Tribuna
Cum să salvezi planeta îndemnând la sex şi scriind pe pavajul Pieţei Mari
Dumitru CHISELIŢĂ
1261 vizualizari
Cum să salvezi planeta îndemnând la sex şi scriind pe pavajul Pieţei Mari

De fiecare dată când văd telenovele şi apeluri patetice cu nuanţe de "eco" în spaţiul public, îmi amintesc că periodic, Valea Săpunului este, în zona de la frontiera blocurilor din Sibiu cu blocurile din Şelimbăr, marcată de tot felul de gunoaie, de la beteală de pom de Crăciun la carcase de electronice. Îmi mai amintesc şi de gunoaiele din Sub Arini. Şi de molozul din zonele de construcţii/demolări. Şi de traficul demenţial din oraş şi de toţi copacii ucişi pe raza municipiului în numele lui "da eu unde îmi parchez maşina?". Şi de pereţii mânjiţi cu grafitti din centru. Şi de toate spectacolele, protestuţele, uniţisalvăm-urile şi alte coregrafii efectuate în centrul Sibiului.

 

La o plimbare prin Piaţa Mare, zilele acestea, am văzut că pavajul, oricum urât de altfel, este scris cu chestii. Curios atât personal cât şi jurnalistic, mi-am zis că "ia să vedem mă, ce e cu asta".

Şi m-am pus pe citit. Am aflat astfel, via cretă colorată, că "Avem deja fete fierbinţi, nu ne trebuie o planetă la fel". (Ha-ha). Mai aflu pe diferite registre, că planeta nu mai poate, că ea moare, că încălzire globală, ştiţi, chestiile standard şi mainstream de o vreme încoace, aşa de mainstream încât eu nu prea mai cred în ele.

Cele mai tari sunt, desigur, astea două, semn că e groasă şi că doar dacă suntem porcoşi în exprimare, planeta se va răci până la nivelul Ice Age, mai ales de jenă, ca să se liniştească şi mişcarea aceea "Vineri pentru viitor": "C (urmat de o oaie desenată stilizat, ghici ce înseamnă, din trei încercări), nu-i OK, avem o singură planetă".

Întreb pe organizatorul/organizatorii protestului acela "Fridays for Future", cu ocazia sau nu a Dragobetelui, cine a fost autorul lui "Fuck me not the planet", având în vedere că e vorba de elevi de liceu nu? Sau a fost vreun sabotor din interior sau din exterior, care a compromis, astfel, intenţia bună a iniţiativei? Oricum, ideea aia cu "făcutul" e copypaste după o lozincă eco la nivel global, care e globală chiar dacă e de o stupiditate enormă.

Nu era mai de impact „M***e poluatorilor”?

 

Acum întreb. Desenând pe asfalt cu cretă sau alte materiale, care e şansa, în procente, ca planeta să fie salvată? Dacă desenezi chestii, dacă faci "fridays for future" şi taci vehement când oraşul tău e chelit de copaci şi are spaţii verzi de numai verzi nu sunt, ce şi cât de "eco" eşti? 

Când locurile puţine cu vegetaţie, păsări şi alte vietăţi simpatice vor fi poluate sonor cu concerte de zdranga-zdranga prin boxe de muuulţi waţi, unde veţi fi? În public sau în acţiune? Când o alee cu copaci, dintre blocuri, va deveni o alee cu parcări, unde veţi desena că Mama natură plânge şi moare? Aştept răspunsuri. Şi acţiuni dincolo de faza cu vinerile pentru viitor. Asta dacă băieţii şi fetele vor să fie credibili sau doar dacă e doar o modă şi cam atât, sau un ceva de shareuit pe reţele şi tot cam atât deci trebuie tratată ca atare...

Oricum, dintre toate sloganurile de pe pavajul Pieţei Mari, preferata mea este "ECO nu EGO", asta ca să nu comenteze iar unii că sunt pro-poluare doar pentru că m-am luat de nişte litere colorate. 

comentarii
1 comentarii

Si eu m-am saturat de activismul asta civic: hai sa ne aflam in treaba! Si puberii astia scriu tot felul de aiureli, dar isi atarna hamacul in Sub Arini si le exfoliiaza scoarta si apoi lasa gunoaie care mai de care.. Ipocrizia e la ea acasa!
28.02.2020 22:03
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia