferite sarcini de lucru. Metoda asta de învăţare pe sarcină presupune că pro­fesorul nu mai este stăpânul clasei, ci elevul trebuie să se descurce singur. Astfel, elevii devin mai responsabili, încep să îşi cunoască punctele tari, punctele slabe, limitele, reuşesc să îi asculte pe ceilalţi lucrând în echipă şi descoperă nişte puncte pe care probabil nu ştiau că le au", a spus prof. Anca Sultanu, directorul Liceului Tehnologic "Avram Iancu" Sibiu şi unul dintre cadrele didactice implicate, alături de prof. Anca Raţiu şi prof. Ramona Săftescu, împreu­nă lucrând cu elevii de clasa a X-a în caietele "Jobs". Acestea sunt broşuri ce tratează diferite teme şi o trusă de instrumente pentru elevi. Obiectivul acestor caiete îl reprezintă identificarea pro­priilor puncte forte.
Până acum, în cadrul pro­iectului, elevii au scris rapoar­te, au realizat interviuri, au vorbit direct cu oamenii şi, marţi şi-au prezentat rezul­tatele. "Eu aş recomanda ca acest proiect să fie imple­mentat la orele de dirigenţie sau la orele de educaţie antreprenorială. Elevii de clasa a zecea au mare nevoie de asta", a mai adăugat directorul Liceului Tehnologic.

Creaţii proprii

Marţi, elevii şi-au prezentat exponatele vizitatorilor săi. De exemplu, Codruţa Maria Hoadrea, elevă în clasa a X-a B, a venit cu... covrigi. "Am vizitat o covrigărie şi am învăţat cum să facem covrigi. Este o meserie frumoasă", a spus tânăra. De altfel, ţine minte toate detaliile: un covrig are 86 de grame; el trebuie să stea în cuptorul încins la 180 grade cinci minute.
Flaviu Moisil a vizitat Primăria Sibiu de care a fost încântat, dar spune, zâmbind, că "sunt meserii stresante acolo".
"JOBS" este un program dezvoltat de Centrul pentru proiecte internaţionale în domeniul educaţiei al Univer­sităţii Pedagogice Zürich, Ministerul Educaţiei şi Cerce­tării Ştiinţifice şi Centrul Naţio­nal de Dezvoltare a Învăţă­mântului Profesional şi Teh­nic. Din partea acestora, a fost Martin Keller, din Zürich, care este autorul caietelor "JOBS". El a spus că este încântat să vadă studenţii interesaţi să descopere oportunităţile de carieră. "Proiectul acesta le arată ce le place şi ce nu", a conchis expertul programului.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Anii Drumetiei

koenigfrankstahl

eeagrantsmediu

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA