Tribuna
Departe de casă de Crăciun şi Revelion
Alexandra CHEŞCU
1942 vizualizari
Departe de casă de Crăciun şi Revelion
Crăciunul este o sărbătoare a familiei, fiind momentul cel mai iubit al anului. În luna decembrie toate drumurile duc spre casă, oamenii, indiferent de locul în care se află prinzând dorul căminului şi al rădăcinilor lor. Cu toate acestea, nu toată lumea simte că în acest sezon trebuie să rămână în mijlocul zăpezii, mulţi luând drumul ţărilor calde, sau mai calde, pentru a petrece acolo perioada sfântă a sărbătorilor de iarnă, dar şi momentul cumpenei dintre ani. În această ordine de idei, operatorii de turism s-au gândit în primul rând la cei prinşi de dorul de ducă, cărora le-au pregătit pentru această perioadă, multe "bunătăţi" de vacanţă, de la excursii în capitalele lumii, pentru "culturalizare" în târgurile de Crăciun, la munţi încărcaţi cu zăpadă pentru pasionaţii de schi, dar şi destinaţii exotice pentru friguroşii care aleg să plece într-un loc mai altfel, dar mai ales mai cald.
Nu toţi sibienii sunt cuprinşi de dorul de casă şi nu toţi se retrag în sânul familiei, pentru că, potrivit tour-operatorilor, unii dintre ei aleg să plece în vacanţe, departe de oraş, de ţară, unii mutându-se pentru câteva zile pe apă, pe alte continente sau chiar pe insule. În acest sens au fost pregătite pentru ei vacanţe mai mult sau mai puţin exotice, care sfidează frigul, zăpada şi orice criză.

Crăciunul pe apă.....

Mediterana este una dintre mările "delicioase" când vine vorba de excursii, unii tour-operatori din Sibiu incluzând-o în meniurile lor. Mâncare internaţională, degustări de vinuri, cine festive, saună, băi cu hidromasaj şi alte răsfăţuri care intră în categoria wellness, jogging în aer liber, tenis, golf, tenis de masă sau gimnastică sunt doar câteva dintre bunătăţile cu care sunt îmbiaţi sibienii într-o croazieră de lux pe Mediterana. Toate acestea vin "echipate" cu promisiunea unor cabine exterioare, cu balcon şi cu vedere la mare, dar şi cu atingerea unor oraşe cu nume rezonante. Marea promite să le fie prietenă de nădejde celor care se încumetă să aleagă un astfel de tratament, valurile fiind înlocuite în cele 12 zile de concediu şi de ţărmuri cu noroc precum: Genova, Katakolon, Piraeus, Rodos, Alexandria, Heraklion, Valetta, Palermo, Civitavecchia sau Palermo. Un astfel de răsfăţ de cinci stele se întinde până puţin după Crăciun şi costă în jur de 1.200 de euro de persoană.

... mai aproape de Moş Crăciun

Iubitorii frigului au şi ei un motiv de bucurie, pentru că ofertele unor agenţii de turism din Sibiu îi apropie mai mult de lumea îngheţată a Moşului. Aşadar amatorii de spectacole pe cer sub forma aurorei boreale, pot pleca în Finlanda, contra sumei de aproape 1700 de euro de persoană. Pe lângă hotelul de patru stele, sibienii care vor să-l viziteze pe Moş Crăciun îi vor cunoaşte pe trimişii acestuia, se vor încălzi cu haine termale sau la saună. Pe lângă toate acestea, oferta turistică mai include o vizită în parcul lui Moş Crăciun, care se află într-o peşteră uriaşă, săpată în stâncă,  o trecere în revistă a Brutăriei Crăciuniţei, dar şi a Barului de gheaţă. Turişti îşi vor putea răsfăţa papilele gustative la o cină într-un iglu restaurant sau ochii, la cea mai nordică grădină zoologică din lume. Nu lipsesc nici excursiile pe snowmobile sau vizitele la fermele de husky, toate acestea petrecându-se pe toată perioada Crăciunului.


În Rockfeller Center sau în capitalele imperiale

Cei care vor să vadă de aproape bradul uriaş de Crăciun din Rockfeller Center, pot opta pentru un sejur la New York. Vacanţa pe tărâmul american costă puţin sub o mie de euro de persoană şi îi duce pe amatorii de distracţii în centrul Big Apple-ului, mai precis într-un hotel de trei stele din Manhattan, de unde pot admira întreaga măreţie şi complexitate a Americii  
Cei care nu dispun însă de un buget de vacanţă peste medie, se pot mulţumi să admire brazii amplasaţi în capitalele imperiale Europene, sibienii înghesuindu-se la aceste excursii. Astfel, cu aproape 140 de euro de persoană, ei pot vizita târgurile de Crăciun din Budapesta, Austria sau Praga. Chiar dacă întoarcerea acasă are loc înainte de Crăciun, amintirea spiritului vestic al sărbătorii poate lumina brazii sibienilor.

De la schiuri, la hamac

Nu numai Crăciunul marchează un moment important pentru tour operatorii sibieni, pentru că Revelionul este alt prilej pentru distracţie şi pentru evadare. Dacă unii se mulţumesc ca în această lună să-şi pună schiurile în picioare şi să "zboare" pe pârtiile din Alpi sau din Bulgaria, contra sumei de aproximativ o mie de euro într-un sejur în Austria sau în jur de 400 de euro la vecinii bulgari, alţii lasă zăpada, viscolul vântul rece şi frigul pentru nisipul fierbinte al plajelor exotice.
Sibienii care vor să scape de umezeală trebuie să scoată din buzunar în jur de 1800 de euro, de Revelion, pentru a se delecta cu mare, soare şi distracţie latină în Republica Dominicană. Cele şapte nopţi în regim all inclusive le garantează zile fierbinţi, care promit mâncare de toate felurile, gustări, băuturi trradiţionale şi cocktail-uri hamace si umbrele, piscină, gimnastică, aerobic, lecţii de merenque, windsurfing, caiac, sailing, catamaran, tenis, mountain bike sau snokerling.

Târgul de Crăciun pentru bugetele mici

Pentru că 2010 a fost an de criză, de bunătăţi şi de răsfăţ nu se pot bucura decât câţiva sibieni, deşi potrivit reprezentanţilor unor agenţii din oraş, numărul celor care aleg să plece în vacanţă nu s-a schimbat foarte mult faţă de anul trecut. Cu toate acestea, Tărgul de Crăciun din Piaţa Mare rămâne tot timpul un mod amuzant şi viu de petrecere a sărbătorilor. Acestea, pe lângă petrecerile de Crăciun şi Revelion de la pensiunile din Mărginime sau de mersul la cabane cu prietenii undeva în ţară pentru a spori distracţia.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia