Tribuna
Educatoarele din Sibiu pot lucra în sistemul de înăţământ din Germania
Ana Maria MĂTUŞOIU
3831 vizualizari
Educatoarele din Sibiu pot lucra în sistemul de înăţământ din Germania
Heinrich Korn, conducătorul adjunct al Jugendamt, care se ocupă de grădiniţele din Stuttgart, a venit de curând la Sibiu pentru a recruta mai multe educatoare care să lucreze în Germania. În ultimii patru ani, 25 de educatoare din Sibiu au ajuns să lucreze în grădiniţele din Germania.

Jugendamt aparţine de Consiliul Local din Stuttgart şi lucrează pe baza legilor date de Ministerul Educaţiei din Germania. Conducătorul adjunct al instituţiei, Heinrich Korn, a vizitat pe parcursul săptămânii trecute mai mule grădiniţe din Sibiu, în căutarea unor educatoare extrem de bine pregătite, dispuse să meargă să lucreze cu copiii din grădiniţele din Stuttgart. Într-una din zile, a fost în vizită la Grădiniţa Daisy/Donald Duck, unde a vorbit despre nevoia mare de personal care există în grădiniţele din Stuttgart. „Sunt 200 de locuri neocupate în Stuttgat. Educatoarele din România vor avea acelaşi nivel şi acelaşi salariu ca cele din Germania. În ultimii patru ani, 25 de educatoare din Sibiu au fost în Germania pentru a ocupa aceste posturi”, a spus Heinrich Korn. Potrivit acestuia, deşi  Jugendamt formează multe persoane tinere pentru această meserie, există o lipsă mare de personal, motiv pentru care şi-au îndreptat atenţia către cadrele didactice din Sibiu. De câţiva ani, reprezentanţii instituţiei vin la Sibiu şi le oferă educatoarelor de aici posibilitatea de a merge să lucreze în Germania. La început, contractul de muncă se face pe o perioadă determinată de un an, până ce cadrele didactice primesc de la statul german recunoaşterea studiilor absolvite în Sibiu. Apoi, se trece la o perioadă nedeterminată.
Pentru a putea lucra într-o grădiniţă din Stuttgart, educatoarele din Sibiu trebuie să cunoască limba germană la un nivel ridicat şi să prezinte o diplomă de absolvire a unui liceu sau a unei facultăţi de profil. Odată ajunse în Germania, ele mai beneficiază de o pregătire specializată, pentru a se familiariza cu sistemul. „Educatoarele primesc pentru o perioadă de jumătate de an până la un an şi cazare într-o locuinţă, împreună cu alte educatoare, finanţată parţial de stat, în care chiria este mai ieftină. În această perioadă de până la un an au timp să îşi găsească singure un loc unde să stea”, a mai spus Heinrich Korn. Acesta s-a arătat extrem de mulţumit de educatoarele care au mers până acum în Germania.
Potrivit acestuia, nevoia mare de cadre diactice se leagă şi de venirea în masă a imigranţilor în Germania, ai căror copii au nevoie de şcolarizare. „ªi acesta este un efect, dar mai are legătură şi cu faptul că în Germania a început să crească rata natalităţii şi prin urmare sunt mai mulţi copii care au nevoie de şcolariare”, a conchis Heinrich Korn.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia