Tribuna
De ce are Sibiul nevoie de un cartier verde?
De ce are Sibiul nevoie de un cartier verde?
* Omul de afaceri Ilie Carabulea vrea să construiască un cartier identic cu altul din Frankfurt, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai ecologice ansambluri de locuinţe * După numeroase contestări şi solicitări, cel mai aprig contestatar a aprobat proiectul, pentru că nu aduce nicio atingere ecosistemului din Pădurea Dumbrava *
Atunci când cineva vrea să facă un lucru, se găseşte imediat altcineva care să spună că nu e bun. Şi culmea, atrage de partea sa foarte mulţi oameni care se lasă manipulaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi cu dezbaterea publică pentru cartierul Sibiul Verde, acolo unde omul de afaceri Ilie Carabulea vrea să construiască aproape 1.400 de locuinţe, pe spaţiul pe care a funcţionat fabrica de covoare Sitex, o adevărată uzină, unde lucrau mii de oameni. Aceeaşi gaşcă de oameni, de felul lor împotriva a tot ce se face nou -  tot ei au fost împotriva ştrandului municipalităţii - au venit la dezbaterea publică cu sute de semnături pentru a arăta că sibienii sunt împotriva acestui cartier, care, spun ei, "distruge pădurea".

Care pădure?

Pe locul unde Ilie Carabulea vrea să construiască blocurile există deja o construcţie care zace în ruină. Este vorba de fosta fabrică de covoare, Sitex Dumbrava. În 1868, ţesătorii au înfiinţat o societate care a funcţionat peste un secol. De-a lungul timpului, la Sitex Dumbrava se produceau ţesături pentru export. O fabrică micuţă s-a transformat în timp într-o adevărată uzină, unde lucrau aproape 3.800 de oameni. Pe locul acestei fabrici, omul de afaceri Ilie Carabulea vrea să construiască blocuri. Doar pe acea suprafaţă. Nu intenţionează să taie nici măcar un singur copac. Ba mai mult, ar vrea să mai lărgească spaţiul verde. "Până în anul 1990, aici au lucrat în 3 schimburi, circa 3.800 de oameni. Fabrica Dumbrava era cel mai mare exportator din zona comunistă. Aceşti oameni care lucrau veneau zilnic la fabrică, cu maşini, cu ce puteau. Deci era zona foarte poluată. Noi creăm acum o zonă ecologică, după modelul pe care l-am văzut eu în Frankfurt. Pe de altă parte, facem un gard care va împrejmui ansamblul, că doar eu sunt sibian şi nu vin să distrug Sibiul, pentru că dacă aveam ceva contra sibienilor şi a Sibiului sau a României plecam acolo unde mai am afaceri în străinătate. Dar eu aduc banii de acolo, aici. Puteam să vând terenul, dar vreau să fac ceva cu mâna mea aici, pentru sibieni", a spus Ilie Carabulea.

 Aer filtrat

Cei care se tem că afluxul mare de oameni care vor locui în cartierul Sibiul Verde vor pune în pericol flora şi fauna din zonă se înşeală. Cele mai multe dintre locurile de parcare ale sibienilor care vor locui acolo vor fi în subteran, iar pentru ca noxele să nu afecteze zona, omul de afaceri spune că în parcările din subteran vor fi amplasate filtre de aer. Cu alte cuvinte, poluarea va fi de mii de ori mai mică decât cea care exista atunci când, la fabrică, se produceau blănuri sintetice, mochete şi covoare. O activitate în care se consumau vopseluri, diluanţi şi detergenţi capabili să spele şi să dea înfăţişarea dorită lucrurilor care mergeau, de cele mai multe ori, spre export, este lesne de înţeles că aducea o poluare excesivă.
Contestatarii proiectului spun că zona nu va mai fi la fel dacă se vor construi blocuri de mare înălţime, mai ales pentru că există acolo Complexul Muzeal ASTRA, cu vedere spre Munţii Cindrel. Prezentând în această formă lucrurile, oamenii au fost induşi în eroare şi au semnat, pentru că nimeni nu vrea să renunţe la Muzeul Astra, Pădurea Dumbrava sau vederea spre Cindrel. În realitate, lucrurile nu stau aşa cum au fost expuse de contestatari. Clădirile nu se vor vedea nici măcar din şoseaua care leagă Sibiul de Răşinari, cu atât mai mult din Muzeu, promite investitorul. De acest lucru s-a convins şi unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai proiectului, prof. dr. Corneliu Bucur, directorul general al Complexului Muzeal Astra, cel care a solicitat şi Academiei Române să ia act de distrugerea Pădurii Dumbrava. După ce i-a fost prezentat proiectul exact aşa cum va fi, el a fost de acord cu ansamblul rezidenţial, despre care crede că se integrează realităţilor din Pădurea Dumbrava. Prof. dr. Corneliu Bucur a apreciat planul de dezvoltare a zonei şi a recunoscut că soluţia propusă este corectă şi nu aduce atingere ecosistemului din zonă.
Contestatarii se tem şi de faptul că vor fi chiar şi sibieni care, locuind în apropierea Pădurii, ar vrea să o distrugă şi ar vrea să meargă în pădure sau în muzeu, la grătare. Nu se va întâmpla acest lucru, promite investitorul, pentru că ansamblul rezidenţial va fi împrejmuit, astfel încât nimeni nu va avea acces direct în pădure.

Cine contestă?

Cartierul "Sibiul Verde" se vrea construit în următorii 3 ani. Cei care se ocupă de acest proiect spun că el va avea 1.383 de apartamente. Tot ei spun că nu se va tăia nici măcar un singur copac. Ba, mai mult, parcările de suprafaţă vor fi parcări verzi, iar cele din subteran vor avea filtre de aer. Tot verzi vor fi şi zonele pietonale. Pârâul din zonă va fi şi el ecologizat şi va fi creat un lac artificial.
Oamenii care au fost prezenţi la dezbaterea publică au sesizat un fapt care poate fi consemnat. Lista cu cele 740 de semnături prezentată de Călin Blaga, despre a cărui activitate nu se ştie mai nimic, decât că este blogger (apropo, din ce-o fi trăind acest domn, că din banii soţiei ar fi sub demnitatea afişată de el!), cuprinde cam 500 de înjurături la adresa unor ziare locale, care nu sunt neapărat păreri pro sau contra proiectului. Atitudinea lui Călin Blaga are şi unele explicaţii. Soţia sa este redactor şef adjunct la ziarul care a fost dat în judecată pentru calomnie în formă repetată de către patronul Holdingului Atlassib, Ilie Carabulea, investitorul cartierului "Sibiul Verde".
Părerile pro şi contra acestui proiect rezidenţial nu se opresc aici. Vor mai fi contestatari, la fel cum vor mai fi şi oameni care vor aprecia acest proiect. Important este, însă, ca cei care îşi dau cu părerea să ştie despre ce vorbesc. Să aibă viziunea clară a proiectului şi nu ceea ce vor alţii să spună despre el.
Dacă ajungem ca dezbaterile publice organizate în Sibiu să fie monopolizate de acest grup de presiune, condus de nişte "Gică-contra", care nu reprezintă pe nimeni şi nimic, atunci cu greu va mai reuşi cineva să dezvolte ceva în Sibiu. 
comentarii
34 comentarii

Corect si la obiect.
d-usa-atlanta
28.02.2009 00:13
ah dar ce mandru ii in poza cel mai mare fot al sibiu, ma bucur ca cineva incearca sa ii tina piept, pacat ca ii singur si ca pana la urma o sa cedeze si acesta, daca va auta cu ceva domnule Corneliu Bucur sa stiiti ca cel putin eu sunt alaturi de dumneavoastra, deocamdata, cred ca ar fi trebuit sa umblati dupa semnaturi domnule, inainte ca acest talhar sa primeasca ceea ce vrea impreuna cu "partenerului sau de afaceri" Klaus Iohnnis
cozma
28.02.2009 00:24
Pentru ceea ce a facut in Sibiu, acestui om ar trebui sa i se acorde incredere;Nu sa i se dea credit, ca intram in zona CARPATICA. Stiti pe altul care a facut pt Sibiu mai mult?
Radu
28.02.2009 00:36
OK. Pentru maine propun articolul "De ce nu are Sibiul nevoie de un cartier verde?"
un umil cetatean
28.02.2009 01:53
Mai aveti putina incredere in oameni...Cei de la Banca "Carpatica " au fost singurii care mi-au dat credit pentru o investitie mare ! si nu mi-au luat pielea........
Eu
28.02.2009 02:57
repede apar ecologistii care pun bete in roate. Aia cu gura mare nu fac nimic . Dar nu lasa nici pe altii sa faca
cand se gaseste cate unul sa mai dea de lucru la oameni
28.02.2009 07:29
de ce sa desfintat fabrica de covoare ca sa aducem din turcia de ce nu rehtenoligeaza fabrica sa producem ca si fabrica libertatea de stofe au cumparat fabricile pe gratis si acum fac locuinte (blocuri)ca sa se imbogatesca sa vedem ceva pentru oamenii sibiului lasati domne padurea sa ne mindrim in continuare cu ea
sally
28.02.2009 09:58
In cativa ani padurea va fi doar o amintire frumoasă!
Vai de copiii nostri!
28.02.2009 10:45
uau ce lingai au ajuns tribunistii. argatii Mircea B. si Florin S. nici n-ar mai trebui sa scoata capu' in oras, daca mai au ceva demnitate. la fel si toti cei care scriu ca inaintasii lor pentru a ridica osanale iubitului conducator.
Aici am ajuns sa laudam deschiderea proiectelor imobiliare in Padurea Dumbrava. Un precedent care va atrage dupa sine mutarea santierelor din oras printre copaci. Hai sa va spun eu ce manevra incearca sefu vostru impreuna cu Johannis. L-a pus pe primar sa faca un strand la mama naibii, ca sa se apuce de taiat copaci, ca bani de finalizat strandul nici vorba in urmatorul deceniu. Apoi apare sefu Tribunei la Primarie si zice: ba, tata, daca Primaria a avut voie sa faca strand in padure si sa taie copaci, eu de ce nu am voie? cam ca si cu regimul de inaltime de pe Calea Dumbravii. O data a trebuit sa faca sasu de la Sobis o cladire inalta, ca s-a creat precedentul. Chstia e ca sefu Tribunei are ceva padure, nu numai la Sitex. Chiar si terenul de la sosea din dreptul Gradinii Zoologice este al lui. Asa ca o sa vedem apoi cladiri si acolo si o sa ne strecuram copiii prin ganguri sa vada animalele. da in turul doi. Pana atunci,soferul ajuns ilustru sibian, care, desi sustine, N-A FACUT NIMIC PENTRU ACEST ORAS, vrea blocuri. Cu orice pret si oriunde vrea el.
Cei care cred ca se pot alia pentru a-l opri pe acest umflat al epocii postdecembriste, un umflat care pune presiune incredibila pe toti cei care se opun, care ameninta direct cu distrugerea lor, trebuie sa apere padurea. Sa se alieze si sa lupte. trebuie sa vada odata si odata soferul fara scrupule ca orasul nu este al lui, cum ii place sa creada, ci al nostru al tuturor.
sibianul iritat
28.02.2009 10:50
ba, cum nqaiba scrieti ca Bucur accepta poiectul. Incredibil. De fapt Bucur a blestemat, la simulacrul de dezbatere publica, dupa ce i s-a spus ca nu se vad cladirile din muzeu. Cam asa ceva: daca nu e asa, neam de neamul meu ii blastama pe cei care vor aduce atingere leaganului poporului roman (muzeul Astra). Apoi a parasit incaperea. Vi se pare ca a inteles chiar si Bucur ce bine face un ansablu rezidential in inima padurii?
falsi ziaristi
28.02.2009 11:05
edili ai acestui oras voi reprezentati nu cinstea orasului ci rusinea lui!
sibian
28.02.2009 12:33
Bai blaga, te bucura reclama facuta intr/un ziar de care intrebi daca mai e ziar? Mai bine cauta si tu un job, ca se gata banii nevestei az miine si ramai pe drumuri. Dar, la o adica, te poti refugia pe vreo banca. O padure gasesti tu pe undeva!
Remus
28.02.2009 13:22
de asta merge asa rau tara asta! cind se gaseste unul sa vrea sa construiasca ceva*nu sa demoleze* mai ales in perioada asata se gasesc imediat niste...binevoitori care sa.l acuze.tipic romanesc. nu ma intereseaza persoanele care sint in contradictie aici...sa fe sanatosi toti dar ma intreb...daca eu nu as fi in stare sa construiesc ceva*aici nu e vorba neaparat de o constructie...strictu sensu*ce cistig eu si comunitate dac.i bag bete in roate unuia care vrea sa lase ceva in urma???nimic!oricum ideea pare faina asa ca succes cu acest cartie!
nek nek
28.02.2009 13:43
care parte a betoanelor este cea ecologica?? padurea din Dumbrava va acoperi inaltimea mega-blocurilor?? probabil daca importati niste copaci din jungla... daca Sitexul tot nu mai functioneaza de ani de zile, poate ar fi cazul sa fie inlocuit cu un parc pentru sibieni, ca si asa Dumbrava e gandita ca zona de relaxare, ar fi pacat sa fie transformata in mausoleu asa cum s-a intamplat deja cu centrul Sibiului.
clau p
28.02.2009 14:08
arborele sequoia gigant poate atinge 100 metri inaltime - daca plantam din astia in secolul viitor nu o sa se mai vada nici un cartier rezidential in zona... ce ziceti? importam cativa? cine doreste sa se ocupe de import?...
sibianul cu idei
28.02.2009 14:44
FELICITARI....AM SA CUMPOAR SI EU UN AOARTAMENT ACOLO......ABIA ASTEPT......SI MA MUT LA SIBIU....LAS BUCURESTIUL......CINE STIE CE PRETURI SUNT SI CE ASPECT AU CASELE? UNDE LE POT VEDEA?
DORINA
28.02.2009 19:16
Daca sibienii nu vor locuintele de acolo , mai bie , cumpar eu , nu chiar tot blocu , ajunge un apartament cu parcare proprie.
.
28.02.2009 19:44
Mintiile ilustre discuta idei, inteligentele medii discuta evenimente, iar mintiile reduse ii discuta pe altii!
Daca as fi jurnalist la Tribuna mi-as da demisia. Apoi mi-as depune cerere de angajare, tot la Tribuna, as da chiar mita doar ca sa ma angajeze; apoi, mi-as da demisia.
Dar eu nu sunt jurnalist la Tribuna, sunt doar un Gigel, ma rog, jurnalist la baza. Prin urmare, o sa trimit Tribunei CV-ul meu in speranta ca ma vor angaja...
Asta e doar o idee!
Gigel
28.02.2009 20:37
1. CEL MAI FRUMOS CAMPING A DEVENIT CARTIERUL CATORVA PRIVILEGIATI...
2. CEL CARE FACE BLOCURI,LE FACE CAT MAI INALTE PENTRU A CASTIGA CAT MAI MULT...
3. CARTIERUL REZIDENTIAL DIN MIJLOCUL PADURII VA FI ATRACTIV SI VA ADUCE BANI MULTI UNORA...
Restul e tacere...
Spectator
28.02.2009 20:53
vad ca exista destui fraieri care cred ca rechinul asta o sa faca ce zice...Ne meritam soarta.CASE, VILE SAU ALTELE SE MAI POT RIDICA!!! CINE MAI PLANTEAZA PADURI?!??!?!?!
Ba
28.02.2009 20:53
articol infect!!!
scris de lingaii din jurul lui ilie!!!!
pt o felie de paine va vindeti si scrieti ce vrea el,nu aveti deloc demnitate si valoare umana!!!
daca va arunca afara de la servici,nu va ia nimeni,jigodii ce sunteti!!!
asa ca...spor la treaba ca mai aveti de lins!!!
acolo ii trebuie noua cartier????
ma mir ca si corneliu bucur sa fie de acord!!!!!
nimeni
28.02.2009 21:31
Oriunde ar vrea sa construiasca ca e la periferie sau in centru unii sunt impotriva. Este multa invidie;daca eu nu pot construi sau nu pot lasa ceva in urma mea de ce sa faca altul.
fifi
01.03.2009 10:24
de abia astept sa-l vad fara un ban,
si cum trage iar de volan.
carabulea = faliment
01.03.2009 12:51
De ce Sibiul are nevoie de un cartier verde?
Pai NU ARE. Unii au nevoie doar sa distruga ce a ramas din ce e frumos
Chiar asa
01.03.2009 20:26
Faceti domnilor cartier rezidential la SOPA ca acolo este spatiu cacalau si nu distrugeti chiar nimic. Este teren agricol nefolosit si are legatura la sosele pe unde mai pui ca este in apropiere de hipermarketuri. Drum la cumparaturi scurtat, legatura la cenura ocolitoare, lacuri in apropiere si din acea zona ai o vedere splendida spre munti chiar si la niveluri inferioare ale constructiilor. Acolo sa se construiasca si Sibiul se va extinde pe-o zona nefolosita dar superba !
Dani Beschiu
01.03.2009 20:34
Sibiul are nevoie de spatii verzi cat mai multe, nu de asa zise cartiere verzi. Ma rog, trebuia gasita o "explicatie"... ce doreati sa spuna acum.. ca nu avem nevoie? trebuia sa isi "motiveze" cumva planul.
sisi
01.03.2009 22:09
A cistigat trafic pe site datorita acestui Calin Blaga, poate asa o sa-i treaca supararea dl. patron
un oarecare
01.03.2009 23:25
Nu cred ca mai jalnici puteati ajunge! Fara nici un argument stiintific si atat de convinsi ca suntem cu totii suficient de prosti incat sa luam lipsa asta de logica drept argumentatie!
incredibil
02.03.2009 09:31
mare rusine !
ce a fost DUMBRAVA ? ce a fost TRIBUNA ?cine a fost BUCUR?
balint
02.03.2009 11:03
nu e bine sa se faca locuinte in padure... de ce nu se construieste in zona sopa?... acolo ar fi loc destul... chiar mi-ar placea o casa acolo...
mai bine la sopa
02.03.2009 15:24
De ai muri din cauza prafului cu constructia ta cu tot eu vreau aer si sa admir in continuare peisajul ala minunat care il stiu de cand eram copil.
CroW
31.08.2009 13:42
Sa -ti bati asa jok pe fatza de oameni... eu unul sincer nu stiu cine dracu mai citeste ziarul asta de doi bani.
CroW
01.09.2009 17:18
inainte sa va luati de calin blaga (pe care nici eu nu-l cunosc) sau de oricine altcineva ar fi fost frumos ca cel care a scris acest jeg de articol sa se semneze... stiam ca scrieti articole la comanda dar chiar asa lingai ati ajuns?
adi
09.02.2011 11:30
kakabulea
cracra bulea
09.02.2011 23:43
Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA