Tribuna
Delgaz Grid: asociațiile de proprietari să se implice în întreținerea instalațiilor comune de gaz
Delgaz Grid: asociațiile de proprietari să se implice în întreținerea instalațiilor comune de gaz
Delgaz Grid anunţă că, având în vedere că, în cele mai multe situații, instalațiile comune de utilizare sunt cele de pe casa scărilor din blocurile de locuințe, responsabilitatea privind verificarea, revizia și repararea acestora revine tuturor proprietarilor care locuiesc într-un imobil. Verificarea instalațiilor comune se face o dată la doi ani, iar revizia o dată la 10 ani, numai de către firme autorizate ANRE.

"Verificarea periodică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale din interiorul locuinței este o operațiune extrem de importantă și trebuie realizată numai cu firme specializate, pentru că doar așa putem preveni incidente grave, care se pot solda cu victime și pagube materiale.
În plus, cei care locuiesc la bloc nu trebuie să neglijeze instalațiile comune de gaze naturale de pe casa scărilor. Cui îi revine însă rolul de a se ocupa ca această instalație să fie verificată la timp? Legislația este foarte clară și menționează faptul că, și în cazul instalațiilor comune, obligația de a le întreține și repara revine celor care locuiesc în acel imobil.
Instalația de utilizare comună este acea parte a instalației care deservește mai mulți clienți finali, cuprinsă între postul de reglare a presiunii (regulatorul de presiune) și toate contoarele amplasate pe aceasta și este proprietatea comună a clienților finali deserviți.

Dacă locatarii sunt constituiți în asociații de proprietari, acestea pot face, prin intermediul firmelor specializate, operațiunile de verificare și revizie ale instalațiilor comune, urmând ca toate cheltuielile, inclusiv cele de reparații să fie suportate de către toți locatarii.

"Constatăm de multe ori faptul că instalațiile comune de utilizare a gazelor naturale sunt lăsate la voia întâmplării, reprezentând o reală sursă de pericol pentru comunități, în cazul unor scăpări de gaze naturale. Recomandăm asociațiilor de proprietari să se implice și să asigure verificarea și repararea acestor instalații de utilizare comune, colaborând întotdeauna cu firme autorizate ANRE. Este o măsură de siguranță legală și obligatorie care revine tuturor celor care locuiesc într-un imobil. Dincolo de aceste aspecte, vorbim de măsuri preventive care protejează imobilele impotriva acumulărilor de gaz ce pot duce la incidente grave”, afirmă Petre Stoian, director general adjunct al Delgaz Grid.

Ce spune legea

Astfel, Ordinul nr. 179/2015 al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei pentru aprobarea Procedurii privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, prevede:

Întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine clientului final, care răspunde pentru buna lor funcţionare.

Clientul final are obligaţia să efectueze, exclusiv prin intermediul unui operator economic selectat de către acesta, verificările şi reviziile tehnice atât ale instalaţiei individuale de utilizare, cât şi ale instalaţiei comune de utilizare.

În situaţia instalaţiilor de utilizare comune, clienţii finali pot hotărî să efectueze, la aceeaşi dată, verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune de utilizare în condiţiile stabilite de comun acord.

În situaţia în care clienţii finali sunt constituiţi într-o asociaţie de proprietari, aceasta poate realiza verificarea sau revizia tehnică a instalaţiei comune de utilizare.

Clientul final şi/sau membrii asociaţilor de proprietari/locatari au/are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare.

Potrivit reglementărilor în vigoare emise de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, aceste operațiuni sunt obligatorii și se execută în baza unui contract de prestări servicii, numai de către firme autorizate.  Lista firmelor autorizate se regăsește aici http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/operatori-economici/gaze-naturale

comentarii
1 comentarii

NU ESTE ADEVARAT! RETEAUA DE DISTRIBUTIE A GAZULUI DE PE CASA SCARILOR ESTE PROPRIETATEA SOCIETATII DE DISTRIBUTIE! DOAR RETEAUA DE LA USA IN APARTAMENT ESTE PROPRIETATE SI INTRETINEREA EI INTRA IN ATRIBUTIILE PROPRIETARULUI. IN ZONA MILEA CAND AU INCEPUT SA SE MONTEZE CENTRALE DE APARTAMENT, CAM INCEPAND CU 2000, SOCIETATEA DE GAZ A MOTIVAT CA RETEAUA ESTE SUBDIMENSIONATA SI NECESITA SCHIMBAREA. ACEASTA A FOST FACUTA CU CONTRIBUTIA FINANCIARA A LOCATARILOR CARE AU FACU CERERE LA DISTRIGAZ PENTRU DEBRANSARE. DECI LOGIC AR TREBUI CA NOI SA FIM PROPRIETARII NOII INSTALATII, DAR DISTRIGAZ A MOTIVAT CA ASA CEVA NU ESTE POSIBIL. ATUNCI CRED CA AR FI DE BUN SIMT CA BANII SA FIE RESTITUITI CELOR CARE AU CONTRIBUIT LA SCHIMBAREA INSTALATIEI. INTERESANT ESTE CA LOCATARII CARE S-AU CUPLAT ULTERIOR NU AU MAI CONTRIBUIT CU BANI. AR TREBUI FACUTA O ANCHETA CE S-A FACU CU BANII CARE AR FI TREBUIT SA FIE INVESTITI IN SCHIMBAREA INSTALATIEI CARE ESTE DE DREPT PROPRIETATEA DISTRIGAZ! DAR CINE SA O FACA? N-AI CU CINE BAI!!!
STEFAN
01.12.2020 07:46
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia