Tribuna
Cum a ajuns România naţiunea „obligată” să preţuiască viaţa
Ana Maria MĂTUŞOIU
1833 vizualizari
Cum a ajuns România  naţiunea „obligată” să preţuiască viaţa
Este un subiect sensibil şi extrem de controversat, dar parcă din ce în ce mai mult practicat, cel puţin la noi în ţară. Potrivit statisticilor, România ocupă locul patru în Europa şi şase la nivel global în ceea ce priveşte rata avortului, poziţii care răspund la întrebarea: de ce nu mai fac românii copii? Situaţia cu care ne confruntăm a motivat Asociaţia Filantropia Ortodoxă să dea naştere proiectului „Preţuieşte viaţa”, în speranţa că va sensibiliza tineretul. Proiectul se adresează elevilor şi studenţilor din Sibiu şi a fost lansat zilele trecute, la Biblioteca ASTRA, cu acordul ÎPS Laurenţiu Streza.

„Preţuieşte viaţa”. Asta sunt îndemnaţi tinerii elevi şi studenţi sibieni de către iniţiatorii proiectului, cărora li s-au alăturat Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, facultăţi din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Şcoala Postliceală Sanitară Hygeia. Împreună, instituţiile îşi propun informarea, prevenirea şi combaterea avortului prin mese rotunde, un asa-numit marş al vieţii şi conferinţe care urmează să aibă loc la Avrig, Mediaş, Sălişte şi Braşov. Mesajul pe care instituţiile îl transmit tinerilor este să promoveze şi să apere acest dar de la Dumnezeu, care este viaţa. „Sub nicio formă noi nu avem dreptul, nu suntem îndreptăţiţi să oprim viaţa pe pământ”, spune preotul Nicolae Rusu. 
Conferinţa de lansare a proiectului a adunat laolaltă elevi, studenţi şi profesori din şcolile şi facultăţile sibiene, care i-au ascultat vorbind despre avort, din diferite perspective, pe dr. Adela Moraru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, prof. psiholog dr. Valeria Ecaterina, lect. univ. dr. Ana Mocanu Suciu de la Facultatea de Drept, conf. univ. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie şi preotul dr. Ciprian Cândea.

Una dintre cele mai traumatizante intervenţii

Întreruperea sarcinii este văzută ca una dintre cele mai traumatizante intervenţii de către dr. Adela Moraru, care spune că, în calitate de medic, de femeie şi mamă, avortul este inacceptabil. „Un copil vine pe lumea asta din dragoste pentru noi. De ce ar trebui să lovim în această dragoste?”, se întreabă medicul. Acesta spune că la noi în ţară există 5 milioane de femei fertile şi, din acestea, aproximativ 400 decid zilnic să îşi întrerupă sarcina. Potrivit statisticilor, în România sunt înregistrate aproximativ 130.000 de întreruperi de sarcină pe an. Directorul DSP Sibiu a amintit şi de turnura pe care a luat-o avortul imediat după Revoluţie. Dacă în anul 1967 avortul a fost interzis, în România, după 1989 numărul nou-născuţilor a scăzut simţitor. Motivul? Ca o încercare reparatorie de a obţine nişte drepturi care le-au fost interzise femeilor, pe perioada comunistă, se liberalizase avortul. „La începutul anilor '90, în România se făceau avorturi peste avorturi. Era uluitor numărul de întreruperi de sarcină. La acel moment, statul român a fost forţat de organismele internaţionale să acţioneze, să facă ceva”, spune Adela Moraru. Ce a făcut, la acele momente, statul? A înfiinţat centrele de planificare familială şi, potrivit statisticilor, dacă în anul 2000 existau câteva centre la nivelul întregii ţări, în 2008 acestea au împânzit ţara.

De ce nu este bărbatul luat în calcul când vine vorba de avort şi ce consecinţe are întreruperea sarcinii asupra acestuia

Avortul este văzut ca un mecanism de apărare, fără a se lua în calcul reacţiile adverse, crede prof. Valeria Ecaterina. Aceasta spune că, imediat după avort, femeile sunt copleşite de emoţii şi pot fi victime ale depresiei. Mai mult, ele pot să recurgă la alcool şi droguri, un sentiment de vinovăţie instalându-se la nivelul psihic al femeii în urma întreruperii sarcinii.
„Un studiu din 2003 arată că 160% dintre femeile care au făcut avort sunt mai predispuse să caute ajutor psihiatric în primele trei luni după această procedură decât femeile care nasc”, spune psihologul. După spusele acestuia, s-au făcut numeroase studii asupra avortului la femei, în timp ce bărbaţii au fost ignoraţi din punct de vedere legal, psihologic şi medical. Asta poate cauza bărbatului, deoarece „pentru bărbaţi, ca şi pentru femei, avortul loveşte brusc şi creează un gol. Avortul este o dilemă mare pentru bărbaţi, mulţi dintre ei devenind victimele avortului, împreună cu femeile şi cu copiii nenăscuţi. Adesea, ei sunt cei care suferă în tăcere”, mai spune psihologul. Verdictul pe care prof. Valeria Ecaterina îl dă este îngrijorător: bărbatul care a trecut printr-o asemenea experienţă este predispus să rămână pasiv la dezvoltarea următorului copil, preocuparea sa va fi mai scăzută din cauză că va evita să se implice emoţional, pentru a nu risca să fie rănit din nou. De altfel, psihologul spune că indiferent dacă avortul este planificat sau nu, orice întrerupere de sarcină este privită de fiecare femeie ca o pierdere. „Înainte de a face acest pas gândiţi-vă nu o dată, nu de două ori, nici de 99 de ori, ci de 1000 de ori, dacă este nevoie. Pentru că, odată făcut acest pas, nimic nu o să vă mai poată reda liniştea şi pacea sau fericirea pe care le aveaţi sau le puteaţi avea odată cu aducerea pe lume a unui copil”.

La lansarea proiectului s-a vorbit şi despre condiţiile în care avortul poate fi practicat. Lect. univ. dr. Ana Mocanu Suciu a pomenit cele două tipuri de avort existente: avortul terapeutic şi avortul la cerere, explicând că, atunci când viaţa mamei este pusă în pericol  sau când sunt depistate anomalii genetice care conduc la boli foarte grave, femeia este îndreptăţită să solicite avortul.

Rata natalităţii din România a scăzut de la an la an. În 2013, Institutul Naţional de Statistică a publicat date alarmante: mai puţin de 180.000 de copii s-au născut atunci, fiind cel mai slab rezultat în ceea ce priveşte natalitatea după cel de-Al Doilea Război Mondial. În felul în care decurg lucrurile, România a devenit naţiunea „obligată” să ofere viaţă, să o preţuiască, aşa cum o spune şi numele proiectului.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA