Tribuna
Cum a fost posibil să promovăm aşa ceva, sau despre falsele uimiri pandemice ale presei
Dumitru CHISELIŢĂ
2849 vizualizari
Cum a fost posibil să promovăm aşa ceva,  sau despre falsele uimiri pandemice ale presei
Mă cuprinde un hohot din acela, cum i se spunea, homeric (nu ştiu, râdeau grecii şi troienii într-un fel aparte? Făceau "Hăhăhhăhă" de se rupea scaunul acela arhaic şi antic de sub ei?) când văd cum teoria aia a conspiraţiei, cu puţină răbdare, devine fapt concret şi toţi se miră de asta de parcă nici usturoi nu au mâncat şi nici gura nu le pute. Şi mă refer aici la cei cărora le-aş spune "colegi de breaslă" deşi ne dife-renţiază multe aspecte, de zici că am făcut facultăţi diferite, cu materii diferite, cu deontologii diferite, în epoci diferite (asta chiar aşa e) şi că exercităm meserii diferi-te (ceea ce iar aşa e). De ce? Că avem un val de mirări, de revolte, de "cum-de-a-fost-posibil-aşa-ceva"-uri, de "vai de ce s-a ascuns asta", ce mai, ca atunci când afli că ăla negru care respiră greu era tac-tu sau, pentru cei care au uitat reclama, ca atunci când afli că maică-ta nu e maică-ta ci că te-au găsit undeva în gară, la obiecte pierdute-găsite sau la intrarea în bloc, într-un coşuleţ de altfel frumos.

Este vorba mai direct, despre superba făţărnicie a presei şi mai ales a televiziunilor şi a online-urilor, care efectiv nu le vine acum să creadă cum stă treaba ba cu vaccin-reacţii adverse, ba cu şmecheriile propagandei pandemiste, ba cum că au fost folosiţi actori pe post de pacienţi în pandemie care erau filmaţi şi daţi pe reţele când făceau "oleu-oleu că nu m-am vaccinat ce rău mi-e nu pot respira" pentru a convinge lumea să se vaccineze. Am văzut asta chiar marţi, a doua zi după Ziua Culturii Naţionale, pe net, la o pagină web de televiziune sau la o pagină web care cita o pagină web a unei televiziuni. Hai pe bune. Uite cine se miră. Cei care ar fi publicat făcătura aia oricând pe prima pagină în deschidere cu titlul "Mesaj TULBURĂTOR" de la A-TE-I al unor victime Covid!", ATUNCI. 

Vai ce revoltător cu vaccinurile şi cu restricţiile! 

S-a trezit vigilenţa de presă, ce să povestesc. Li s-a vărsat în cap cana cu deontologie şi s-au deşteptat din somnul în care-i adânciră barbarii de şoşocari daci liberi conspiraţionişti care cred că pământul e plat. Afli despre "raportul ţinut sub preş" al "efectelor ascunse" ale vaccinurilor şi cum că au fost afectaţi "mii" de români. Oau! Ba culmea conspiraţiei, apar ştiri despre ceea ce este noua boală numită moarte subită, ceea ce până mai alaltăieri era o blasfemie oriunde se pomenea despre ea. Acum văd pe Realitatea că "Fost sportiv, moarte mis­terioasă la 42 de ani. Mama acuză că decesul ar fi survenit după doza booster". Oau! Deci se publică aşa ceva, nu mai e conspiraţie, putinism, haurism, anti­vaxereală, evumediu. Uite linkul:  

https://www.realitatea.net/stiri/actual/fost-sportiv-moarte-misterioasa-la-42-de-ani-mama-acuza-ca-decesul-ar-fi-survenit-dupa-doza-booster-declaratii-dramatice_63c675a6af145320692e1602

Dacă tot suntem pe Realitatea, ia să mai vedem. Că ei au avut aia cu "emisiune liberă de nevaccinaţi". Cozmin Guşă propune ca medicii promotori ai vaccinării "să fie traşi la răspundere". Culmea culmilor, apar ştiri detaliate des­pre efectele secundare ale vaccinurilor, adică, uite, până şi mai infailibilele decât vechii papi sau decât partidul comunist vaccinuri sunt puse la îndoieli. Mai afli că un "unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti români" a avut reacţii adverse puternice după vaccin, iar titlurile tot vin în avalanşă, de peste tot. 

Nici Antena 3 CNN nu se lasă mai prejos şi aflăm despre o anume legătură "directă" între vaccin şi "o boală severă". Şi că o româncă a dat în judecată Pfizer, Ministerul Sănătăţii şi pe Guvern. Pro­blema ar fi cu Guvernul, că acum e altul decât cel al lockdownului şi cel al vaccinului... 

 

Pe vremea când era pe invers ca acum 

Mai ştiţi cum era presa? Mai ales cea centrală, bună prelucrătoare a banilor veniţi de unde trebuie, pe filierele care trebuie, pentru a spune ce trebuie, că şi useriştii au şi ei dreptatea lor (dar în alt fel) cu chestia asta despre prosteala din presă pe bani de la cei interesaţi? 

Sigur mai ştiţi, normal, că mai ştiţi, nici eu nu am uitat. Ziceai că erai într-un socialism covidian, unde clasa mun­citoare erau mascaţii şi vaccinaţii, partidul era covidul, activiştii de partid erau influencerii, eroii muncii şi ai luptei erau "eroii din linia I", iar duşmanul de clasă, burjuiul, chiaburul, reacţionarul, erau "cei care nu credeţi în" (covid, mască, Arafat, lockdown, vaccin, certificat verde, restricţii). La fel cum era înainte cu partidul şi producţia la hectar la TV şi în ziare, aşa aveam cu covidul şi cu rata infectării. La fel, dacă nu te supuneai şi comentai, erai luat la ochi şi nu-ţi era bine. La fel, nesupuşii erau "aspru criticaţi" şi sancţionaţi "pe linie de". La fel ca atunci, turnătoria a devenit o ocupaţie. 

Ia să vedem titluri, de la Realitatea, că sunt mai la îndemână şi mai ales, au un SEO fenomenal şi apoi că este un etalon al televiziunilor de ştiri şi mai ales că reflectă perfect atitudinea de atunci a presei. "Autorităţile iau în calcul inter­zicerea nevaccinaţilor în TOATE spaţiile publice închise neesenţiale, în weeken­duri". Adică, sănătos, nesănătos, nu contează, trebuie să fii parte din specia superioară. Ei, asta nici in comunism nu s-a petrecut. "Toate decesele cauzate de COVID-19 au fost la persoane nevac­cinate", cică o spunea INSP, prin iulie 2021. "Octavian Jurma, avertisment înspăi­mântător...". Păi la câte avertismente înspăi­mântătoare a emis Jurma, Româ­nia trebuia să fie mai pustie decât halta Valea Fratelui sau undeva în Sahara, faceţi voi un pătrat pe hartă şi vedem. "Valeriu Gheorghiţă: "Valul 4 este al nevaccinaţilor!"; "Avertismentul lui Rafila pentru nevaccinaţi". Ce-i asta? Ar fi, să zicem discriminare medicală şi socială. Adică e la fel cum ai face o separaţie între cei cu apendicită şi cei fără. Sau între cei care iau un tratament şi cei care nu-l iau. Iar TV-ul a promovat asta cu bucurie, cu obsesie, cu insistenţă.

 

A murit că era nevaccinat 

Sper ca într-o zi să se facă o enciclo­pedie sau măcar minimum zece docto­rate (din alea pe bune) a tuturor mesa­jelor, campaniilor, discursului urii, manipu­lărilor, prostirii din perioada pandemică. Apropo, mai ştiţi tinicheaua aia legată de către presă (probabil la înţelegere cu "eroii în halate") morţilor de atunci cum că erau nevaccinaţi? Da. Adică puteai avea bolile mortale ale lumii, doar dacă nu erai vaccinat mureai. "Tată, mamă şi fiu, morţi în aceeaşi zi de COVID, la Giurgiu - Niciunul nu era vaccinat"; "3 membri ai unei familii din Calafat, răpuşi de Covid în doar câteva zile - Victimele nu erau vaccinate". Sunt găsibile pe Rea­litatea. La fel, Antena 3 titra nişte anes­tezişti italieni (Italia era, aşa un etalon al baubaului pandemic) că 7 din 10 pacienţi de la ATI "sunt antivaccinişti", başca ju­mătate din ei nu cred în Zeul Covid. Me­sajul e clar: "ateii" pandemici şi antivaxerii ajung la terapie intensivă şi umflă coada. Dreptcredincioşii, supuşii şi vacciniştii nu, ei vor avea viaţă veşnică, doză după doză.

Mai aflăm că un important prezentator de radio despre care nu a auzit nimeni de la noi, dar scriam că e "improtant"ca să aibă împact ştirea, însă muuult mai important era că era antivaccinist, a murit de Covid. Înainte de a muri, cum era regula atunci, printre ultimele cuvinte rostite a fost că a regretat că nu s-a vaccinat. Adică la fel ca povestea de la Sibiu că cel care i-a mărtusisit medicului pe patul de moarte de la ATI că a avut certificat fals de vaccinare, ceea ce e o chestie de un comic macabru ce întrece orice comedie "neagră". A, nu vă ajunge? Un alt antivaccinist a refuzat intubarea şi a murit de covid. Era normal, de ce altceva să moară?

 

Despre nevaccinaţii cei răi 

"Bărbuleşti, comuna care nu crede în vaccin". Un caz revoltător în care avem parte de un ateism covidian. Spunea Realitatea. Mesajul eliberator al vacci­nismului i-a lăsat reci pe locuitorii de acolo şi ei "nu cred în". La Bărbuleşti (de unde e cunoscutul cântăreţ Şfefan de la?) nu s-au îndeplinit sarcinile de plan, s-au vaccinat doar 1%. Mai rău, ei "refuză vaccinul şi spun că au imunitate din cer". Sunt curios dacă Bărbuleşti e acum o comună fantomă sau nu.

Ce mai aflam? Că nevaccinaţii şi "antivac­ciniştii", o altă expresie cretină lansată de spălătorii pe creieri şi răspândită de media, erau/sunt răul suprem. Aflăm că Tudor Chirilă (cine altul?) i-a parodiat pe antivaccinişti. Aşa şi? Alţii, mai medici, o dau pe ironii superioare, că "antivacciniştii" sunt nişte proşti conspiraţionişti, ca de exemplul şeful de atunci al DSP Alba care a lansat un "mesaj ironic pentru antivaccinişti". Zicea pe facebook că nu are nici semnal mai bun la telefon şi nici nu prinde bulgarii fără antenă. Uăhăhă, ce tare, vai ce-am râs. Tot el spune că "ca şi director" de DSP a beneficiat de vaccin, şamd. Citat tot de Realitatea.

 

De ce murea lumea.De la conspiraţionişti şi "populişti" 

Asta a spus-o însuşi preşedintele Io­hannis: "Din păcate, situaţia pandemică, pe lângă criza sanitară profundă, a favorizat manifestările de ură, indiferenţă, intoleranţă, antisemitism si xenofobie. În acest context, comunicarea în mediul on-line a devenit cel mai important şi răspândit instrument, un mediu in care dezinformările, discursul plin de ură şi ştirile false s-au propagat foarte usor şi au alimentat sentimente de neîncredere şi nesiguranţă". A spus-o de Ziua Naţio­nală de Comemorare a Victimelor Holo­caustului din 2021.

Acum, în text are dreptate., dar nu în sensul dorit. Dar uite că apare şi aia în sensul dorit: "Sute de oameni mor în fiecare zi şi alţii agonizează în saloanele de terapie intensivă din cauza infectării cu acest virus teribil cu care ne confruntăm. Foarte mulţi sunt victimele unor fanatici conspirationişti şi populişti cinici care propagă idei toxice împotriva vaccinării, ceea ce reprezintă un atac direct împotriva umanităţii. Să nu rămanem indiferenţi în faţa acestui avânt care riscă să macine fundamentul democraţiei noastre. Astfel de manifestări sunt absolut intolerabile şi avem datoria, fiecare dintre noi, să sancţionam cu celeritate, dur şi ferm, orice derapaj şi să apărăm drepturile si libertăţile fun­damentale, democraţia şi valorile euro­pene." (aplauze, puternice, prelungite, vorba aia). 

Nu, nu aţi citit ceva de la Congresul PMR din 1952 în care s-a mai umblat doar pe la termeni, ci este discursul unui pre­şedinte al unei ţări. Care efectiv dă tonul la lupta lui "cine nu e cu noi e împotriva noastră". Sper să nu se piardă textul acesta emblematic.

Iar dacă însuşi preşedintele cheamă la luptă, cine îl urmează primii pe conducător? Eroii, chiar ei! Domnii în halate, nu neapărat medici, nu neapărat infecţionişti, nu neapărat virusologi ci oricare. Contează să fii acolo cu halat alb, costum izolat, mască-vizieră. şi cu atâta stres cotidian din eroicele spitale care duduiau la foc continuu de mai şi luau foc mama ei de instalaţie că nu era treaba noastră să vedem că puşcă priza, ci a electricianului, încât aveau timp să compună şi să posteze mesaje, să înjure, să apară live, să vină la teve, să fie intervievaţi pe pagini întregi, să-şi tragă selfieuri prin spitale.

Era paradoxal cum postările CARE TREBUIE ale unor medici de pe facebook au ajuns, rapid, în TOATĂ presa, cu aproape acelaşi titlu - "mesaj revoltător/plin de revoltă al" şi au devenit virale. Postările voastre de ce nu devin virale, că multe sunt interesante?

În fine, să zicem că avem un medic din Galaţi, care a postat revoltător şi l-a preluat cam toată presa ia ghici de ce. Pentru că, odată, îi învinuieşte pe nevaccinaţi de haosul din spitalul lui,  că "Imi cer scuze (un fel a spune) fata de cei ce vor avea nevoie de interventii chirurgicale, dar timp de 30 de zile, datorita realitatii prin care trecem, nu putem rezolva decat pe cei care sunt urgente. Injuraturile va rog sa le adresati celor ce nu s-au vaccinat (sl. ns)  si oamenilor de stiinta incepand cu Sosoaca". Tot el spune că spitalele sunt blocate "de avalanşa covidiotilor". Plus că promova vaccinarea obligatorie a medicilor. Sunt tare curios ce păreri mai are acum.

 

Morala: adică să vă mai credem? 

Scuze că plaja de informaţii ce am oferit-o s-a redus, în linii mari, doar la două posturi de televiziune. Le-am ales pentru că aveau informaţiile cele mai ordonate în arhivă, că nu erau "de stat" ca radioul şi TV-ul central şi public. Plus că ele sunt etalonul "stării media" din România şi dau tonul atât la ştiri cât şi la com­portament jurnalistic prin provincie. Interesant a fost că deşi diferite, chiar rivale, chiar în război al fanilor din perioada anterioară, de când cu covidul şi propaganda lui au devenit unanime în mesaje. Mesaje care au rămas. Ştirile cu dedicaţie sau cu aluzii sau chiar instigatoare au rămas şi ele, e mai greu să le dai delete.

A o da la întors că "nu ştiam" atunci e greu de crezut, multă lume ştia multe, dar era redusă la tăcere inclusiv de către presă care a uitat ce înseamnă echidis­tanţa şi respectul faţă de cititori, care a zis sărumâna (şi) la banii de la Guvern (ia vedeţi cât s-a pompat atunci în super-media pe care o citiţi ca pe ghidul vieţii voastre). Ba mai mult, cei care spuneau ceva ce nu era condorm liniei Partidului Covidist Român, erau aruncaţi haitelor de hateri plătiţi sau convinşi, erau trecuţi la "conspiraţionişti", erau citaţi cu "contro­versatul", "antivaccinistul", etc. Iar dacă mai scăpa, rar spre extrem de rar, câte o părere ieşind de pe linie, imediat draga de presă aduna 20 de "credibili" şi "cunoscuţi experţi" care să spună că ba p-a mă-tii, care să se plângă că din cauza ăstora mor oamenii de vii, că cu ăştia nu mai scăpăm, că "să plătească pentru morţii..." şi "să tragă un semnal".

Deci nu mai faceţi pe nevinovaţii. Aţi fost parte din ceea ce mimaţi acum că vă uimeşte şi  revoltă. Adică e un fel de "Cum a fost posibil să promovăm aşa ceva". Despre falsele uimiri pandemice ale presei, nu îmi vine decât să-mi amintesc de hârtia aia igienică a lui Victor Rebengiuc din 1990 pusă pe masa studiolului TVRL în 1990. Nu că mi-ar plăcea cum a continuat politic actorul, dar atunci a fost legendar.  

PS: nu-l pot uita pe cel care m-a acuzat că din cauza mea, că aveam păreri despre certificatul verde, a luat foc un spital din Constanţa, deşi ştirile spuneau alte lucruri despre cauza incendiului.

PS2: pozele de aici sunt unele din lockdown, ca să ne reamintim.    

 

[image=186246]







comentarii
7 comentarii

Căutați Ovidiu Doka pe Facebook.
Jurnalist sătmărean, 40 de ani, tocmai s-a curățat ieri. Infarct.
A se vedea ce posta pe 5 Noiembrie 2021.
a mai murit unul care credea c? îl salveaz? vaccinul
20.01.2023 00:32
Să nu uităm să menținem aprinsă flacăra urii, așa-i domnu’ ziarist? Mai râcâim un pic de rahat uscat...
Fost abonat la fituica voastra
20.01.2023 08:35
Redactore, de departe cel mai cumplit atac la adresa celor care nu s-au vaccinat a fost: "Se sufoca. Ne implora. Regreta." Cand l-am vazut prima data... nu nu mi-a fost teama, ci am avut un sentiment de jena fata de ce sunt in stare sa faca.
In alta oridine de idei, ce parere aveti despre adunarea de la Davos? Cred ca i-a adunat cu goarna! Haz de necaz, cine stie cu ce propuneri au venit !
20.01.2023 18:52
@fost abonat la fituica voastra
Da! Ca sa nu se mai repete! Covidopatii astia, fundamentalisti ai religiei covid (cu impartasania vaccin) au acelasi respect pentru democratie ca Putin
ike
21.01.2023 00:25
@18.52
Aproape ca-i suspectez ca si-au dorit de fapt sa creasca reticenta la vaccin cu asa campanii de promovare. Si au reusit, avand in vedere ca majoritatea romanilor nu s-au vaccinat.
Ori sunt incredibil de prosti. Mi se par la fel de probabile ambele variante.
ike
21.01.2023 00:34
Anuarele Statistice ale RSR arată că în perioada decembrie 1972 - Ianuarie + februarie 1973 s-au înregistrat peste 58.000 de decese . Ceea ce înseamnă aproape DUBLAREA indicelui mortalității generale ( în oricare altă perioadă de trei luni , nu erau mai mult de 30.ooo de decese ).
Cauza , epidemia de gripă.
Deci: aproximativ 28.000 decese datorate gripei, ÎN NUMAI 90 DE ZILE !!
Anuarele Statistice RSR se găsesc la Biblioteca Astra ...
Hergane Gorduna
23.01.2023 16:33
pt.16/33
Pe atunci nu se făceau vaccinări,
23.01.2023 16:36
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA