Tribuna
PNL
De Pobreajen a fost târnosită noua biserică a schitului de la Păltiniş
Adrian POPESCU
1034 vizualizari
De Pobreajen a fost târnosită noua biserică a schitului de la Păltiniş

Pobreajenul ( denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare) - potrivit tradiţiilor legate de spaţiu şi timp- marchează momentul "despărţirii de vară". Tot conform tradiţiei până în 6 august, agricultorii trebuie să termine cositul şi pregătitul fânului. Pentru creştinii ortodocşi, dar şi catolici, "Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos" de facto este momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Potrivit creştinilor "Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos" este sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului trecător la bunătăţile veşnice.

La praznicul sărbătorii sibienii au participat la slujbele săvârşite în lăcaşurile creştine. În acelaşi context, am consemnat şi slujba de sfinţire a lăcaşului de cult din Păltiniş - închinat Bunei Vestiri şi Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, stareţul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian şi alţi slujitori ai sfintelor altare au săvârşit Sfânta Liturghie. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu a târnosit lăcaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir, cu apă sfinţită. După ce în piciorul mesei Sfântului Altar au fost aşezate moaşte, Ierarhul a sfinţit catapeteasma şi pictura făcută în altarul noii biserici.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din localităţile aflate în apropierea staţiunii Păltiniş şi pelerini din ţară, parte din ei îmbrăcaţi în straie populare. Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă. Ulterior IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Nicolae Bălan, ctitorul Schitului „Schimbarea la Faţă a Domnului” din Păltiniş, trecut la cele veşnice chiar în ziua praznicului în 1955.

IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la ridicarea noii biserici a schitului şi obştea aşezământului pentru eforturile depuse în perioada 2014-2019. Părintele Mitropolit a vorbit apoi despre praznicul măreţ al Schimbării la Faţă a Domnului. Ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului de cult au primit din partea înaltului ierarh acte de cinstire, Părintele stareţ i-a oferit în dar ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos.Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre la final în Sfântul Altar şi să se închine.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia