Tribuna
Dr. Gheorghe Telea Bologa - "Cetăţean de onoare” al satului Nou Român
Dan FRÂNCU
2449 vizualizari

Cu prilejul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Arpaşu de Jos, consilierul local Gheorghe Arsenie Miclea a propus colegilor săi decernarea titlului de “Cetăţean de onoare” al satului Nou Român, doctorului Gheorghe Telea Bologa, unul dintre cei mai de seamă fii ai comunei. Propunerea a fost aprobată cu unanimitate de voturi şi fără alte dezbateri sau discuţii. Festivitatea decernării acestiu titlu onorific va fi organizată în ziua de 23 aprilie 2010, la Biserica Ortodoxă “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Nou Român.
Dr. Gheorghe Telea Bologa s-a născut la data de 27 martie 1921, fiind descendent al unor familii de vază din Ţara Făgăraşului. A fost un chirurg eminet, între anii 1946- 1988 profesând la diverse clinici sau spitale din Cluj Napoca, Bucureşti sau Sibiu. În calitate de medic chirurg, a fost autorul a 35 de lucrări de specialitate, ce au fost publicate în diverse ziare sau reviste cu caracter medical. De asemenea, a fost autorul unei serii impresionante de lucrări şi comunicări, ce au fost prezentate la conferinţe sau simpozioane, naţionale şi internaţionale, dar a scris (sau şi-a acordat sprijinul pentru apariţie) şi cărţi cu caracter monografic, publicistic şi memorialistic. Domnia sa este un mare iubitor şi colecţionar de artă populară românească, iar casa de la Nou Român şi cea mai mare parte a colecţiei sale constituie, începând din anul 2005, Centrul Cultural Memorial “Dr. Gheorghe Telea Bologa”, aflat în patrimonial Complexului Naţional Muzeal “ASTRA” Sibiu. Dr. Gheorghe Telea Bologa este “Cetăţean de onoare” al municipiului Cluj Napoca.comentarii
2 comentarii

Felicitari, domnule doctor, ati facut atata bine satului si locuitorilor lui, va intoarcem doar o mica parte din dar.
Pentru cei care nu-l cunosc, vizitati casa muzeu din mijlocul satului, ea va va vorbi despre personalitatea acestui om.Va asteptam de Sf. Gheorghe in sat.
un locuitor al satului Nou Roman
17.03.2010 10:46
Cred ca acordarea titlului de cetăţean de onoare al satului Nou Rom
mara-o noiană
18.03.2010 11:33
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia