Continental
Tribuna
Despre pensii, conceptul de justiție și încălzirea globală
Despre pensii, conceptul de justiție și încălzirea globală
Interviu cu domnul Prof.univ. dr. DHC IOAN BOGDAN Membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Academiei de Ştiinţe din New York, al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate, decorat cu Ordinul ,,Meritul pentru Învăţământ în grad de Comandor” şi Ordinul ,,Serviciul Credincios în grad de Cavaler”.

Reporter: Ieşiţi cu mult curaj în spaţiul public. Nu vă este frică de faptul că vă poate tăia pensia?

Ioan Bogdan: Când ies în spaţiul public sunt preocupat, exclusiv, de calitatea şi impactul conceptelor teoretice şi practice pe care le abordez şi de utilitatea lor pentru cititori - în rest nu mă preocupă altceva.

Reporter: Dar ce reacţii aţi avea dacă s-ar face aluzii la pensia specială pe care o aveţi?

Ioan Bogdan: Multe şi imbatabile.

Reporter: Se spune că numai Justiţia are asemenea drepturi…

Ioan Bogdan: Este corect. Dar cei care folosesc argumentul cu Justiţia nu au în imagine întreg spectrul acestui concept.

Reporter: Cum, chiar miniştrii nu au clar în minte ,,Conceptul de Justiţie"?.

Ioan Bogdan: Din câteva fraze simple, nu filozofice, pe care le voi reda mai jos vor înţelege toţi cititorii despre ce este vorba.

Ca să mă înţeleagă toţi mai uşor şi mai deplin, dau şi eu denumirea de Tribunal Curţii de Conturi a României, ca Tribunal Economico- Financiar, denumire folosită în multe părţi ale Lumii (ca de pildă, în Spania, aproape de noi), instituţie pe care am înfiinţat-o, în calitate de Preşedinte şi am condus-o până la pensionarea mea.

Curtea de Conturi, ca activitate juridică, are competenţe depline de jurisdicţie în economie şi finanţe, economia şi finanţele fiind, în toată lumea, după cum se ştie, cele care susţin exis­tenţa şi funcţionarea Statului ( firmele private, au autonomia lor, dar în perimetrul legii).

În acest context, vă întreb şi eu pe domnia voastră, ce instituţie a Justiţiei, în sensul arătat, este mai importantă, aceea care apără drepturile unui cetăţean român obişnuit sau Curtea de Conturi, pe care am reînfiinţat-o şi am condus-o, care apără averea Naţiunii Române, a Românilor, în general?.

Ca să fiu pe deplin înţeles, nu mă refer la ilega­­lităţile pe care le face, de pildă, un director cu salariaţii lui, ci la eventualele prejudicii pe care acesta, prin pagubele create, le aduce Sta­tului Român, Naţiunii Române, Poporului Român.

Cu ce este mai prejos, deci, Curtea de Conturi a României decât Ministerul Justiţiei, când este vorba de prejudicierea drepturilor, nu ale unui cetăţean oarecare, ci, cum am spus, drepturile Poporului Român în economie şi finanţe?

Reporter: Mai aveţi şi alte argumente pentru susţinerea pensiei D-voastră?

Ioan Bogdan: Intervenţia mea de astăzi nu este pentru pensie, ci pentru problemele mari ale Ţării. Pensia ar trebui să fie - în primul rând - răsplată a muncii, nu un ajutor social în locul salariului - dar şi posibilitatea în timpul vieţii de a-şi construi omul, singur, un viitor la pensie (eu, de pildă, am contribuit la pensie 43 de ani şi dintr-un salariu bun, obţinut pentru o muncă de performanţă, de importanţă socială reală).

Pensia este un domeniu sensibil şi vizează o masă mare de oameni care au făcut multe pentru Ţară, deci problema trebuie abordată şi rezolvată cu toată atenţia, nu ca o rezolvare de criză, ci ca orice problemă fundamentală a Ţării, cu gândul la oameni şi la viitor.

În ultimă instanţă, fiecare om în cursul vieţii face tot ce face şi cu gândul cum va ieşi la pensie, iar soarta lui nu trebuie să fie tranşată ca rezolvare, cum am spus, ca o criză, politică, uneori.

O armonie socială - care este temelia a unui stat - are în ea, ca o componentă importantă şi pensionarii, cărora Ţara le datorează mult şi multe.

Pot să mai abordez multe alte aspecte şi nu ,,de duzină", dar nu vreau să mai continui pe această temă pentru că am convingerea că am fost convingător prin cele expuse, ci să spun doar că şi Ministerul Justiţiei şi Curtea de Conturi a României sunt, ambele, instituţii de importanţă vitală pentru orice naţiune, şi că trebuie tratate de către toţi ca atare.

*******

Reporter: Sunteţi membru al unor instituţii de prestigiu din străinătate, ce opinii aveţi din această postură?.

Ioan Bogdan: Din fericire pentru mine, de pe funcţiile ocupate, am avut ocazia să văd lumea în general, şi o spun fără nici o rezervă, că am fost foarte bine primit şi cu un mare interes, peste tot. Am avut lucruri de excepţie despre Ţară cu care ne-am prezentat străinilor, fără nici un risc, ci dimpotrivă.

Cei care ne-au vizitat Ţara, însă, ne-au ,,taxat" la unison:dar ce aveţi unii cu alţii, domnule, de întreţineţi un scandal continuu!!!

Este un mare păcat că în locul urii care a cuprins întreaga societate, nu se instalează între români, cel puţin pe problemele fundamentale de existenţă şi dezvoltare a Ţării, lupta pe soluţii de rezolvare a problemelor mari pe care le avem.

La vârsta mea, în situaţia existentă, nu îmi mai doresc altceva decât să prind măcar câteva zile de armonie şi linişte în Ţară.

*******

Reporter: În arsenalul de probleme la care v-aţi referit, pare distorsionat să vă întreb despre timp. D-voastră, însă, aţi adus în discuţie iarna anului 1956 când eraţi student la Bucureşti. Apropo, deci, ce părere aveţi despre vremea de afară? Nu a nins aproape toată luna ianuarie! Iar D-voastră aţi povestit că atunci la Bucureşti a nins în ianuarie încât zăpada a ajuns la peste doi metri, bucureştenii trebuind să fie aprovizionaţi de către schiori.

Ioan Bogdan: Ceea ce se întâmplă astăzi în lume, deci şi la noi, este un fenomen foarte grav. Ţine de ,,Încălzirea Globală", care, dacă nu se opreşte - şi nu sunt deocamdată semne că se va opri - va provoca un dezastru devas­tator. Dar nu avem pe cine ne supăra pentru că este integral vina Omului, care şi-a bătut joc de Natură, atât de generoasă cu el, în toate chipurile.

Problema nu mai ţine acum numai de conştiinţă, că este prea târziu. Lumea, factorii de decizie, trebuie să se oprească, să se întâlnească, mai ales cu oamenii de ştiinţă, să găsească soluţii de ameliorare, de stopare a acestei evoluţii nefaste, dacă se mai poate.

 

Reporter: Vă mulţumesc, Domnule Profesor.

A consemnat B. MIRCEA

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia