Continental
Tribuna
Doina Arcomiţă- medic specialist medicină internă şi medic rezident Diabet, nutriţie şi boli metabolice
De ce sunt importante documentele medicale
De ce sunt importante documentele medicale
Astăzi vreau să scot în evidenţă importanţa documentelor medicale. De ce? Pentru că mulţi pacienţi cred că acestea nu sunt importante pentru noi medicii sau sunt prea vechi. Mai jos veţi găsi câteva dintre întrebările şi răspunsurile care au la bază documentele medicale.

Ce reprezintă un document medical?

 

Documentele medicale sunt reprezentate de:

 • bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist;
 • bilet de ieşire din spital;
 • scrisoare medicală;
 • reţetă;
 • buletin ecografic, buletin analize de laborator, radiologic, CT, RMN, EKG etc.

In cazul în care aveţi nevoie de prelungirea unui concediu medical este necesar să prezentaţi o copie a concediulul medical anterior.

În cazul în care vă prezentaţi la un medic care lucrează cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi doriţi servicii medicale ce ar putea fi decontate, este obligatoriu sa prezentaţi următoarele:

 • cardul de sănătate
 • bilet de trimitere emis de medicul de familie/ specialist către specialitatea recomandată
 • orice alte documente medicale anterioare aveţi (indiferent cât de vechi sunt acestea).

De ce este important să prezentăm documentele medicale?

Este foarte important să aveţi aceste documente medicale la fiecare vizită medicală (nu vă bazaţi pe memoria medicului că va ţine minte ce a văzut în urmă cu câteva săptămâni sau luni). De foarte multe ori, când îi cer pacientului ~Arătaţi-mi documentele medicale~ răspunsul pe care îl primesc este ~Nu le-am adus decât pe ultimele~ sau~Nu le-am adus, credeam că nu vă trebuie~.

Trebuie reţinut faptul că pentru noi, medicii, sunt importante toate documentele medicale, fie şi de câţiva ani. De ce? Pentru că putem afla diagnostice despre care nu ne-aţi spus, crezând că nu sunt relevante sau pur şi simplu le-aţi omis. De asemenea, putem să comparăm analizele din trecut cu cele prezente şi ce tratament medicamentos aveţi.

Analize precum: glicemia, TGO, TGP, creatinina, sideremia, hemoleucograma, VSH etc, ne pot da informaţii preţioase şi să aproximăm debutul unor boli precum: diabet zaharat, boli hepatice, anemie, alte boli hematologice, infecţii etc.

Drept urmare, când vă prezentaţi la cabinetul medical nu veniţi doar cu scrisoarea medicală a medicului curant. Aduceţi documente medicale de la toate specialităţile, chiar dacă credeţi că nu au importanţă. Noi vom selecta de ce anume avem nevoie.

Cum păstrăm o evidenţă a medicamentelor şi dozelor?

Multi pacienţi îmi spun că nu ţin minte medicamentele şi dozele. Am incercat să găsim împreună cele mai bune soluţii:

 • să noteze pe o foaie de hârtie exact ce scrie pe cutia de medicamente: numele medicamentului, doza şi de câte ori pe zi;
 • să rupă din cutia cu medicament un colţ în care este scris numele medicamentului şi doza;
 • să facă poza la cutie,
 • să aducă planul de tratament scris de medicul de familie sau de medicul specialist.

 

De ce este important pentru noi să ştim ce medicamente luaţi?

Dacă nu ştim ce tratament luaţi, în momentul consultului vă putem recomanda un tratament pe care îl luaţi deja sau din aceeaşi clasă, ceea ce înseamnă supradoză de medicaţie. Totodată, evităm să vă recomandăm un tratament care să nu fie compatibil cu tratamentul anterior. Este important să ştim ce boli aveţi pentru a nu vă recomanda tratamente care vă sunt contraindicate din cauza unor afecţiuni, ex: boală cronică de rinichi, hipertensiune arterială, afecţiuni digestive, diabet zaharat etc.

Ce am văzut la mulţi pacienţi şi mi-a plăcut, a fost un dosar în care aveau asezate în ordine cronologică toate documentele medicale. Este o plăcere şi o usurinţă atât pentru medic cât şi pentru pacient. Usurinţa pentru pacient deoarece este scutit să raspundă la întrebări pe care poate nu le ştie.

Un sfat...

O să finaliez postarea cu un sfat, în special pentru cei tineri. Ştiu că de multe ori nu vă este la îndemână sau nu sunteţi obişnuiţi să aveţi documentele medicale când mergeţi la medic. Puteţi să le faceţi poze sau să vi le trimiteţi pe mail. Din fericire, tehnologia ne-a uşurat munca.

Am menţionat aceste lucruri extrem de simple deoarece am realizat că mulţi pacienţi nu le cunosc. M-aş bucura să ţineţi cont de ce am scris şi la vizita următoare să puneţi în practică ce am enumerat mai sus pentru a beneficia de un act medical cât mai eficient.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia