Tribuna
Emigrantul român între succes, aşa ş-aşa şi dezamăgire Corespondenţă din Australia
Dezamăgirea Emigrantului român
Marius GHINESCU
2754 vizualizari
Dezamăgirea Emigrantului român

Sunt interesante, şi-n acelaşi timp uimitoare punctele de vedere exprimate de conaţionali, legate de  virusul care ne macină sănătatea şi ne alterează gândirea.  Departe de mine gândul de a veni cu sincretisme în domeniul medical, însă prin comparaţie, NU cu statele europene aş compara România în ceea ce priveşte răspândirea virusului (dezamăgire stipulată-n titlu), ci cu Australia sau Noua Zeelandă. Vin cu această propunere de "vizualizare" şi analiză tocmai pentru că măsurile de prevenţie luate în aceste ţări au redus incidenţa de infectare la aproape de 0 (zero).
Australia, ţară continent, este împărţită-n opt state, fiecare stat cu parlamentul - guvernul şi premierul său, ceea ce înseamnă legi  şi hotărâri proprii. Populaţia este concentrată, în metropole ce depăşesc în total 20 de milioane de locuitori. Raportarea la densitatea populaţiei pe suprafaţă nu-şi găseşte logica, având în vedere aria locuibilă, preponderentă lângă ocean.
Am venit cu aceste precizări tocmai pentru a sublinia într-un fel, că propagarea oricărei molime se face cu viteză uluitoare, dacă nu sunt luate din timp măsuri, medicale şi coercitive (chiar dacă îngrădesc libertăţile pentru  o perioadă de timp).
De la începutul pandemiei, fiecare stat australian şi-a luat în serios atribuţiile. Vestul Australiei (WA), unde locuiesc şi eu, şi-a închis graniţele imediat, nu numai cu partenerii externi, ci şi cu suratele de pe propriul continent (celelalte şapte state australiene). S-a declarat starea de carantină totală. "Nimeni nu intră, nimeni nu iese", aceasta a fost deviza, respectată ad litteram (excepţie au făcut locuitorii acestui stat prinşi de pandemie departe de casă). S-a închis tot ce avea uşi, aeroporturi, cluburi, restaurante,...şi ce era sub cerul liber, pieţe, plaje, terenuri de sport, parcuri..., carantină la carantină. Rezultatul? Din luna aprilie a acestui an în WA n-a mai fost nici un caz de infectare, regulile stricte la început fiind sistate. Viaţa şi-a reluat cursul normal, cu amendamentul interdicţiei de călătorie în celelalte state şi din celelalte state australiene, nemaivorbind de exterior. Acordul populaţiei la deciziile luate de premier, cuantificat, s-a reflectat procentual, 92%  au spus OK.  Doar acum o săptămână s-au deschis "porţile" pentru "landurile" cu zero Covid infectări, cu precizarea că toţi vizitatorii din celelalte state australiene sunt obligaţi să petreacă doua săptămâni în carantină, chiar dacă vin din arii cu zero pozitivi.
Este cunoscut faptul că bogăţiile subsolului din WA (gaze, minereuri de aur, fier, cupru, ...) sunt vizate de magnaţi ai lumii, printre care şi miliardarul politician australian Clive Palmer. Acesta a dat în judecată statul WA şi a cerut 30 de miliarde de dolari (repet miliarde) despăgubiri pentru că i s-a interzis intrarea pe teritoriu. "Legea este aceeaşi pentru toţi, fără excepţii" a fost răspunsul premierului (WA) Mark McGowan. Procesul, care a ajuns şi la Curtea Supremă, s-a încheiat acum trei săptămâni, dând câştig de cauză statului WA.
Desigur, de-a lungul acestei perioade au fost şi persoane care nu s-au supus interdicţiilor şi-au plătit pentru asta amenzi inimaginabile (mii de dolari) sau puşcărie chiar. Aş da ca exemplu aici, o doctoriţă stomatolog, care a ignorat izolarea impusă (de 14 zile) şi a lucrat în timpul carantinării, fapte care i-au adus privarea de libertate şi interdicţia de a mai profesa vreodată în Australia ca medic (decizie contestată în instanţă de protagonistă).
Revenind la zilele de acum, putem vorbi de eficienţa măsurilor organizatorice, neuitând totuşi de a sublinia şi disciplina australienilor, un amalgam de naţii reunite sub acelaşi stindard. Aparatul medical a acţionat ireproşabil din toate punctele de vedere, nefiind supus unei presiuni foarte, foarte mari: spitale dotate, personal calificat şi îndestulător.
Cu toate astea Melbourne, capitala statului Victoria, situat pe coasta de Est, a cunoscut nu mai departe de acum două luni, "un al doilea val" de infectări cu Covid. La un număr de peste 700 de îmbolnăviri/zi s-a declarat carantină, cu blocare totală a tuturor activităţilor. Poliţia şi armata au păstrat ordinea privind măsurile de izolare (fără drept de a circula cu "adeverinţe") la cei peste 5 milioane de locuitori ai metropolei, iar ora la care scriu, în statul Victoria sunt 0 (zero) noi cazuri de infectare.
O situaţie fără precedent a apărut în Adelaide (capitala statului South Australia) când un "vânzător de pizza" a declarat acum o săptămână că-i infectat cu Covid, deşi la testare rezultatul i-a ieşit negativ. Autorităţile au declanşat imediat starea de carantină totală (pentru un singur caz), pe timp de şase zile (închis şi izolat tot) în vederea depistării  cazurilor de contact. Anchetat de poliţie pentru a se afla sursa infectării, individul a recunoscut  că a minţit, "glumă" care a paralizat activitatea unui oraş de peste 600 de mii de locuitori.
Ca un corolar la cele inserate, pe întreg teritoriul australian, sursa de infectare venită din exterior a stabilit procentul de 20,6%, numărul persoanelor infectate cu virus atingând cifra de 27.807, iar a celor decedaţi 907, la o populaţie de aproximativ 25 de milioane de locuitori (populaţia Australiei).
Sper că această prezentare va da puţin de gândit  pătimaşilor oponenţi (de regulă pe Internet) şi vor fi mai îngăduitori în comentarii la afirmaţiile românilor de pe meleaguri străine. Oare de ce conaţionalii noştri aflaţi Acasă au comparat şi continuă să compare viaţa din România de acum, numai cu traiul din statele europene şi nu cu Australia sau Noua Zeelandă ? Unde se află numărul mare al celor ce latră la Lună, nu oare pe bătrânul continent?  Nu este oare Europa bântuită de "intelighenţia" afectată de antene cu G-uri multe, sau conspiraţii mondiale, interplanetare, intergalactice?  Nu oare în confruntări cu cei ce veghează ca legea să fie respectată ? Nu oare în revolte ale dospiţilor pentru "îngrădirea libertăţii", de-a bea musai în birturi "apă de Dudău" şi-a dănţui apoi în ritm de samba?  Asta lipsea? Demonstraţii cu zdrăngăneli de blide goale? Oripilează obligaţia de a te spăla, de a purta mască şi de a nu te freca de persoanele cu care intri în contact (verbal) pentru a-i proteja de Covid pe copii şi bunici? Spitalele sunt puţine, doctorii la fel, puţini ca număr raportaţi la  numărul mare de pacienţi ce trebuie îngrijiţi, bâlbele guvernanţilor stârnesc ilaritate. Avem şi "specialişti în toate", dacă e să vorbim de sănătate, numai că ăştia-s felceri, de la ăl de dă cu sapa pân' la ăl de plimbă mapa, de la intelectualul rasat până la analfabetul patentat. Din păcate cam aşa se prezintă şi ţărişoara noastră azi. Păcat că nu puteam fi şi noi românii de Acasă mai înţelepţi, ca australienii sau neozeelandezii, mai puţin veleitari, ca să trăim fără restricţii, fără teama de-a ne betegi.


comentarii
1 comentarii

interesant vasul de toaletă
11.12.2020 14:05
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia