Tribuna
Sevis
Dacă Sibiul e aşa de Bike City, să facem un Sibiu şi pentru pietoni
Dumitru CHISELIŢĂ
765 vizualizari
Dacă Sibiul e aşa de Bike City, să facem un Sibiu şi pentru pietoni
De o vreme bună observ că atenţia oficială locală este îndreptată spre confortul categoriei de cetăţeni cu roţi. Se taie copaci pentru a se face locuri de parcare. S-a "naţionalizat" o alee întreagă pentru a o face autostradă pentru biciclişti. S-au marcat piste de biciclete pe carosabil. Se fac artere "smart" (???) cu piste de biciclete. Se fac trasee cicloturistice prin pădure exclusiv pentru biciclete. Se închiriază biciclete "inteligente" din puncte "Inteligen-te". Se "reabilitează" (aoleu!) Sub Ariniul cu chestii pentru biciclişti. Deci, boierie, taică! Şi cu toate acestea, mulţi dintre aceşti privilegiaţi se plâng că nu au drepturi şi nu au parte de respect.

Păi ca să ai parte de respect, trebuie să te comporţi ca să meriţi acel respect, dragă biciclistule. Adică nu te lansezi de pe carosabil pe trotuar când e roşu la voi. Adică, dacă eşti pe "zebră", te dai jos de pe bicicleta aia şi mergi pe lângă ea. Adică îţi educi copiii, dacă tot ai bani să le iei bici-troti şi altele, să şi circule omeneşte cu ele, nu să facă raliuri. Adică, în Sub Arini, nu TOT ce e acolo e în slujba bicicliştilor, de la alei la spaţii verzi, cărări, pante, etc. Dacă îi vine cuiva să se plimbe, nu e obligat să se ferească la fiecare zece secunde de haite de puberi care o ard în viteză prin zonă.

La fel, pe trotuarele din Sibiu. E amuzant ca eu să-i fac loc lui nea Cutare care trozneşte din expirata aia de ţoaclă bună la toate, de la cărat corniere la saci cu gogoşari, doar pentru că are impresia că trotuarul e al lui. Idem şi pentru bicicliştii mai "de lux", pentru "tata mama şi copiii" care zici că au plecat în transhumanţă, pentru trotinetiştii electrici sau doar de un picior putere. Şi mai amuzant e să îi vezi pe biciclete atunci când la un pas de ei e pista nefolosită pentru...ei. Tu, ca simplu pieton sau şofer cu ochii-n 14 la giratorii sau "zebre" ca să nu-ţi sară unul în faţă să dai de mama zmeului din culpă după aia, ce faci?

DE aceea, dacă Sibiul e aşa de Bike City, să mai facem un Sibiu şi pentru pietoni. Sau măcar un parc pentru pedeştri, că pentru animale de companie văd că prinde.

comentarii
4 comentarii

Ai dreptate, redactore! Se apuca sa strice parcul Sub Arini sa-l faca pt. bikeri!
13.04.2021 09:58
"Pietonii sa își ceara scuze ca circula pe trotuar." Articol foarte bun. Am VĂZUT adesea părinți care își învață copiii să pedaleze pe unde nu au dreptul.
2roti
13.04.2021 10:24
Cel mai important e sa avem respect unii fata de ceilalti, indiferent cum ne deplasam. Bunul simt trebuie sa primeze, atat la biciclisti, dar si la pietoni. O zi faina!
Juani
13.04.2021 10:51
Da, da... Un parc pentru pedestri, nu pentru pedestrasi!
mita biciclista
13.04.2021 14:49
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia