FITS 2022
Tribuna
Dinamica Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est ne este mai aproape
Adrian POPESCU
938 vizualizari
Dinamica Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est ne este mai aproape
Anul acesta NATO și-a consolitat structurile multinaționale prin componente de descurajare şi apărare operaționale pe flancul estic şi în Regiunea Mării Negre prin ”MNC-SE ". În baza unei decizii, luate de Consiliul Suprem de Apărare, România și-a asumat un rol de națiune-cadrul prin constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO, la Sibiu, care funcţionează temporar în Bucureşti, până la finalizarea lucrărilor de infrastructură de la Sibiu.

 

 

Pulsul de la Sibiu

Comandamentul de la Sibiu, înfiinţat la 15 iulie, ca element al Structurii de Forţe a NATO, asigură coordonarea forţelor din cadrul prezenţei aliate din regiune, monitorizarea evoluţiilor din mediul de securitate, precum şi integrarea operaţională a forţelor aliate, dar şi a forţelor unor parteneri strategici, în situații de  criză şi conflict. În plus este un element regional important în planificarea, coordonarea şi conducerea activităţilor de instruire dar şi de evaluare în cadru aliat. Mai trebuie menționat încă un aspect, anume că este factor esenţial de descurajare a potenţialelor ameninţări. Ei bine în răstimpul acesta MNC-SE a marcat cea de-a 6-a aniversări a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.


 

Primele reacții de la parteneri

Reacțiile aliaților privitor la MNC-SE nu au întârziat. Ne-am oprit la câteva declarații, care prin formulare sunt mai aproape de orizontul percepției publice. Locotenent colonel Matthew Nelson, atașatul apărării din Marea Britanie a subliniat importanța deosebită a relației dintre Marea Britanie și HQ MND-SE prin intermediul NATO. Notificarea cazon are un substrat aparte fiind elansată din partea Regatul Unit al Marii Britanii, care este una dintre națiunile care o contribuie importantă cu trupe în cadrul comandamentului NATO. În nota evaluărilor primite se înscire și declarația Șefului Forțelor Terestre germane, care recunoștea că a rămas impresionat de echipa Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, dar și de efortul depus în ultimii ani pentru a ajunge la actualul nivel de experiență și de profesionalism. Nu a lipsit nici feedback-ul aniversaților. Aceștia prin vocea comandantului HQ MND-SE, generalul de brigadă Cristian Dan, au exprimat deplina recunoștință pentru națiunile care contribuie cu trupe și pentru angajamentul lor ferm în susținerea Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, prin care susțin parcursul către o structură NATO viabilă și complet operațională pe flancul estic al Alianței.


 

Practica operațională

Din acest periplu, menit a lua pulsul Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO, merită să menționăm și evenimnetul de la finele lui septembrie a.c., când Comandantul HQ MND-SE, general de brigadă Cristian Dan, și cei 50 de comandanți dar și ofițeri superiori, din mai mult de 20 de state membre NATO, au participat la exercițiul de planificare operațională NATO Steadfast Pinnacle 2021. Exercițiul - care a avut loc la Comandamentul Întrunit al Forțelor Armate Naționale Letone - a reprezentat o bună ocazie pentru îmbunătățirea cunoștințelor și deprinderilor în domeniul planificării și execuției operațiilor între aliați.

comentarii
1 comentarii

Numa' fete inteligente in poza! Fruntea clasei nu alta!

Aia care nu intrau pe nicaieri .. coada cozii, rusinea clasei si a societatii ! Marsh!
28.09.2021 08:49
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

LINIA VERDE

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat de presa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA