Tribuna
Sevis
Cum să aleg gardul - 6 criterii și 14 recomandări de garduri WPC din care poți să te inspiri
Cum să aleg gardul - 6 criterii și 14 recomandări de garduri WPC din care poți să te inspiri

Deși pare un lucru simplu, alegerea tipului de gard se poate dovedi o treabă extrem de complicată. O simplă căutare pe internet îți poate aduce o sumedenie de direcții în care să te îndrepți și, dacă nu îți fixezi criterii clare după care să te ghidezi în alegerea ta, vei avea mult de furcă până vei găsi soluția la care să te oprești.

În cele ce urmează vom încerca sa îți sistematizăm modul în care să gândești alegerea unui gard plecând de la câteva perspective din care ai putea privi această alegere. Totul va fi „asezonat” cu 14 modele de gard WPC pe care le vom „presăra” de-a lungul articolului, pentru inspirație.

Fie că vorbim de garduri din WPC sau din lemn, din beton, fier forjat sau din piatră, din tablă sau din cărămidă, din gabion sau gard viu, atunci când alegi tipul de gard trebuie să ții cont de următoarele:

  1. Obiectivul pe care îl va îndeplini gardul
  2. Stilul pe care va trebui sa îl aibă
  3. Costurile de achiziție și montaj
  4. Costurile pe termen lung cu lucrări de mentenanță si întreținere
  5. Clima si locația
  6. Reglementări urbanistice

 

1. Alegerea gardului – obiective

 

Unul din obiectivele principale pe care le îndeplinește un gard este acela de a oferi protecție. Dorim sa protejăm copiii, câinii sau pisicile (sau orice animăluțe „rezidente” în curtea noastră) în fața tuturor pericolelor: să nu fugă, să nu se rănească sau chiar să nu se piardă în cazul în care omul nu-i protejează suficient.

 

Un alt obiectiv îndeplinit de gard este acela de a oferi securitate. Un gard va împiedica străinii să intre lesne pe proprietatea dvs. indiferent dacă vorbim aici despre răuvoitori sau pur și simplu despre copii vecinului care ar putea să atenteze la merii din spatele curții...

 

Un obiectiv ce nu trebuie neglijat pentru orice gard este de a separa proprietatea. Fie că ești sau nu o fire sociabilă, fie că iți place să interacționezi cu vecinii sau, dimpotrivă, îți place sa păstrezi proprietatea neatinsă de pași străini, un gard este o bună modalitate de a stabili limitele proprietății.

 

O altă funcțiune îndeplinită de orice gard poate fi aceea de a oferi intimitate. Este evident că pentru un proprietar de casă spațiul exterior reprezintă o extensie a spațiului lui interior. Astfel este explicată necesitatea de a obține un nivel rezonabil de intimitate în curte, în zona piscinei, etc. astfel încât să se poată relaxa și să se simtă liber, să fie el însuși.    

 

Nu în ultimul rând, când alegem un gard trebuie să avem în vedere obiectivul estetic. Dacă până acum am luat în calcul obiective ce țin de utilitatea gardului, nu trebuie să uitam că partea estetică a proiectului ar trebui să devină o preocupare cel puțin la fel de importantă. Nu orice gard acționează ca un scut sau ca o barieră: unele arată pur și simplu minunat. 

 

 

2. Alegerea gardului – stilul

 

Există atât de multe materiale care sunt folosite pentru construirea gardurilor. Pe câteva din cele mai importante le-am amintit la începutul articolului. Dacă cele din lemn sunt deseori asociate cu stilul rustic, cele de fier forjat pot aduce ideea de modern, iar cele din beton sau cărămidă ar putea duce la o limitare stilistică. Gardurile din profile din lemn compozit (WPC) pot îmbina toate elementele stilistice, fiind foarte apropiat de aspectul lemnului natural, iar în combinație cu toate celelalte materiale pot duce la efecte vizuale neașteptate.

 

                             

3. Alegerea gardului – costurile de achiziție și montaj

 

Ți-ai stabilit un buget pentru gardul pe care îl dorești? Când faci acest lucru trebuie sa iei în calcul costul sistemului precum și costul instalării, indiferent dacă ai hotărât să apelezi la profesioniști sau îl vei construi singur. În cazul în care nu îți permiți materialul pe care îl preferi, poți căuta alternative mai ieftine. Sau, poate ar fi mai bine sa amâni achiziția, să mai strângi niște bani și să îți îndeplinești visul. Dacă bugetul de care dispui la un moment dat este limitat și cumperi cel mai ieftin gard pe care îl poți găsi, este foarte posibil ca pe termen lung sa plătești mai mult din cauza cheltuielilor cu întreținerea, reparațiile sau înlocuirea.

 

 

4. Alegerea gardului – Costurile pe termen lung cu lucrări de mentenanță si întreținere

 

Nu te gândi doar la banii pe care-i cheltuiești acum. Poate că prețul pe care îl plătești poate părea rezonabil, însă de-a lungul anilor, multe garduri prezintă costuri suplimentare. Nu uita să te gândești la durabilitatea gardului. Un gard care nu are capacitatea de a rezista la uzură, rupere și deteriorare pe termen lung va necesita reparații sau chiar o înlocuire, ambele putând fi costisitoare. În plus, gândește-te la întreținere și la costurile aferente. Unele garduri nu au nevoie de nici un ajutor din partea ta, pur si simplu nu au nevoie de întreținere. Așa se întâmplă in cazul lemnului compozit: este durabil și fără costuri de întreținere, fără a fi atacat de insecte sau de putregai. Nu va trebui să îți faci griji cu privire la decolorarea, repararea, vopsirea, curățarea etc. Ești dispus să renunți la câteva sâmbete pentru a-ti îngriji gardul? Te-ai gândit bine cât va costa să iți menții gardul (mai ales dacă alegi să angajezi profesioniști pentru întreținere)?

 

5. Alegerea gardului – Clima și locația

 

Daca locația în care este situată casa ta este una umedă, cu un climat ploios, gândește-te bine ce material alegi. De exemplu, lemnul este mai susceptibil la deteriorarea din cauza apei. Daca locuiești în apropierea mării, nu selecta oțelul, căci este vulnerabil la coroziune. Alege materiale care nu ruginesc și nu se corodează. Când înveți cum să alegi un material de gard, nu uita să iei în considerare și factori precum căldura extremă, frigul extrem, vânturile puternice, zăpada și gheața.

   

 

6. Alegerea gardului – Reglementări urbanistice

 

Dacă locuiești într-o zonă reglementată, este posibil să nu fie nevoie să înveți cum să alegi un material pentru garduri; autoritățile locale pot decide pentru tine! Primăria, de regulă, este cea care poate impune prin Certificatul de Urbanism și prin Autorizația de Construire standarde cu privire la materialele de gard, înălțimea și culorile, așa că consultă-le înainte de a face achiziția sau de a începe instalarea. Dacă nu, poți face față amenzilor uriașe sau să fii obligat să-ți dai jos gardul.

    

 

Felicitări, acum știi ce trebuie să ai în vedere atunci când alegi tipul de gard pe care vrei să îl construiești!

 

Ai făcut toate cercetările și ai studiat toate avantajele si dezavantajele pe care le au diferitele materiale pentru garduri, acum ești mai încrezător în drumul către achiziționarea noului gard. Odată ce ți-ai stabilit prioritățile și ai determinat bugetul și stilul preferat, alegerea materialului va fi una simplă. Noi îți recomandăm WPC, sau lemnul compozit, care reprezintă un material elegant ce combină frumusețea lemnului cu rezistența materialului plastic. În plus, ești sigur că ai făcut alegerea potrivită fiindcă materialul este unul ecologic și reciclabil. Dacă dorești să afli mai multe despre WPC – wood panel composite – intră pe site-ul nostru www.wpcromania.ro. Dacă ai un proiect sau o schiță, solicită ajutorul echipei noastre aici: https://www.wpcromania.ro/solicita-oferta.html 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia