Elena Udrea: ”Dorinţa mea de a schimba lucrurile în bine în turism este mai puternică decât visul lui Geoană de a ajunge la Cotroceni”
Reporter: După ce, timp de şase luni, aţi fost prezentată de mass-media drept cel mai activ şi dinamic ministru din actualul cabinet, dintr-o dată presa centrală şi-a schimbat radical atitudinea faţă de dumneavoastră, contestând toate acţiunile pe care le-aţi întreprins, determinând chiar înfiinţarea unei Comisii Parlamentare care să ancheteze aceste acţiuni. Ce s-a întâmplat, ce credeţi că a produs această răsturnare de situaţie?
Elena Udrea: Este adevărat, timp de şase luni am străbătut ţara de la Sud la Nord şi din Est spre Vest, constatând că dumneavoastră credeţi, ca şi mine, în bunăstarea pe care turismul o poate aduce localităţilor pe care le-am vizitat şi ţării noastre, în ansamblul ei. Am văzut cum multe fabrici şi-au închis porţile şi, peste tot pe unde am fost, oamenii m-au oprit pe stradă şi mi-au spus: „Doamna Ministru, am putea trăi şi numai din turism. Uitaţi-vă ce resurse naturale avem, ce vestigii culturale există şi ce tradiţii păstrăm. Trebuie doar să ne ajutaţi să se afle aceste lucruri”. Asta am şi făcut, în paralel cu măsurile pe care le-am adoptat pe partea de reglementare, am promovat, personal şi prin alte acţiuni finanţate de ministerul pe care îl conduc, în ţară şi în străinătate, destinaţiile turistice româneşti. Răsturnarea de situaţie s-a produs atunci când consultanţii politici americani ai domnului Mircea Geoană i-au explicat acestuia că nu are nicio şansă la preşedinţie în faţa lui Traian Băsescu, însă că merită oricum să încerce... Cum? Murdărind familia preşedintelui, compromiţând miniştri PD-L şi, cel mai târziu în septembrie, scoţând PSD de la guvernare. Asta nu are legătură cu turismul sau cu activitatea mea, e vorba de un plan electoral pe care, vedeţi cu ochii dumneavoastră, PSD, PNL şi câteva trusturi de presă încearcă să îl pună în practică.
Rep: În tot acest timp, v-am văzut frecvent pe micile ecrane. Inamicii dumneavoastră politici susţin că aceste apariţii au fost cumpărate din bani publici. Este adevărat?
Elena Udrea: Din păcate aţi auzit foarte multe neadevăruri despre mine în ultima lună. Evident că nu este adevărat, ba chiar lucrurile stau invers, adică am folosit fiecare moment în care m-am aflat în faţa camerelor de luat vederi pentru a promova gratuit tradiţiile noastre şi locurile mirifice pe care le avem. M-am îmbrăcat în costum popular în Maramureş, am purtat ia românească şi traista bucovineană în centrul capitalei, am mers desculţă pe plajă la Sulina, am încălecat pentru prima oară pe cal pentru a atrage atenţia turiştilor asupra hergheliei de la Mangalia şi am jucat tenis cu românul Ilie Năstase la Paris.
Am apărut în presă în acţiuni legate de mandatul meu de ministru, spre deosebire de Mircea Geoană, de exemplu, care a fost prezentat de mass-media drept candidat la alegerile prezidenţiale la tot felul de evenimente organizate pe bani publici de primarii PSD. Asta în condiţiile în care campania electorală nici nu a început încă. Geoană a fost zilele trecute vedetă a Festivalului Callatis de la Mangalia şi a Festivalului de la Mamaia, evenimente finanţate din fonduri publice de pesediştii Mazăre şi Tusac.
Nu am cheltuit niciun ban pentru mediatizarea mea, iar jurnaliştii m-au vorbit de bine sau de rău, interpretând, aşa cum au înţeles sau cum le-au dictat patronii, acţiunile mele. Ministerul Turismului a cheltuit bani exclusiv pentru promovarea destinaţiilor turistice româneşti şi a României ca destinaţie turistică, aceste cheltuieli neavând nicio legătură cu prezenţa mea în ştiri. În acest tip de cheltuieli se înscrie, de exemplu, şi difuzarea pe Eurosport a clipului de promovare a României ca destinaţie turistică avându-i drept actori pe Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gheorghe Hagi, atât de cunoscuţi şi îndrăgiţi în întreaga lume...
Rep: Câţi bani a cheltuit până acum Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare? Vă întreb acest lucru ca să vedem care este miza Comisiei Parlamentare care anchetează aceste cheltuieli.
Elena Udrea: Mai întâi vreau să vă spun că presa a scris că valoarea contractului încheiat de PSD cu compania americană Benenson Strategy Group pentru consilierea electorală a candidatului Mircea Geoană este de 12 milioane de dolari, mai mare decât întregul buget de promovare a turismului românesc, buget care, după ultima rectificare, este de aproximativ 11 milioane de dolari. În acelaşi timp, la ministere conduse de PSD bugetele de publicitate sunt cu mult mai mari decât la Turism. Până la constituirea comisiei, ministerul nu cheltuise decât aproximativ 3 milioane de Euro pentru promovare, din care mai mult de jumătate pentru târgurile de turism la care ţara noastră a fost reprezentată. Vă asigur că, la Ministerul Turismului, fiecare leu a fost cheltuit cu respectarea legii şi a actelor normative care reglementează achiziţiile publice. Dar, aşa cum am mai spus, Comisia Parlamentară nu are nicio grijă legată de banul public sau de lege, singura grijă a membrilor comisiei este aceea a compromiterii mele, a partidului din care fac parte şi a candidatului nostru pentru preşedinţia României.
Rep: O altă acuzaţie pe care unii dintre membrii comisiei v-au adus-o este aceea că aţi fi dat mai mulţi bani pentru infrastructura turistică administraţiilor publice conduse de PD-L. Chiar aşa stau lucrurile?
Elena Udrea: Pentru prima oară după 1989, statul român a alocat o sumă importantă pentru susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructura turistică, proiecte aparţinând administraţiilor publice locale. Lista primăriilor şi consiliilor judeţene beneficiare a fost stabilită printr-o Hotărâre de Guvern în anul 2006, adică de Guvernul Tăriceanu. Proiectele se derulează în cadrul a patru programe naţionale de dezvoltare turistică: „Schi în România", „Dezvoltarea turismului balnear", „Dezvoltarea turismului în Delta Dunării şi pe Litoral", „Dezvoltarea infrastructurii în zona montană înaltă". Să nu îmi spuneţi că Guvernul Tăriceanu a alocat cu prioritate bani primarilor PD-L, şi nici că ar trebui să nu mai aprob bani la munte, fiindcă acolo sunt mai mulţi primari PD-L, sau la mare, doar fiindcă Radu Mazăre este PSD-ist. Din acest punct de vedere, culoarea politică zău că nu are importanţă, sunt bucuroasă că am reuşit să aduc de la buget aceşti bani pentru proiectele de turism ale primăriilor, bani investiţi pentru a aduce bunăstare comunităţilor locale.
Rep: Aţi reclamat un scenariu de compromitere a dumneavoastră după apariţia înregistrării unei discuţii dintre membrii comisiei. Sunt voci care susţin însă că înregistrarea neautorizată a respectivei convorbiri este mai gravă decât discuţia, pe fondul ei. De ce v-a supărat aşa de tare respectiva înregistrare?
Elena Udrea: Ştiam că am de-a face cu o comisie alcătuită din adversari politici de la PSD şi PNL, însă nu mi-aş fi putut închipui că oamenii aceştia sunt în stare să calce legea în picioare, afirmând că trebuie cu orice preţ să-mi fabrice mie un dosar penal, că vor să asculte telefoanele angajaţilor ministerului şi să-i ameninţe cu pierderea libertăţii. ”De frică, omul spune orice”, afirmă un membru al comisiei. E foarte grav, nu este posibil ca sub umbrela unei comisii parlamentare să se petreacă asemenea abuzuri. Tot din înregistrarea prezentată opiniei publice de către mass-media se vede cum membrii comisiei plănuiesc să vă mintă în continuare pe dumneavoastră, aşa cum au minţit că aş fi încălcat legea finanţelor publice, că aş fi cumpărat perdele de 75.000 de Euro, că mi-aş fi cumpărat limuzină, că nu aş fi trimis toate actele pe care le-au cerut sau că angajaţii s-au ascuns luându-şi concediu. Mii de minciuni am auzit şi am citit în ultima lună. Dar să spună că îi vor ameninţa pe angajaţii ministerului pentru a-mi fabrica mie dosar penal, asta nu pot să accept. Sunt ministru al acestei ţări, în niciun caz nu pot să fiu mai presus de lege, dar asta nu înseamnă că am drepturi mai puţine decât oricare alt cetăţean – motiv pentru care am cerut statului să mă apere şi le-am depus plângeri penale participanţilor la discuţia înregistrată. Altfel, am aflat şi eu, ca şi dumneavoastră, din presă, că înregistrarea există, am citit chiar că i-ar aparţine unui membru al comisiei. Puneţi-vă în situaţia mea, aş fi preferat să nu se vorbească niciodată că mi se fabrică un dosar penal, aş fi preferat ca discuţia să nu fi existat şi atunci nu ar fi fost nici această înregistrare.
Rep: Ce urmează? Vă veţi mai prezenta în faţa comisiei? Presiunile sunt foarte mari, unii vă cer demisia, ba se vorbeşte şi de desfiinţarea ministerului.
Elena Udrea: Închipuindu-şi că astfel l-ar putea învinge pe Traian Băsescu, consultanţii americani i-ar putea recomanda lui Geoană să dinamiteze munţii României, să scufunde litoralul, să demoleze bisericile la care ne închinăm şi să interzică Zilele Oraşului sau Fiii Satului, să desfiinţeze ministerul şi să şteargă România de pe hartă. Iar Geoană ar face toate aceste lucruri fără să clipească. Eu am cerut, din respect pentru instituţia de bază a democraţiei, Parlamentul, înlocuirea din comisie a celor cinci participanţi la complot. În rest, presiunea lor de a distruge orice lucru bun din ţara noastră este cu mult mai slabă decât dorinţa dumneavoastră de a schimba lucrurile în bine, şi asta îmi dă curaj. Voi continua să îmi văd de treabă, să vin la dumneavoastră acasă şi să încerc să aduc în localităţile pe care le-am vizitat şi turişti, vorbind lumii întregi despre frumuseţile ţării mele, despre istoria noastră, despre datinile pe care le avem, despre cântecul, mâncarea şi ospitalitatea românească.