Tribuna
Elevii au mărşăluit "Împreună, împotriva violenţei!", la Avrig
Dan FRÂNCU
6481 vizualizari
Elevii au mărşăluit

În urmă cu câţiva ani, o întâmplare nefericită a făcut ca, pentru câteva săptămâni bune, Avrigul să fie în atenţia opinei publice din Europa. Un individ a cărui singură legătură cu Avrigul era aceea că, pe vremuri, a locuit aici pentru o perioadă, a comis o faptă gravă în Italia, în urma căreia o persoană şi-a pierdut viaţa. Violenţa se pare că a fost, la acea vreme, una din cauzele ce au condus la acest final tragic.
Poate pentru a demonstra că violenţa nu este neapărat o caracteristică a oamenilor acestor locuri, dar şi pentru a trage un semnal de alarmă asupra faptului că, în conformitate cu studiile efectuate de specialişti, violenţa şcolară este cea mai frecventă conduită de deviantă şcolară sau pentru a oferi copiilor şi celor tineri o alternativă a educaţiei în ceea ce priveşte un comportament sănătos, elevii şi cadrele didactice de la Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr" din Avrig, prin echipa coordonată de înv. Lucia Budac, înv. Ramona Nicolae Barbu şi psihologul şcolar Simona Gafton, au demarat, în urmă cu trei ani, Proiectul "Împreună, împotriva violenţei!". Alături de liceul avrigean, la organizarea şi desfăşurarea acestui concurs şi-au adus contribuţia mai multe instituţii locale (Primăria şi Consiliul Local, Poliţia oraşului, Protopopiatul Ortodox Român, Centrul Cultural – Misionar “Gheorghe Lazăr"), precum şi CJRAE Sibiu împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu.

Participanţi de la zece instituţii şcolare din ţară

Etapa finală a ediţiei din acest an a proiectului, devenit între timp unul interjudeţean şi regional, s-a desfăşurat vinerea trecută, la Sala de sport a Liceului Teoretic "Gheorghe Lazăr" Avrig.
Participanţii, elevi de la instituţii de învăţământ preuniversitar din mai multe judeţe ale ţării, au trimis lucrări pentru una din cele secţiuni (I- realizarea de desene, colaje- format A4 şi afişe publicitare- format A3, II- poezii şi eseuri, III- realizare şi prezentare videoclipuri, Power Point, dramatizări, joc de rol), ce au fost evaluate de un juriu independent.
Cele mai reuşite lucrări pentru Secţiunea I din concurs au fost grupate într-o expoziţie, ce a putut fi vizitată de toţi participanţii, iar lucrările câştigătoare ale celorlalte secţiuni au fost prezentate în cadrul acţiunii de vineri.

Partenerii orgnizatorilor

După cuvântul de deschidere, prezentarea proiectului şi a etapelor acestuia, a vorbit celor prezenţi directorul liceului gazdă, prof. Marius Novac, ce a ţinut să mulţumească tuturor celor ce şi-au adus contribuţia (prin participarea cu lucrări sau proiecte ori prin eforturi organizatorice), la reuşita manifestării. Au mai vorbit participanţilor protopopul Avrigului, pr. Vasile Gafton, consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Rusu, reprezentantul Agenţiei Naţionale Anti-drog, insp. Lucian Ghidiu, ce au scos în evidenţă importanţa deosebită a activităţii şi au felicitat organizatorii pentru aceasta.
După momentul discursurilor, a urmat festivitatea de premiere a celor mai talentaţi dintre participanţi. Organizatorii au oferit diplome, medalii şi mici cadouri participanţilor de la fiecare secţiune, ce au reuşit să atragă atenţia membrilor juriului prin calitatea lucrărilor înscrise în concurs.
La finalul festivităţii, participanţii au putut asista la o scurtă piesă de teatru, susţinută de elevii clasei a IV-a B, coordonaţi de înv. Lucia Budac.

"Marşul împotriva violenţei" şi flash mob în centrul Avrigului

Cum s-a întâmplat şi la ediţiile anterioare, Proiectul educaţional "Împreună, împotriva violenţei!" s-a încheiat cu "Marşul împotriva violenţei". La acţiune au participat câteva sute de elevi, alături de cadrele didactice, ce au parcurs traseul Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr"- Protopopiatul Avrig- Poliţia oraşului Avrig- centrul oraşului (strada Gheorghe Lazăr), strigând diverse sloganuri anti-violenţă, purtând baloane colorate sau diverse parcarte cu mesaje potrivite acestui demers.
Imediat după ce participanţii la marş au ajuns la punctul final al acţiunii, în centrul Avrigului a debutat prima acţiune gen dans "flash mob", timp de câteva minute această zonă a oraşului fiind oarecum blocată de frumoasa şi interesanta evoluţie a "dansatorilor" coordonaţi de prof. Cosmin Cîra.
Aplauzele călduroase şi ovaţiile, oferite de cetăţenii prezenţi în zonă, au venit ca o binemeritată încununare a reuşitei acţiunii din acest an.
Pe tot parcursul manifestării, participanţii şi organizatorii au beneficiat de sprijinul cadrelor Poliţiei oraşului Avrig.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia