Tribuna
PNL
Din Arpaşu de Jos în... Florida
N. I. DOBRA
1951 vizualizari
Din Arpaşu de Jos în... Florida
"Aventura" unui şef de promoţie român

Răsfoind monografia Liceului "Gh. Lazăr", din Sibiu, între alte date interesante, am găsit o listă cu câţi­ va absolvenţi merituoşi, şefi de promoţie, pe care i-am nominalizat şi eu într-un articol, făcând remarca - mai în glumă, mai în serios - că nu i-am găsit printre milionari în revista "Forbes". Nu mică mi-a fost sur­ priza, zilele trecute, când am primit un telefon de la Victor Dobrin, unul dintre cei menţionaţi. Bineînţeles că nu am scăpat prilejul de a mă întâlni cu el, pentru a-i afla povestea.
... S-a născut în 17 octombrie 1956, în Arpaşu de Jos din judeţul nostru, comună situată în Depresiunea Făgăraşului, într-o familie de ţărani chivernisiţi. După absolvirea şcolii generale din satul natal a fost ad­ mis la mai sus amintitul liceu, obţinând, în anul IV, media 9,78, fiind declarat şeful promoţiei 1975. Şi-a continuat studiile la Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanică, specialitatea Aeronave, unde a intrat cu nota cea mai mare şi-a absolvit-o cu media 10 la examenul de diplomă. Cu alte cuvinte, a fost mereu "cap de listă" şi nu-i de mirare că a fost reţinut asistent, în paralel, o vreme, cu activitatea de ingi­ ner. Toate bune şi la locul lor, până când, dorind să facă o carieră universitară, şi-a întocmit dosarul pentru doctorat. Numai că, la vremea aceea, nu oricine putea să acceadă la acest titlu academic (ca acum). Se cereau tot felul de caracterizări, aprobări, iar lui Victor Dobrin, deşi era membru de partid din primul an de fa­ cultate, nu i-a fost admis dosarul. A bătut pe la uşile "tovarăşilor cu putere de decizie" degeaba: avea ceva defecte de... urzeală în familie. Ambiţios şi hotărât - cum a fost şi cum a rămas - a făcut cerere de plecare definitivă în Statele Unite! Conform uzanţelor vremii, când s-a aflat la Institut, a fost concediat...
"Învăţasem ca să devin un om folositor societăţii şi ţării mele şi aceasta era răsplata. Am fost teribil de dezamăgit, dar am găsit soluţia: m-am căsătorit cu o româncă având cetăţenie americană şi, în 1988, am ple­ cat. Acolo mi-au fost recunoscute diplomele şi am lu­ crat o perioadă la Compania germană Bosch, pentru ca, ulterior, să mă angajez la Ford Motor Company, unde am lucrat, din 1993 până la pensionare, în domeniul crea­ ţiei."
Şi aici s-a afirmat prin iniţiativă, creativitate, eficienţă, ceea ce aşteaptă orice companie serioasă de la angajaţii ei.
"Am scris şi publicat studii de specialitate, am mai multe patente pentru inovaţii în domeniul mo­ toarelor, am umblat în toată lumea cu diferite delega­ ţii. În America, oamenii cu idei şi iniţiativă sunt apreciaţi şi promovaţi pe merite, nu pe nemşuguri."
De la Mechanical Desing Engineer a urcat scara ierarhică: Senior Project Engineer, Product Design Engineer, Technical Specialist, Engineering Supervisor...
Venind vorba de bogăţie, Victor Dobrin mi-a spus: "Corelaţia între a fi bun la şcoală şi a deveni mili­ onar e destul de slabă, în general, şi asta nu pentru că aceşti indivizi nu ar fi capabili, ci pentru că, în cele mai multe cazuri, nu pun banii ca primă priorita­ te în viaţă. Din experienţa mea, a fi şef de promoţie nu e facilitat doar de înzestrare, ci de atitudine şi multă muncă. În clasa mea, toţi puteau fi şefi de promo­ ţie. De altfel, cu excepţia unei fete care a devenit medic, toţi ceilalţi sunt ingineri sau profesori. Pe vre­ mea aceea nici nu aveam în minte milioane, ci dorinţa de a deveni un om cu o viaţă decentă, dacă se poate, mai bună decât a părinţilor noştri... Mă simt binecuvântat material şi împlinit profesional, iar acum
cont­ ribui cât de mult pot în comunitatea în care trăiesc".
Locuieşte cu soţia în West Villages Improvement District, Sarasota County, Florida. Neavând copii, a înfiat-o pe fiica fratelui său mai mare, de profesie medic. Ambii părinţi s-au prăpădit acolo, în Statele Unite, acolo fiind şi înmormântaţi. În Arpaşu de Jos a mai rămas ca­ sa părintească, unde locuieşte când vine în România. Are o supărare în legătură cu un composesorat, dar asta e o altă poveste, pe care nu se lasă până n-o lămureşte în pofida obstacolelor de tot felul de la noi.
Ca fapt divers, l-am întrebat pe cine a votat la alegerile prezidenţiale."Pe Donald Trump, deşi nu sunt membru în Partidul Republican. Mi se pare că are unele idei şi iniţiative bune, dincolo de unele derapaje de comportament".
Cu ce-şi ocupă timpul acum, pensionar fiind?
"Sunt foarte activ în comunitatea în care locu­ iesc, sunt membru, vorba lui Caragiale, în tot felul de "comitete şi comiţii", de bunăvoie şi nesilit de nimeni, muncă voluntară, cum ar veni. Mă simt bine să-mi ajut semenii dacă pot."
Despărţindu-ne, m-am gândit la acei români capa­ bili, care, ca şi Victor Dobrin, şi-au luat lumea-n cap pentru că în ţara lor nu au fost apreciaţi la adevărata valoare. Aceste pierderi de inteligenţe autentice sunt incomensurabile.

 


comentarii
5 comentarii

Dosarul de la CNSAS și l-a solicitat domnul Dobrin ? Sa nu fie ceva probleme ...
Întrebare ...
22.07.2019 09:34
Atena , 1987 ...cu toți "persecutatii” regimului !
Adonis
22.07.2019 10:10
Absolut, ce deranjează este veșnica poveste a "persecuțiilor " și " persecutatilor”!
Adonis
22.07.2019 11:31
Ce vremuri ! Cu doctoratele cam așa a fost . Pe de alta parte, ca sa intrii in partidul comuniștilor, la Aero, la 19 ani, era nevoie de aprobare de la Cabinetul 2!
In rest, cu America n-a fost rău deloc! Unii au pățit -o mai rău, fiind surghiuniti in Anglia, căci erau vremurile in care pe Ceau il interesa BAC 1-11, doar ii prmisese reginei in caleașca !
B. ?tefanovici
22.07.2019 15:41
Adevarul daca nu erai --membru utc sau pcr-- si aveai o provenienta dubioasa --adica parintii crestini care au fost inchisi si decapitati din cauza credintei -- nu aveai acces la facultati sau la scoli tehnice si nici macar la promovari ori cit erai de bun -- Asa ca multi au luat calea pribegiei satui de sefi pusi pe baze - strategice - inalti bine facuti dar prosti ascultatori, docili celor sus pusii ai partidului. Unii membrii de pcr-- luau categorii de salarii cu burta la soarepe pe litoral , iar noi nepartizanii cadeam la examene-- -- pe rupte M-AM saturat si in anul 88 am luat-o si eu la sanatoasa -- am ajuns in America unde nu ma intrebat nimeni ce politica fac la ce biserica ma duc , sau ce fac eu cu banii mei ( abonamente silite la scinteiea tineretului)-- Intrebarea lor CE sti sa faci ?? demonstreaza -- si dupa aceasta -- Maine vi la lucru -- EI mi-au platit College vazind in mine seriozitate si harnicie -- Asa am ajuns sa muncesc sa cistig cinstit sa fiu bogat nu prin furt, inselatorie ci prin munca ,sudoare si onestitate --God bless Romania !
mike
22.07.2019 20:08
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia