Tribuna
SEVIS
Dascălul, editorul, scriitorul, jurnalistul şi colonelul Ioan V. Părean (1955-2021) a primit botezul veşniciei! Un OM pentru eternitate!
Marius HALMAGHI
1976 vizualizari
Dascălul, editorul, scriitorul, jurnalistul şi colonelul Ioan V. Părean (1955-2021)  a primit botezul veşniciei! Un OM pentru eternitate!

Zilele de 13-15 ianuarie 2021 au fost pentru sibieni trei zile triste! Două personalităţi ale Sibiului s-au stins în aceeaşi zi: părintele acad. Mircea Păcurariu – reprezentând biserica ortodoxă - şi colonelul Ioan Vasile Părean, aparţinând armatei române. Ambii au reprezentat cu cinste şi onoare cele două instituţii, care asigură şi garantează libertatea moral-spirituală şi fizică a cetăţenilor patriei. I-am cunoscut din lucrările scrise, dar şi personal cu ocazia diverselor manifestări culturale organizate. În condiţiile restricţiilor sanitare, toţi apropiaţii celor două personalităţi, au fost nevoiţi să-şi cântărească atent prezenţa la ceremoniile religioase, ambele desfăşurându-se vineri – de Ziua Culturii Naţionale - cu onoruri militare. Am participat integral la a doua, organizată în condiţii mult mai restrânse într-o capelă a marii biserici din b-lul M.Viteazul, cât şi la cimitirul municipal. Recunosc că despărţirea de col. Ioan Părean a fost mai grea, în ultimii ani comunicând des cu domnia sa, datorită preocupărilor comune, jurnalistice. Mi-am zis că tocmai această apropiere mă obligă să-i cercetez viaţa şi opera şi să-ncerc, să mă edific în ce măsură moştenirea lui spirituală este corect evaluată.

Am avut un adevărat noroc cu fiul său, istoricul Radu Părean, care a păşit pe urmele tatălui şi mi-a pus la dispoziţie o biografie completă şi edificatoare. La o lectură atentă, am constatat că localitatea natală Orlat şi-a fixat o amprentă clară asupra destinului tânărului Ioan V. Părean, născut în prima zi a anului 1955. A crescut şi s-a format într-o familie cu trei fraţi cu Gheorghe şi Cornelia -, părinţii Margareta-Eva şi Ioan asigurându-le condiţii pentru o educaţie aleasă.

Şcoala primară a făcut-o în satul natal, decesul tatălui (la numai 14 ani) marcându-i întreaga existenţă. Studiile liceale le-a făcut la Miercurea, la Liceul Teoretic (secţia umanistă, 1974), ulterior optând pentru cariera militară, asemenea multor tineri din Mărginimea Sibiului, care s-au înrolat în sec. XVIII - XIX, în Regimentul I Grăniceresc, cu sediul în Orlat.

A urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu”, la arma infanterie, specialitatea vânători de munte (1977), ulterior absolvind cursul de comandanţi companie (1983) şi cursul de ofiţeri de stat major (1989). Cu o ambiţie, care l-a caracterizat întreaga viaţă, a urmat cursurile de zi ale Facultăţii de Istorie a Universităţii Lucian Blaga, inclusiv cursul de studii aprofundate (master) „Istoria Transilvaniei în sec. al XX-lea” (1999). Din 1977, până în 2003 a urcat toate treptele carierei militare, fiind ofiţer activ în Batalionul 28 Vânători de munte garnizoana Râmnicu-Vâlcea (1977-1981), comandant pluton Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu (1981-1987), diverse funcţii militare: ofiţer instructor, şef stat major, comandant batalion în Statul Major Judeţean al Gărzilor Patriotice şi Biroul Judeţean al Trupelor Teritoriale (1987-1999). Dragostea şi pasiunea lui pentru istoria neamului şi a ţinutului sibian l-au recomandat pentru funcţia de şef al Editurii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu (1999-2003), această onorantă funcţie fiind şi ultima într-o carieră, care pentru foarte mulţi ofiţeri se încheie cu o pensionare liniştită şi confortabilă.

Col. Ioan V. Părean a fost ofiţer activ în adevăratul sens al cuvântului, desfăşurând permanent - în paralel cu cariera militară - o serie de activităţi culturale, conexe activităţii de bază. În prim plan, a fost cunoaşterea ţinutului sibian şi al Mărginimii în special, în perioada 1982– 1993 - fiind în conducerea Cercului Militar de Turism Montan „Cindrelul” din Sibiu, cerc care în plan naţional a câştigat numeroase concursuri de turism sportiv. Experienţa l-a determinat să organizeze Grupul de Turism Sibiu, care a început să activeze pe lângă Cercul Militar, odată cu alegerea col. I. Părean în funcţia de preşedinte al Filialei Judeţene Sibiu „Gl. Ilie Şteflea” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Al.I.Cuza” (A.N.C.M.R.R.) din 15 martie 2012, printre cele mai active din România. Prin înfiinţarea Editurii Salgo şi a revistei „Rezervistul Sibian” – publicaţie trimestrială, activitatea ofiţerilor sibieni a devenit cunoscută pe plan naţional, multe articole fiind preluate de reviste locale. Sub egida acestei edituri au apărut o serie de lucrări care au promovat Sibiul şi împrejurimile, Ioan Părean iubindu-şi ca nimeni altul meleagurile natale. Dovadă stau lucrările sale: „Orlat – file de istorie”, „Legendele Orlatului”, „Legende din Mărginimea Sibiului”, „La cules de cucuruz – povestiri cazone”, dar şi lucrarea„Baronul David Urs de Margina – un român pe nedrept uitat”, scrisă împreună cu fiul său, Radu care l-a avut pe tatăl său ca un veritabil model de viaţă. Şi-a iubit patria, fiind mândru de ea, ambiţionându-se ani de zile să arboreze drapelul Românei pe vârful Moldoveanu, de ziua Armatei. A devenit membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, crezând în cultura şi civilizaţia jurnalistică. Pentru colonelul Părean pensionarea nu a fost o eliberare, ci doar o nouă etapă, în activitatea zilnică!

Omul Ioan V. Părean s-a născut oştean, viaţa sa fiind un veritabil marş, ca într-o bătălie, într-o lume în care războaiele nu mai sunt demult convenţionale, fiind conduse de comandanţi necunoscuţi. S-a stins brusc, prea repede, făcându-şi datoria zilnică, în dorinţa de a sluji ca întotdeauna interesele comunităţii sibiene. Încurajându-mă să public în „Rezervistul sibian” domnia sa m-a convins că a îmbrăţişat fără rezerve dictonul latin „Este dulce şi potrivit să moară pentru patrie” (Horaţiu). Mi-a încredinţat spre completare şi publicare o parte din moştenirea lui spirituală; în ultimele luni una din cele mai mari şi aprige dorinţe fiind aceea de a reedita monografia comunei Orlat, într-o ediţie nouă, reprezentativă pentru comunitatea de care nu s-a despărţit niciodată. Mulţi orlăţeni au ţinut să-l însoţească pe ultimul drum, în fruntea acestora fiind chiar preoţii comunei. Mulţi colegi şi prieteni, membri sau simpatizanţi ai asociaţiei au participat la slujba religioasă de înmormântare, majoritatea întrebându-se cine va prelua moştenirea col Ioan V. Părean? Am audiat întreaga slujbă a preotului militar Florin Alexandru Pavel, care cu sprijinul preoţilor Nicolae Streza, Gheorghe Bogăţan şi Radu Bot, au adus frumoase clipe de alinare familiei puternic marcate de şocul stingerii din viaţă a celui care a fost soţ, tată şi bunic. Din 1977, soţia Nicoleta (n. Marcu) i-a fost permanent alături, sprijinindu-l şi la bine şi la greu, alături de cei doi copii, Radu şi Iulia. Era foarte mândru de copiii lui, dar şi de nepoţii Irina, Sebastian şi Iris, toţi fiind îndureraţi pentru stingerea bruscă a celui care le era un adevărat tată de familie. Viaţa sa a fost evocată de col. (rtr) dr. Alexandru Baboş, discursul său amintindu-mi proverbul universal că „nu titlurile cinstesc pe oameni, ci oamenii cinstesc titlurile”.

Pentru întreaga lui activitate, audienţa a rostit la unison: „Dumnezeu să-l ierte!”, „Dumnezeu să-l odihnească!”

Ioan V. Părean nu a fost misionar sau apostol, toată viaţa împărtăşind crezul lui Lucian Blaga - motto: „Legende din Mărginimea Sibiului”: «Eu nu strivesc corola de minuni a lumii şi nu ucid cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc în calea mea în flori, în ochi, pe buze, ori morminte”. Biserica şi armata ştiu să cinstească înaintaşii! Comunitatea sibiană va cinsti cum se cuvine memoria celui care a fost un veritabil comandant şi dascăl pentru elevii militari, dar şi un editor şi jurnalist, vrednic „fiu al acestor meleaguri”: col. Ioan V. Părean? Judeţul Sibiu va şti să-i evalueze moştenirea?

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia