Tribuna
Sevis
Deputaţii au decis: fiecare clasă trebuie să aibă dulapuri pentru depozitarea rechizitelor şi manualelor. Spaţiul şi banii le dau bătăi de cap directorilor de şcoli
Andra MARINESCU
1236 vizualizari
Deputaţii au decis: fiecare clasă trebuie să aibă dulapuri pentru depozitarea rechizitelor şi manualelor. Spaţiul şi banii le dau bătăi de cap directorilor de şcoli
Toate clasele şcolilor din România ar trebui să aibă, potrivit unei noi modificări în Legea Educaţiei, dulapuri pentru elevi. Schimbarea votată de deputaţi prevede ca fiecare şcoală să asigure un spaţiu special pentru depozitarea manualelor şi rechizitelor, pentru ca elevii să ia acasă doar strictul necesar pentru temele de a doua zi. Cadrele didactice din Sibiu văd acest proiect ca pe unul binevenit, însă problema constă în banii necesari pentru amplasarea dulăpioarelor speciale, dar şi în spaţiul alocat acestora.

 

"Ideea e foarte bună, dar cine dă banii pentru cumpărarea dulăpioarelor? Că eu nu am nimic împotrivă, le găsim loc. Oricum, noi am început să punem dulăpioare prin clase, mai artizanale, mai adaptate, dar în ideea de a avea copilul dulapul lui, numai că ceea ce am făcut eu este un început. Avem 18 clase de ciclu I şi II. Trebuie mulţi bani. Ar trebui să fie toate dulapurile la fel, cu cheie. În clase am avea spaţii pentru ele. Întotdeauna noi ne-am gândit la asta. De ce trebuie să care copilul întotdeuna acasă şi unelte de la pictură şi echipamente de sport? Cu banii cred că va fi problema. Pe hârtie e uşor să implementezi orice proiect", spune Dumitru Cîmpean, directorul şcolii Gimnaziale "Aurel Decei" din Gura Râului.

Proiectul de lege a luat naştere în urma discuţiilor din spaţiul public privind greutatea ghiozdanelor elevilor.  ”Este evident că greutatea ghiozdanelor nu este adaptată capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor şi creşte riscul apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Pe termen lung, specialiştii susţin că se poate ajunge până la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator şi chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe şcoli au decis să achiziţioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil să îşi poată depozita materialele necesare activităţii şcolare zilnice (cărţi, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degrabă excepţia şi nu regula”, arată autorii proiectului, conform profit.ro.  Aceştia propuneau, prin urmare, amendarea Legii Educaţiei Naţionale prin introducerea unui nou articol, astfel încât greutatea ghiozdanului, transportat zilnic la şcoală şi de la şcoală să nu depăşească 10% din greutatea corporală a elevului.

Ce spune IŞJ Sibiu?

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu consideră că proiectul este unul binevenit. "Proiectul Camerei Deputaţilor este unul binevenit, ţinând cont de numărul destul de mare al manualelor şi caietelor necesare pentru o zi de cursuri. Problema spaţiului, însă, va determina mari obstacole pentru implementarea acestui proiect. Unităţile de învăţământ care au program în două schimburi vor avea cele mai mari probleme legate de spaţiu. Dacă finanţarea construirii acestor dulapuri va fi obligativitatea consiliilor locale, vor exista mari probleme în zonele rurale, chiar şi acolo unde ar exista spaţiul necesar. Aceste dulăpioare există sporadic în unităţile de învăţământ din judeţul Sibu, respectiv în unele săli de clasă, finanţarea construcţiei lor fiind realizată de către părinţi sau prin sponsorizări", a transmis, la solicitarea TRIBUNEI, insp. şc. prof. Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IŞJ Sibiu.

Proiectul Camerei Deputaţilor a fost inspirat de şcolile din alte ţări, unde elevii îşi pot lăsa la şcoală majoritatea manualelor şi rechizitelor. Pentru a intra în vigoare, mai trebuie adoptat de Senat şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
PORTAL MEDICAL

Postare anunturi

venactiv

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia