Tribuna
PNL
Cum influenţează americanii şi Curtea Constituţională Bursa de la Sibiu
Laura BUCIU
1203 vizualizari

Preţul aurului a ajuns la un nou maxim, iar moneda europeană a pierdut în faţa leului la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu. Dacă moneda naţională a câştigat teren influenţată de respingerea de către Curtea Constituţională a contestaţiilor privind neconstituţionalitatea Legii Pensiilor, atingerea unui nou maxim istoric la New York pentru cotaţia unciei a atras reacţia rapidă a speculatorilor de la Sibex. Şi ei au dus, la rândul lor, preţul futures al aurului la noi cotaţii maxime, pe ambele scadenţe tranzacţionate.
Astfel, pe octombrie, uncia a atins de-a lungul sesiunii un preţ de 1.347 dolari, în timp ce pe decembrie cotaţia a urcat la 1347,6 dolari. Spectaculoasă a fost şi evoluţia poziţiilor deschise pe scadenţa decembrie, numărul acestora crescând de la 14 la peste 180, semn că se întrevede o evoluţie pe plus a aurului pe termen lung. Numărul contractelor pe aur realizate la Sibex era de circa 200. “Pe baza speculaţiilor ca nivelurile reduse ale ratelor dobânzilor precum si cheltuielile ridicate ale guvernelor, ca şi măsuri de refacere economică, vor slabi valutele şi vor conduce la creşterea cererii de metale preţioase, aurul nu s-a dezminţit atingând un nou record istoric, direcţie care a antrenat speculaţii puternice la Sibiu, unde o mişcare de un dolar a preţului metalului galben, aduce un câştig/pierdere de 10 lei”, a explicat un broker. Ca urmare a publicării indicatorului privind persoanele angajate in cursul lunii septembrie, dolarul a pierdut teren în faţa euro, facilitând expansiunea aurului. De la începutul acestui an, pe pieţele futures internaţionale, aurul a câştigat 23%.
Pe piaţa valutelor, cotaţia contractului futures EUR/RON a indicat o scădere uşoară a monedei unice, influenţată de respingerea de către Curtea Constituţională din România a contestaţiilor privind neconstituţionalitatea Legii Pensiilor, ştire considerată pozitivă de participanţi.





comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA