Tribuna
Despre vindecări interesante: "Vă vedem" vede din nou, după o perioadă de ne-vedere
Dumitru CHISELIŢĂ
1103 vizualizari
Despre vindecări interesante:
© Arhiva TRIBUNA
Mai ştiţi (care mai ştiţi) pe cerşetorul acela care stădea, de obicei, pe Cetăţii, înainte de 2000 -anul şi înainte de scările ce dădeau pe Coposu, pe care noi îl ştiam de orb (de exemplu orbul cu acordeon, care cerşea prin autobuze ,spunea că de fapt vede, dacă nu mă înşel) şi care spunea ceva despre "nevederea" iar noi, deşi NU era aşa, spuneam că spune "cea mai scumpă e nevederea"? Mi-am amintit de el când am primit pe mail documentul "NU ABANDONĂM ROMÂNIA. Declaraţie a societăţii civile către cei care deţin puterea în stat", semnat de o mulţime de persoane şi asociaţii (acestea din urmă ceva mai puţine decât persoane) printre care, srii, tu, uan, gău, "Vă vedem din Sibiu"? No uite acum avem parte de o super-vindecare de probleme oftalmologice, de stare de doing nothing că uite, după mai multe sezoane de făcut că plouă şi pentru unii, de savurat avantajele unei disidenţe profitabile, uite că "Vă Vedem" vede din nou. O-A-U Oau! Sau "oau ce tare", cum mi-a spus o fostă colegă atunci când a aflat ca am mers undeva cu soţia în concediu.

Puţină istorie recentă

Deci am avut o mişcare clară anti PSD şi pro USR, PNL, Iohannis, justiţe, pardon justiţie, majoritatea membrilor ei fiind experţi în drept, care au luptat eroic în stradă stând (în frig, în cald, tot aia, STÂND), postând, având idei, şi care au adus o înjurătură de stadion  - MUIE - în marele trend al unei revolte îmbuibate cel puţin din punct de vedere material. Pe bune, unii chiar aveau tupeul şi nesimţirea să se compare cu cei care au ieşit în 1989, de parcă atunci s-a ieşit în stradă pentru Ceauşescu dar împotriva lui Emil Bobu sau Ion Dincă, cu sprijinul Partidului Comunist şi al URSS.  
Atunci Dujmanul era Dragnea în special (M**e Dragnea!) şi PSD tot în special (M**e Pesede!) se cerea justiţie nu corpuţie, erai îndemnat să sari ca să nu ai dosare şi să nu stai la căldură că şi pe tine te fură. Ba chiar s-a inventat o "Zonă Liberă de Corpuţie" între Liceul Brukenthal şi sediul PSD Sibiu (fost magazin de mobilă, fost magazin particular Shahba). Acolo, "Vă Vedem din Sibiu" se aduna între orele 12 şi 12:15 şi se uita urât la geamurile PSD, cu sau fără ledurile de la smartfoane pornite. Apoi, de la atâta luptă, se mai adunau pe la o terasă din Piaţa Mică, de fapt două, unele şi aceleaşi.
După ce a ajuns cine trebuie la putere, respectiv Iohannis & Guvernul Meu compus din ocupanţii locurilor 2 şi 3 la parlamentare (USR cu un jenant 15,86%) şi după exact 669 de zile (668 sau 170 nu suna asa de cool, nu?), au lăsat-o mai moale, că mulţi dintre civici erau membri de partid cu acte sau măcar sumpatizanţi şi nu se făcea să văvedem pe ai noştri, nu? Cu prilejul acestor chestii publice  s-a lansat un manifest numit, pompieristic, "Aici începe Europa. Declaraţia de la Sibiu"

În el se vorbea de ""Demnitatea revoltei", (am văzut, mersi), că Europa începe cu "fiecare cetăţean român care îşi exercită demnitatea în stradă, în instituţii publice, la locul de muncă". Cu condiţia ca demnitatea aia să fie în slujba lor. Că altfel erau un pesedist care ţine cu Dragnea, nu un civic care e pozat de fotografi celebri şi filmat zilnic de presa "lor".
Se mai lozincărea, tot în manifestul acela, cu "Justiţie, nu corupţie", cu "Meritocraţie, nu impostură". Era chiar şi o mostră de proză umoristică, atunci când se face referire la "ministere conduse de profesionişti" şi de "presa decuplată de la finanţarea de stat şi interesată de binele public" (al progresiştilor, nu?). Se mai pomenea de bani pentru educaţie, şi că orice guvernare va trebui să finanţeze educaţia cu 6% pentru că România e Europa. Lozinca finală era că "Europa este unicul nostru viitor comun". Bine.

Au venit "ai noştri" la putere, nu a mai "văzut" nimeni că era ocupat şi avea şi treabă

După ce a trecut moţiunea împotriva Guvernului Dăncilă, "Vă vedem din Sibiu" a anunţat că nu mai văvede. "Pentru moment, până la configurarea unei noi formule de guvernare, protestul nostru nu are un adresant cert (???, n.n.). Aşadar, prezenţa noastră în stradă nu ar avea obiect. (înainte şi avea...) Însă, indiferent dacă mai suntem fizic prezenţi în stradă sau nu, revendicările noastre sunt aceleaşi care ne-au ţinut în stradă 669 de zile la rând". Dar tot mai aveau cerinţe, multe din arsenalul evident, al USR. "Cerem aşadar oricărui guvern viitor & Parlamentului: "repararea legilor justiţiei", vot pentru diaspora, vot în 2 tururi pentru primari (ca să iasă cine trebuie, nu?, n.n.) desecretizarea documentelor privitoare la 10 august (şi a filmărilor jandarmeriei, să vedem cine au fost provocatorii, vă băgaţi?) şi "repararea efectelor nocive ale OUG 114".

Oricum, ideea e că Văvedem o fi fost o mişcare civică dar era cu dedicaţie pe o singură temă, PSD. PSD ducându-se oarecum de la putere, scos de la guvernare din motive de just because deşi aveau cele mai multe voturi din puţinul exprimat, nu mai prezentau un pericol pentru europenitatea României, pentru libertăţile cetăţeanului, pentru libera exprimare (că şi scriau nişte autoraşi că nu mai pot crea cum trăbă de la atâta ciumăroşie), pentru orice, în fine, mai puneţi şi voi. Plus de asta, Dragnea era la puşcărie, nu mai uda hashtagişti cu maşina de pompieri pe la proteste şi nu mai truca referendumuri pentru familie ca să aibă el, constituţional, drepturi nelimitate. Plus că "Guvernul meu", structurile naţionale, judeţene şi locale s-au umplut de atâta meritocraţie, încât efectiv băltea în faţa sediilor. Ţi se udau pantofii de la atâta meritocraţi pe metru cub, aerul ce îl respirai avea arome de meritocraţie, era ca într-un documentar din acela de anii '60 în care ţi se arăta viaţa nouă dusă de popor de când la conducere este înţeleapta conducere plină de meritocraţi.

Apoi au început defecţiunile din zona puterii. Au început chiar, de la "reziştii" fără carnet de partid şi nebeneficiind de avantaje post protestatare, să apară semnale de alarmă că şi guvernul ăsta, pardon, ăla că acum e un altul faţă de celălalt care a fost înaintea lui, nu e aşa de "super" pe cât se aplauda în ziua alegerilor. Şi că sunt şi ei oameni, care au datorii, care îşi mai pun prieteni şi alţi clienţi în funcţii, care mai defectează, care mai spun chestii tembele în aşa fel încât citatele despre Dăncilă să fie fără sare şi piper, că unii care au ajuns şi ei accidental la putere îşi dau aere de conducători absoluţi. S-au mai dat ordonanţe "noaptea ca hoţii", dar "Văvedem" nu mai vedea. Erau supăraţi ba pe Ucraina, ba pe Putin, ba pe Erdogan, ba pe Belarus, o dădeau pe BLM, erau foarte preocupaţi de situaţia politică din Polonia şi Ungaria, ţări care nu făceau şi nu fac convingător flotări înspre pupat papucul sultanilor UE.

La un moment dat, unul din organizatorii protestelor, spre nenorocul său neimplicat politic şi bineintenţionat civic, a propus un văvedem reluat la sediul PNL, mutat şi el din gura târgului mai spre periferie, că e mai departe. Majoritatea componenţilor de elită ai mişcării ba au tăcut, ba au dat-o ca la Ploieşti Vest spre Ploieşti Sud, că încă nu e cazul, că să mai vedem, că e prea devreme. Cităm din comentariile vremii:
"Oare chiar e nevoie de proteste în stradă pentru orice nemulţumire are o parte a societăţii?... Eu credeam că există un mod gradual de a reacţiona la puterea politică. Să mai avem şi încredere şi susţinere, nu doar contestare şi harţuială, nu cred că ne foloseşte nici nouă nici Puterii". Sau: "Din păcate mulţi nu pot depăşi momentul 10 noiembrie. Sub o falsă faţadă se încearcă o subminare a actualei guvernări. Îmi pare rău, la un aşa protest nu voi participa nicicând". Sau: "O prea mare presiune poate duce la un alt tip de radicalizare. Să nu uităm ce este în celelalte ţări din est. Propaganda nationalistă nu doarme". (...) Protestele trebuie să-şi controleze calibrul şi nuanţele! Aviz organizatorilor!"
Apoi povestea a plecat în ceaţă. Partidul şi-a chemat membrii acasă, că nu erau nebun să văvedemezi împotriva şefilor tăi. A mai venit pandemia, cu măsurile ei destul de pe lângă ea. Au venit multe, au trecut şi mai multe. "Vă vedem" şi "Rezistul" erau istorie, numai bună de studiat pentru amatorii de sechele ale revoluţiei culturale maoiste şi a revoltelor leftiste din America şi Europa finelor de ani '60.

Hopa, reapare Văvedemul!

Deci a fost linişte (halal linişte), totul a fost perfect deşi se petreceau lucruri revoltătoare, dar Văvedem mima că ele nu există pentru că nu te pui cu Guvernul Meu pe care l-ai adus tu la putere. Asta până când a apărut prima mică defecţiune. Demiterea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate. Atunci au fost mici zvâcniri, dar nu puternice. Apoi a fost plecarea USR-PLUS de la guvernare de şi acum îmi lipsesc declaraţiile acelea ale lui Barna despre evul mediu şi jocul acela la tastatura laptopului şi articolele-temenea despre "al doilea om din guvern". Ei, atunci deja flacăra revoltei
maselor civice deja s-a aprins. La flacără mică, dar a făcut-o. Apoi a fost răţoiala lui Iohannis la adresa USR, nedreaptă spun eu, că au fost oamenii săi care l-au ajutat, când a avut nevoie, nu? Care a fost pentru toţi fanii Uniunii şi progresiştii civici, similar cu momentul când îţi vezi perechea în pat cu altcineva, la 15 minute după cina romantică în doi. Sau când vezi că avansează pila şefului în loc de tine. Adică, ce mai, durere, furie şi depresie. Dar nu a fost de ajuns. Cupa suferinţei hashtagist-politice trebuia băută până la drojdia de pe fund. Jale şi suspin, Iohannis a bătut palma sau a dat "Slobod" la bătut palma pentru guvernare la PNL şi, scrii, tu, uan, Ciuma Roşie! PeSeDee! Totul, dar totul a fost atunci zadarnic. Plimbările pe jos cu pancarte, bebel şi căţel, lozincile corporatist-spirituale, selfieurile în mulţime, Tudor Chirilă care dădea de pământ, Oana Pellea care îndemna să votezi, Rebengiuc, Şora, Domnul Rareş de la Realitatea, Moise Guran, Mălin Bot, Sandi, Angi, Dide... Cei pentru care s-a ieşit, cei care au ajuns la putere prin contribuţia directă a protestatarilor, au bătut palma cu duşmanu'. Ei bine, la asta chiar şi nevederea  văvedemului a intrat un şoc şi, paradox, au început să re-vadă...

Dacă doriţi să re-văvedeţi... Manifestul 2 al civicilor

Primesc cumva pe mail, miercuri, un "manifest" pe nume "Nu abandonăm România.
Declaraţie a societăţii civile către cei care deţin puterea în stat". Deja mă pufneşte râsul. Păi boi, până acum aţi abandonat-o. Că aţi tăcut bine mersi.
Dar să lecturăm:
"Suntem tot aici. V-am văzut, cu stupefacţie şi dezgust, cum nimic nu v-a putut opri să puneţi în practică cea mai neruşinată trădare a votului popular de după 1990: nici sutele de morţi zilnice (fiindcă, pentru a vă numi guvernul vostru, nu aţi ezitat să-i abandonaţi pe cei mai vulnerabili medical dintre noi), nici explozia îngrozitoare a preţurilor (fiindcă nu aţi ezitat să-i abandonaţi pe cei mai vulnerabili economic dintre noi), nici gândul că neruşinarea cu care călcaţi în picioare votul pe care l-aţi cerut aduce la disperare o Românie întreagă - încât, aşa cum arată un sondaj recent, sute de mii de tineri vor, din nou, să-şi ia lumea în cap din pricina voastră. Ca după mineriade.
Exact asta aţi făcut, în traumatizantele ultime luni: o mineriadă politică. Ca şi atunci, aţi adus la putere un guvern care e, de fapt, o restauraţie. Ca şi atunci, aţi zdrobit ceea ce se construise în săptămâni şi luni (şi ani, de data asta) de proteste curate care cereau un destin european pentru România. Ca şi atunci, sunteţi pe cale să distrugeţi exact combustibilul esenţial al unei naţiuni: speranţa, cea care ne-a ţinut sute de zile la rând în stradă, cea care ne-a îngăduit să credem în România europeană.
Speranţa pe care am aşteptat să o construiţi. Pentru care ne-aţi cerut votul - ca să alungăm de la putere partidul explicit antieuropean, cel împotriva căruia am luptat în stradă, cel care a fost blamat în Parlamentul European, cel avertizat de Comisia Europeană, de ambasade şi de partenerii noştri strategici să abandoneze programul dement de sabotare a României europene, cel care ne-a reprimat cu gaze şi grenade în 10 august 2018. Şi pe care, cinic, l-aţi adus înapoi la putere. Ce aţi făcut acum este desăvârşirea violenţei de atunci.
Dar noi suntem tot aici. Să nu credeţi că, dacă n-am ieşit în stradă, nu v-am văzut. Sau că nu vom ieşi, de îndată ce veţi începe să încălcaţi din nou aceleaşi linii roşii care ne asigură destinul european. Aceste linii sunt pentru noi ne-negociabile.
Vă cerem, aşadar, aceleaşi lucruri pentru care am protestat în stradă:
- repararea legilor Justiţiei (conform rapoartelor MCV şi deciziilor Comisiei de la Veneţia; inclusiv cu desfiinţarea SIIJ - şi excluzând reînfiinţarea ei în altă formă),
- repararea legilor electorale (pentru alegerea primarilor în două tururi),
- desfiinţarea pensiilor speciale,
- un guvern fără dosare penale,
- depolitizarea instituţiilor de stat, instalarea criteriilor competenţei şi meritocraţiei în selecţie
- transparenţa totală a cheltuirii banilor publici din programele PNDL şi PNRR.
Suntem cu ochii pe voi pentru a vă împiedica să introduceţi legi periculoase, ca de exemplu o lege care să interzică dreptul la avort sub pretextul sporului demografic.
De îndată ce veţi legifera împotriva acestor cereri, veţi fi în mod explicit inamicii României europene - pentru care vom lupta din toate puterile. Inclusiv în stradă.

Suntem tot aici. Şi credem la fel de neclintit în destinul european al României.
Nu încercaţi să-l sabotaţi. Fiindcă vom lupta pentru el până la capăt. Aşa cum am făcut-o împotriva partidului toxic cu care aţi ales să vă asociaţi.
Şi, aşa cum am învins atunci, o să învingem şi acum.
Fiindcă noi, spre deosebire de voi, nu abandonăm România".
*
Oau, ce tare  Apropo, de unde aţi scos-o asta cu legea inetrzicerii avortului? E vorba de aşa ceva? Vrea să rămână cineva gravid în mod accidental şi nu ştie ce-i  rezervă viitorul?
Dar ia stai? Până acum ce aţi făcut? Când era guvernul PNL-USR unde eraţi? În pauză?
"Am luptat în stradă". Dacă voi aţi "luptat" în stradă, cei care au luptat şi murit în stradă, în 1989, fără sprijin şi ajutor de imagine de la UE, preşedinţie, partide, presă, ce au făcut? DE ce nu aţi mai "văvedem" un timp? Că era cine trebuie la putere şi abia acum, când s-a ajuns la "Love" din nou cu PSD, iar USR-PLUS a fost lăsat pe tuşă, v-aţi amintit de România, Europă, etc?  
Apropo, doar eraţi la putere, cine v-a oprit să "reparaţi" până acum legile Justiţiei?  De ce nu aţi desfiinţat pensiile speciale? Doar eraţi la putere. La "Depolitizarea instituţiilor de stat" a văzut clar cum au plecat ai lor şi au venit ai voştri. Hai să ne amintim şi de ilegalitatea făcută cu avocatul Poporului, comisă tot de ai voştri. Şi putem continua. Totuşi, o mulţime de măgării, ca să nu mai pomenim de atentate la libertatea individului, s-au comis, sub ochii voştri ne-văzători.
Dar bine. Să zicem că veţi ieşi iar în stradă. La care pereţi şi geamuri vă veţi uita? Ce faceţi cu "civicii" care au fost ai voştri dar acum sunt în partidul ĂLA? Vă uitaţi aşa, unii la alţii, despărţiţi de un gard, ca la Târgul din Piaţa Mare?
Cineva a comentat că aici avem parte de o "paradă de albire a prestaţiei" din ultimii 5 ani a multor semnatari. Sau, cum a  spus un editorialist de la Libertatea pe care rar îl urmăresc, Costi Rogozanu, de "politică făcută pentru likeuri". Le dau dreptate ambilor.
Oricum, tocmai mă întrebam ce e cu aşa linişte în zona politico-civică, erau doar chestii interne, peocupări de nişă şi îndemnuri la vaccinare... Poate se mai animă viaţa asta. Apropo ce părere aveţi de gardurile de la supermarket, de certificatul verde sau de Târgul de Crăciun? Că tot veni vorba de văzut chestii vizibile?
Să ne bucurăm deci, am fost martorii unei vindecări interesante: "Vă vedem" vede din nou, după o perioadă de ne-vedere justificabilă.

comentarii
13 comentarii

Cam grele întrebări ...la mai multe articole din acestea, domnule Chiseliță !
Cititor
06.12.2021 13:28
m-am lamurit cu penibili antiromani ciolanari de genul ghise(din poiana din romania)sau stefanuta scolit de soros la amerika venit ca un super inteligent in p.e(made in csolos usr)
de ei nimic?
06.12.2021 17:11
Tot pesedist imputit ai ramas. Toti sunt vinovati numai pesedisti tai nu. Stai linistit ca pesedeul tau tot 10 la suta va lua in Sibiu chiar daca ticalosul de Iohannis va distruge pnl.
Vivi Dragan
07.12.2021 18:49
Oooo , ce dor mi-a fost d-nu comunist-pesedist Chiselita, de un nou articol anti usr , anti #rezist și anti va vedem , cred ca a trecut foarte mult timp de săptămâna trecută! Chiar nu va puteți vindeca de obsesia asta? Chiar numai Usr și Voiculescu sunt de vina pt tot ce se întâmplă rău în tara asta iar prietenii dvs. pesedistii "face" doar lucruri bune și "e" niște sfinți?
kokos
08.12.2021 08:05
Esti fraier. bre!
@kokos
08.12.2021 08:19
eu imi amintesc ca domul zicea: "ce-i mai scumpa ca vederea" ?
un sibian
08.12.2021 08:43
De ce ar fi pesedistii mai i.m.pu.t.i.t.i. decat liberalii si useristii? Pt. ca asa hotarasti tu si alti fripturisti ca tine?! Unde sunt marii tribuni sibieni, acum cand e nevoie de ei? Oamenii au fost sedati si lasati sa moara la ATI, preturile au crescut, am ajuns sa ne dusmanim vaccinatii si nevaccinatii din cauza imbecilitatii unora care n-au stiut sa coordoneze o campanie de vaccinare. Situatia in care ne aflam e i.m. p.u.t.i.t.a, nu pesedistii!
@Vivi Dragan
08.12.2021 15:40
Fosta colega o fi crezut ca ai fost cu sotia altuia in concediu... Cine s-o tie?
08.12.2021 15:41
Mai bine zis: Care s-o tie?
@15:41
08.12.2021 18:03
Astia de la Va Vedem sunt niste imputziti ordinari, tragatori pe nas si cur! Jigodii semidocte, cu frustrari freudiene, impinsi de la spate de motorul schizofreniei! MARSH JIGODII USR-ISTO NEONAZISTE! Unde a-ti fost imbecililor cat a fost cacatul USR-ist la guvernare si si-a batut joc de tara? Unde a-ti fost imbecililor cand ordinarul de Voiculescu sau nespalatul ala slinos de Ghinea furau la greu si isi bateau joc de tara?
UNDE ERATI MORTACIUNILOR?
JIGODIILE DE LA # VA VEDEM!!!
09.12.2021 15:58
Oare exista un moderator la comentariile ce apar aici? Mesajul analfabetului de mai sus nu are ce cauta aici!
kokos
12.12.2021 23:04
@ kokos

Bai gunoi progresist, du-te comenteaza la comunistii tai, la Turnul Sfatului care cenzureaza tot ce nu este progresist. In afara de oda vaccinarii si cantarea dictaturii, nu publica aia nimic. Marsh la mizerabilii tai cu cenzura.

Ai invatat bine de la comunisti, de la tac-tu Stalin si de la ma-ta Lenin. Doi poponari comunisti care au scos un progresist.

Du-te si canta cucurigu' la alta masa.
Cenzura progresista
12.12.2021 23:45
@ 23:04

Da tu cine esti sa decizi cine are si cine nu are ce cauta pe aici? Dictatorul Arahat?
cine cauta gaseste
13.12.2021 10:51
Din aceeasi categorie
SEVIS

koenigfrankstahl

Compa

WISAG

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Eurotrip
Valea Viilor Comunicat 2
Licitatie publica

accentmedia