Tribuna
Dansul generaţiilor – festivalul agniţenilor la a XIV-a ediţie
I. BÂRSAN
2117 vizualizari
Dansul generaţiilor – festivalul agniţenilor la a XIV-a ediţie

Cel mai îndrăgit eveniment cultural al agniţenilor este aşteptat cu emoţie de părinţii ai căror prichindei fac spectacol pe scenă, de tinerii ce-şi etalează frumuseţea şi talentul prin dans şi prin cântec, de veteranii ce se bucură să revină pe scenă, retrăind bucuria tinereţii, dar mai ales de spectatorii ale căror aşteptări n-au fost înşelate niciodată, bucurându-se în fiecare an  de acelaşi spectacol şi totuşi diferit .

Diferit, pentru că în fiecare an „Dansul Generaţiilor” a avut  un moment artistic cu o temă care a dat nota spectacolului şi anul acesta tema a fost „Un bal de pe vremuri”.

Îmbrăcaţi în costume de epocă artiştii agniţeni au umplut scena cu cântece din vremea copilăriei, au dansat tango, vals, polcă şi au jucat sârba, purtata, învârtita, hodoroaga şi ficioreasca. Şi ca la orice bal, la bucuria tinerilor iau parte şi adulţii care n-au pregetat să se prindă în joc dovedindu-şi virtuozitatea şi calităţile de jucători.

Dar bucuria şi emoţiile cele mai mari au fost transmise în sală de prichindeii care au făcut primii paşi pe scenă, încântându-şi părinţii şi bunicii cu nonşalanţa cu care s-au străduit să joace pe ritmuri de ficiorească, sârbă şi învârtită.Aplauzele cu care au fost răsplătiţi au fost binemeritate şi primite cu zâmbete şi saluturi adresate celor din sală.

La balul de pe vremuri a luat parte şi corul „Ilarion Cocişiu”  condus de Voichiţa Pădure, care împreună cu cel al elevilor au dat culoarea momentului evocat interpretând cântece de petrecere.

Un moment inedit a fost realizat de grupul de chitarişti pregătiţi de Marius Ghizăşan, al căror debut pe scena Casei de Cultură a fost primit cu aplauze.

Mândrele şi frumoasele jucătoare din Bruiu, pregătite de învăţătoarea Cristina Caloian  au readus pe scenă Brâul Fetelor dar şi o suită de jocuri hârtibăcene.

Au fost  trei ore de spectacol în care au cântat surorile Cezara şi Antonia Gînfălean,  Teodora Sasu, Adela Toader şi Paula Moldovan, instrumentiştii Nicolae Vâştea cu Florin Coşorean, Marius Ghizăşan şi îndrăgita solistă Ioana Bogdan care  a avut şi rolul de prezentatoare.

Dansurile şi jocurile populare au fost prezentate de Ansamblul Folcloric „Cununa” al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita, Ansamblul Folcloric „Hârtibaciul”, echipa de dansuri a Şcolii Gimnaziale „GD Teutsch”, echipa de dansuri a Clubului Elevilor, Şcoala Populară de Artă „Ilie Micu” Sibiu şi clasa externă Agnita.

Taraful Casei de Cultură condus de Vâştea Nicolae compus din instrumentiştii  Coşoreanu Florin, Cândea Ioan, Ghizăşan Marius, Holerga Nicu şi Stoica Feri a susţinut partea muzicală a spectacolului.

Reuşita spectacolului s-a datorat profesorului Ioan Sârbu care împreună cu profesoara Doina Părău au realizat încă o dată un frumos eveniment cultural în Agnita.

De menţionat expoziţia de portrete în creion şi  tablouri, din holul Casei de Cultură, realizate de eleva Stoica Cristina şi profesoara ei Păcurar Silvia.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia