Tribuna
De ce a eşuat (până acum) campania de vaccinare? Din mult mai multe motive decât ni se spune (III)
Dacă bagi ură şi flegme, să nu ai pretenţia că oamenii vor fi "solidari" cu tine
Dumitru CHISELIŢĂ
925 vizualizari
Dacă bagi ură şi flegme, să nu ai pretenţia că oamenii vor fi
© Dumitru CHISELITA
Dacă unii au impresia că, dacă freci omul la cap la infinit sau dacă îl porcăi pentru opţiunile lui cu privire la el şi corpul lui, sau îl înjuri, sau o arzi cu miştouri la adresa sa, el va face un studiu comparativ "el" versus "tu", va pune de o analiză SWOT şi va spune "ui' dom'le că nu zice ăla degeaba, ia să mă schimb ra-di-cal şi să fiu ca el, conform hitului aceluia vechi al lui Phoenix, "şi totuşi ca voi sunt" şi astfel devin şi eu de-al lor, membru cu drepturi depline şi scap şi de circ, şi de epitete neonorante, este într-o mare eroare. Cam aşa au fost şi cei care au încurajat campania asta de diabolizare, de învinuire, de batjocorire a celor care nu s-au vaccinat. Cu acceptul oficialităţilor cărora le pica zuper-bine chestia asta, am avut de-a face (şi avem, chiar dacă acum ăştia o ard mai pe blândeţe şi pe sentiment, ba chiar bagă şi chestii teologice), şi avem, cu o adevărată ofensivă şi campanie de a face din nevaccinaţi un baubau cel puţin european, de cele mai multe ori din motive ce ţin de fantezie sau stupiditate, unele contrare taman cu medicina sau ştiinţa, sau chiar cu logica. Dar povestea a început de mai demult...

Propagarea şi încurajarea urii: o poveste pregătită din timp

Bineînţeles că atunci când discursul tău de "convingere" se bazează pe complexe de superioritate, pe miştouri mai de ghiolban sau finuţ-medical-intelectuale, pe fiţe de "evoluat", pe direct insulte, pe separatisme "noi superiorii versus voi troglodiţii", pe propagarea urii faţă de celălalt, pe învinuiri fanteziste că "din cauza voastră", pe ameninţări, pe bucuria că cineva a murit, pe împărţirea lumii în vaccinaţii cei super-oameni şi specia inferioară a nevaccinaţilor, să nu te aştepţi la un feedback pozitiv, ci dimpotrivă. Adică să nu te aştepţi că dacă-l faci în toate felurile şi-l acuzi de toate fanteziile, el să ia taxiul şi să se înghesuie să ajungă la cel mai apropiat centru de vaxy, da? Ci chiar dimpotrivă.

La fel, tu ca autoritate, când accepţi tacit ca toată propaganda asta a urii să se petreacă sub ochii tăi doar pentru că îţi convine asta şi chiar să o încurajezi, prin diverse declaraţii ale unor "experţi" în a apărea la teveu, în mod sigur şi normal "targetul" discursului nu va adopta poziţia ghiocel şi se va apleca să-l lauzi că s-a integrat, vorba legendarei (şi foarte actualei) "Căciula" de la Cenaclul Flacăra (mai ştiţi, o cânta Ion Hagiu).
Terenul urii era pregătit. S-a exersat de multă vreme chestia asta cu acuzatul de dragul acuzării şi al ideii că tu zbieri tare iar asta ţine loc de orice argument. "Antivaxerii" nu au fost inventaţi acum, ci încă, hehei, din vremea vaccinurilor antigripale, porcine sau clasice ori a celui împotriva cancerului de col uterin. Cum nu spunea unul "prezent" la înţepare ori avea îndoieli, pac, apărea revolta aia infatuată cu "antivacciniştii ăştia din evul mediu".
Pe atunci a apărut la ştiri şi tinicheaua aceea de gât cu "...era nevaccinat", pusă când murea vreunul de la complicaţii ale gripei, boală care acum a dispărut cumva... Tot atunci se vehicula ideea vaccinării obligatorii, cu partizani în zona veşnic agitaţilor veşnic progresişti.

A urmat apoi, sub diverse pretexte, propaganda anticreştină, cu accent pe ortodoxie, care  a mai conturat un target al urii - credincioşii, care oricum am întoarce-o este vorba tot de ortodocşi. Ei erau/sunt proşti, pupători de oase, cu capul în evul mediu, negaţionişti a orice e ştiinţă, închinători la un "prieten imaginar", barbari, beţivi, care votează cu Ponta că aşa le spune popa şi care îşi şi îţi îndoctrinează religios copiii la orele de religie şi care merg şla referendumul urii în loc să meargă, precum culmea-inteligenţii, la cel hashtagfărăpenali.

A mai apărut, colac peste pupăză, febra "Rezist"-ului, care a contribuit şi ea, prin hoardele de propagandişti, influenceri, bloggeri, oameni faini din edvărtaizing sau simpli postaci, "independenţi" sau simpatizanţi sau chiar membri ai partidellor susţinătoare ale "protestului", (USR şi PNL). Era clar. Cine nu le pupa în fund mişcarea, erau duşmani, erau cu Dragnea sau erau chiar însuşi Dragnea, erau cu ciumaroşie şi oricine comenta altceva decât despre ce superb e protestul, ce cool e să beleşti ochii la geamuri cu lanterna telefonului aprinsă, ce tari erau Rareş Bogdan şi Moise Guran, ori ce superjurnalism făcea veşnic-reţinutul jurnalist austriac ori Mălin Bot, era "executat" din orice poziţie şi în orice locaţie, reală sau virtuală. A fost mult antrenament pentru ceea ce va urma. Şi a urmat. A; e teoria conspiraţiei? Eroare, eu vorbesc aici de practica ei.


De la statul acasă de lockdown la pionieratul măştii care salvează vieţi

...La început s-au pornit pe cei care nu credeau că a sta acasă câteva luni era unica soluţie salvatoare de molimă. Stăteai acasă câteva luni, salvai vieţi şi apoi trecea, deşi nici acum nu am idee cum. Comenta vreunul ceva că e cam de-aiurea să stai ca prostul în casă şi să ieşi doar cu hârtie? Sau că e de-aiurea să nu te lase în parc sau în spaţii libere şi să te lase înghesuit "în jurul domiciliului"?. Sau că orarul pentru pensionari e super-cretin? Sau, culmea ignoranţei pandemiste, aerul din curte e la fel ca cel de dincolo de poartă? În vreme ce Secta Conştienţilor băga pe reţele poze cu peisaje urbane pline de covizi invadatori, cei care nu înţelegeau ideea aia a prăduielii rafturillor de la mall erau înfieraţi cu mândrie şi revoltă. Pentru că era NORMAL, dragă, să-ţi faci rezerve, că nu ştii cât va ţine şi ce mai vine. Apropo, v-a mai rămas făină, griş, orez şi chipsuri? Da compoturile şi pastele v-au expirat? Maşina de făcut pită mai duce? Costiţa cu fasole la cutie s-o râncezit?

Deja se dăduse startul religiei cu "eroul din linia întâi". Apăreau panouri cu "Mulţumim, doamnă doctor", sau cu medici şi smurd-işti în postură de fake-sfinţi, iar dacă spuneai că asta pute a cultul personalităţii, erai luat la ochi cum că nu respecţi munca binefăcătorilor şi salvatorilor. Deja apăreau acuzele de "conspiraţionism" dacă spuneai că povestea e abia la început, iar dacă pomeneai de vaccinări şi obligativitatea lor, erai luat de nebun direct că "unde ai citit asta"? De Şoşoacă nu se spunea nimic, că încă nu apăruse în decor.

O culme a răbufnirii urii faţă de o anumită categorie de oameni a fost de Paştile 2020, când, graţie unor semnale de alarmă trase de experţi medicali de talie internaţională, printre care un activist şi un ex. poliţist ulterior prefect, ambii destul de faimoşi, lumea bună a pandemiei a făcut scut împotriva pericolului "linguriţei cu Covid" (Sfânta Împărtăşanie) şi a apropierii la o distanţă mai mică de 500 km faţă de orice biserică sau popă sau a bisericii sau popii faţă de ei, că se ştia că biserica, popii şi credincioşii sunt un focar de infecţie aşa de puternic, că numai dacă te gândeşti la ei faci o formă gravă de covid şi te bagă în izoletă şi apoi jappp, la ATeI. A fost un moment de isterie şi un pretext de a ataca pe orice credincios, care, automat, devenea un covid umblător doar din cauză că era ce era. A apărut, ca în bancul acela cu "asta ne mai lipsea", declaraţia lui Iohannis cu sărbători şi înmormântări (asta ca să nu credeţi că cei ce fac acum aceleaşi aluzii ar fi originali. Sau că am uitat sau vom uita). Aşa am aflat la cât e ceasul şi cu el.
Apoi, pe toată durata pandemiei, la orice sărbătoare mai mare, la orice pelerinaj, la orice întâlnire de mai mult de doi ortodocşi (numai ortodocşi, restul erau super OK, puteau sta călare unii peste alţii, era nema problema) se fâlfâia pericolul molimei care o ia pe foc automat şi a cadavrelor care vor zăcea pe uliţi. "Ăştia" infectau orice. Din cauza unui pelerinaj murea minimum populaţia unui oraş, iar rata infectărilor risca să crească după fiecare vecernie. Era chiar bătut în cuie că orice "asimptomatic" (altă glumă) infecta de la zece persoane în sus doar prin existenţa lui. Doar că totul se petrecea în mintea istericilor pro-boală şi a corului propagandiştilor măsurilor mai mult dictatoriale decât medicale, ca şi acum de altfel.

Era vremea când masca se folosea doar ca opţiune. O opţiune de care deja se abuza, că-i vedeai pe unii care ziceai că-s picaţi din filmele cu accidente nucleare: ochelari de protecţie, mască, VIZIERĂ (apropo, ce mai fac vizierele, nu mai sunt cool?), mănuşi, luau ăia făina sau pufuleţii din rafturi de ziceai ca umblă cu uraniu îmbogăţit. Cred că o dădeau şi cu dezinfectant înainte de a o folosi.
Apoi masca a devenit obligaţie. "Să se poarte mască peste tot", indiferent dacă e cu noimă sau mai ales fără. La fel, aceleaşi brigăzi de utraşi pandemişti serveau marfă de-a gata (de la cine?), taxând pe oricine se îndoia că masca salvează vieţi şi te protejează cel puţin de orice.  
Ei îţi arătau cum masca te apără dacă unul strănută sau tuşeşte sau dă flegme pe tine, sau, chiar dacă face pishu pe tine. De parcă strănutatul şi celelalte acte erau, până la mască, un lucru multicotidian pe străzile noastre. A, şi ca o culme a provocării, te invitau "la ATI fără mască". Iar dacă cereai detalii pentru a te prezenta, amuţeau subit sau dispăreau. Sau dădeau block. Deja apăruseră primele semne ale faptului că acel covid a devenit din virus de boli respiratorii, o religie psihotică: "Cine nu CREDE ÎN COVID..." De ce ai crede într-o boală? Crezi în blenoragie sau în guturai? Te închini la ele?

Lupta împotriva conspiraţioniştilor, perioada timpurie

Şi apăruseră şi primele atacuri directe asupra a ceea ce fanaticii cultului "Noul Coronavirus" defineau ca "negaţionişti" sau "conspiraţionişti". Evident că ei, conspiraţioniştii, habar nu aveau ce e aia civilizaţie şi efectiv nu le păsa cum stau sicriele grămadă la Lombardia, deşi pozele erau fake şi vechi de câţiva ani. Nu erau impresionaţi de urmele lăsate de purtatul măştii pe chipurile eroilor de linia una (şi de faptul că multe dintre imagini erau frumos editate şi băgate prin efecte sau dacă nu imaginile, atunci subiecţii) răspândite în scopul lui "dacă ei poartă, tu de ce nu porţi", nici de telenovelele lacrimogene scrise de medici rupţi de obosiţi după o tură "în linia întâi" care, de obosiţi ce erau, abia puteau mişca dar îţi băgau două A4 scrise la un rând de-i invidiez şi eu când am multe de scris.

"Conspiraţioniştii" erau oficial aşa de proşti încât credeau că masca are emiţător 5G, că vaccinul (da, deja chirăiau unii că vor vaccin încă înainte de a apărea aşa ceva pe piaţă) te cipează, că va fi o dictatură sanitară, că "termoscanarea" îţi scanează creierul saui te însemnează cu numărul fiarei, sau că Bill Gates vrea să şmecherească ceva cu omenirea. Încă nu se dăduse drumul la ura totală, era doar un fel de mişto de mediocri sau de semidocţi infatuaţi care ştiu că au spate. Ca aşchilopaţii ăia de se dădeau ciumeţi pe stradă ştiind că au nişte şmecheri bazaţi în spate care să apară la timp cu aia cu "ce-ai bă, cu el îl vezi mai slab?"
Era, aşa, o marginalizare de începuturi, de "proştii ăştia nu-s de-ai noştri". Dar nu se cerea încă nimic radical. Nu era cazul. Încă.
Vara a fost cam pauză, ba chiar s-a mai "dat drumul" la umblat prin teritoriu, chiar fără hârţoage la purtător, iar ştirile cu ticăloşi care "au sfidat ordonanţele mlitare" puţeau de expirate ce deveniseră. Dar au apărut nişte nume care puneau la îndoială religia covidiană şi măsurile care ţineau mai degrabă de dresura populaţiei decât de măcar limitarea unei boli:  medici, actori, muzicieni, regizori, alte categorii. Aici a bubuit campania de "să-i reducem la tăcere", exersată cu brio în perioada hashtag. Toată semianalfabeţimea a dat cu parul, de la nivelul lor de atoateştiutori cu spate de la sistem: cine e ăla, cine se crede ăla, ce merite are, precis e ofticat că nu mai poate lua bani din concerte sau din reclame, ce actor e că eu nu am auzit de el, ce vrea şi ăla/aia, conspiraţionist, controversat, putinist, sputnikar, lasă că o să moară şi atunci o să vedem, ăsta o să umble liber şi o să ne infecteze, din cauza unora ca ăştia nu o să scăpăm de restricţii.
Dacă a venit toamna, a crescut, paradoxal, iar rata infectărilor. De ce? Păi e simplu, orice doctoraş de familie adorat în unele medii media ştia: pentru că vara v-aţi înghesuit toţi şi nu aţi respectat, de aia!
V-aţi coţăit pe la cluburi, pe la ştranduri, v-aţi aia pe la Mamaia, o ardeaţi cu roaba de şampanie prin Loft, nu aţi purtat mască când făceaţi scuba diving pă baltă. La fel, când au început protestele anti-măsuri şi anti-mască, era clar că ĂIA îi vor infecta pe toţi după ce, evident, s-ar fi descompus, de vii, pe stradă, de cât de infectaţi ar fi fost pentru că au dat noroc ori că s-au ţinut pe după cap. Şi, evident, mai erau pelerinajele care infectau tot ce le apărea în cale, pentru că din nou ortodocşii. Poate un expert din acela din ceata de experţi e capabil să explice cum de NU a fost aşa cum acuzau istericii ăia numai de dragul de a învinui pe cineva pentru teama lor isterică.

Acuzaţiile "tradiţionale" şi ură modernă

Ce fac cei care nu sunt vaccinaţi sau nu se vaccinează? Păi multe. Aşa cum am văzut şi la state mai mari şi mai date ca exemplu, ei sunt cauza pentru care restul populaţiei nu poate exista liberă.
Nevaccinaţii împrăştie virusul chiar în ţări cu 90% vaccinaţi care, culmea, au spitalele mai pline (şi mai dotate) decât analfabeta aia de Românie. Paradoxal este cum de vaccinaţii, care au interzis în majoritatea locurilor deci oricum sunt limitaţi în deplasări, pot infecta cu atâta spor nişte IMUNIZAŢI care, teoretic, ar trebui să fie imunizaţi pe bune, nu doar la titlurile de ştiri. Cum împrăştie virusul, nu-şi mai bate nimeni capul: scuipă pe clanţa de la restaurante şi horeci, te ginesc că eşti vaccinat şi îţi strănută sau răgâie în mutră, ling barele alea de te ţii în autobuz sau te pupă cu de-a sila?

Nevaccinaţii ocupă locurile din spitale. Păi dacă tu eşti ne-nevaccinat, ce te mai preocupă locuirle din spitale? Nu eşti imun? Nu ai o formă mai uşoară de imun ce eşti tu? Ce mai ai cu spitalele? Nevaccinaţii să-şi plătească spitalizarea, zice chiar şi Nelu Tătaru, cel cu "Ultimul cartuş" şi nu e singurul şi nici măcar primul, că alături de el sunt mai mulţi. OK, tati, atunci nema contribuţie la sănătate din partea "neînţepaţilor". Nevaccinaţii să binevoiască "să crape acasă" (ca ceilalţi să crape în spitale?), spun şi alţii, inclusiv un actor faimos care apoi a şters ce a postat, dar era prea târziu. Unii chiar se bucură atunci când câte un "antivaccinist" celebru, "crapă". Nu credeţi? Intraţi pe grupurile de profil de pe febeu. Nevaccinaţii nu sunt "solidari" şi nu le au cu asta, cu "împreună". Medical, o problemă a ta e o problemă a ta, nu a mea. Nu îţi pui mâna în gips pentru altul. Nu iei tu pastile ca altul să fie bine.  
Nevaccinaţii sunt şoşocari (mare noroc au cu acest personaj, am impresia că a apărut la fix pentru ca alţii să acuze oamenii de cârdâşie cu ea, ideologic şi comportamental), analfabeţi funcţionali, medici nebuni care nu-s medici, daci liberi, se tratează cu plante în loc de super-medicamente, şi cred chiar şi în aiureli antiştiinţifice ca imunitate, prevenire şi a faptului că porţi mască degeaba dacă eşti singur pe uliţă. Nevaccinaţii chiar crapă, spre bucuria ştiriştilor şi ştiristelor care agaţă imediat tinicheaua cu "era nevaccinat". Dacă mai pleacă dintre noi şi un vaccinat celebru, poate din aceleaşi motive ca anteriorii, sau dacă e în spital în stare urâtă deşi are toate dozele, deja de ciocu’ mic sau o ardem oficial că au fost alte cauze.
Bine-bine, veţi spune, nu o mai lungi atâta, care e morala din toate astea? Morala este că nu aşa convingi omul. şi nici nu vei avea o imagine de mare credibil. Şi se pare că s-au prins şi ei de asta pentru că acum, în paralel cu nişte interdicţii sub pretexte de "paşaport verde" văd că şi discursul semi-oficial s-a mai muiat, Ba chiar au apărut, pentru anfivacsării ortodocşi, chiar şi unii care amestecă teologia cu comanda socială şi citatele din Noul Testament sau Sfinţii Părinţi cu cele din Arafat, Gheorghiţă sau "RO vaccinare"...
Dar despre ei, într-o emisiune aparte. Că acum am pus punct. Trei serii totuşi e destul, că nu suntem serialul ăla indian de pe Naţional TV...

 

© Dumitru CHISELITA
© captură ecran pagina facebook RO Vaccinare


comentarii
4 comentarii

Bun articol, m-am saturat de jihadistii astia covid. Sa-si vada de viata. Singurul lor pretext de ura a ramas asta cu ocuparea paturilor de spital care nu mai raman libere pentru alte boli. De parca toti nevaccinatii, de orice varsta si orice stare generala de sanatate, cu sau fara comorbiditati, o sa ocupe paturile alea. Plus ca se vede ca valurile astea nu tin tot timpul, nu e o situatie constanta. Plus ca paturi mai sunt si la privati. Plus ca, pe principiul asta al "infractiunii " de a te imbolnavi, poti spune ca si cei care au nevoie de paturile alea pentru alte boli trebuiau sa aiba mai bine grija de sanatatea lor.
23.11.2021 00:45
Mai vecine, vin la mine
Te primesc cum se cuvine
Dar de caciula mea nu te lega!
C-asta e caciula mea
Si o port cum se purta
Ca-i obicei din daci pastrat!
23.11.2021 13:40
Bine zis, dar nu se putea, totusi, mai pe scurt?
23.11.2021 13:43
Un articol bun. Din păcate am uitat să gândim noi pentru noi. Îngurgităm totul de la alții... Ura naște ură, bunul simț contaminează cu bun simț. Vor veni și zile însorite.
Andrei
23.11.2021 19:29
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Comunicat de presa
Licitatie publica

accentmedia