Tribuna
"Cultul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna” – manifestare aniversară;la Avrig

Joia trecută, Liceul Teoretic “Gheorghe Lazăr” din Avrig a fost gazda evenimentului „Cultul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna în timp”, organizat în parteneriat cu Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Sibiului. Activităţile desfăşurate la instituţia de învăţământ din Avrig sunt incluse în programul manifestărilor “Zilele Şaguniene”, organizate de Mitropolia Ardealului, prin care se marchează împlinirea a unsprezece ani de la canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

Prima activitate din cadrul evenimentului desfăşurat în cadrul liceului avrigean a fost găzduită de sala de sport şi a constat în prezentarea expoziţiei itinerante „Cultul Sfântului Ierah Andrei Şaguna în timp”.

Prin cele 150 de fotografii expuse, elevii şi cadrele didactice de la liceul avrigean au avut posibilitatea de a participa la un interesant periplu prin momentele importante ale canonizării Ierarhului Andrei Şaguna, petrecute în urmă cu 11 ani. De asemenea, fotografiile expuse surprind momente din timpul sărbătoririi Hramului Catedralei Mitropolitane de la Sibiu, din ultimul deceniu, precum şi imagini cu mai multe lăcaşuri de cult din Arhiepiscopia Sibiului şi din alte eparhii, care au primit ocrotirea Sfântului Andrei Şaguna sau fragmente din moaştele sale.

În cea de-a doua parte a evenimentului, directorul Marcel Luca, directorul adjunct Gheorghe Frăticiu, alte câteva cadre didactice şi elevii liceului au asistat la un moment de evocare a personalităţii Sântului Ierarh Andrei Şaguna, susţinut prin alocuţiunile interesante rostite de preotul prof. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultăţii de Teologie Sfântul Andrei Şaguna din Sibiu, preotul lect dr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului şi preotul Vasile Gafton; protopopul Avrigului. Din această parte a programului n-a lipsit momentul cltural – artistic, la finalul acţiunii corul liceului, condus de prof. Ioan Paraschiv oferind celor prezenţi un recital ce a cuprins cântece patriotice şi colinde de Crăciun.

Evenimentul consacrat personalităţii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna a continuat la Centrul de Informare şi Documentare din cadrul liceului avrigean,. Aici, cadrele didactice ale instituţiei au audiat expunerea de mare răire şi actualitate a părintelui Constantin Necula, care a vorbit atât despre contribuţia impresionantă a lui Andrei Şaguna la propăşirea şcolii şi a învăţământului din Ardeal, fiind prin aceasta un continuator al lui Gheorghe Lazăr, cât şi despre problemele învăţământului românesc în contextul pandemiei şi al războiului din apropierea hotarelor ţării. Mesajul părintelui Necula a fost unul de solidaritate între cei care au de îndeplinit o misiune comună, de colaborare şi toleranţă reciprocă, de responsabilizare a tuturor - elevi, profesori, părinţi, faţă de actul didactic, care este o componentă esenţială a idenţităţii şi rezistenţei noastre ca neam în faţa vitregiilor istoriei.

“Evenimentul desfăşurat în data de 24 noiembrie la Liceul Teoretic Gheorghe Lazăr din Avrig a confirmat încă o dată că, aceste activităţi sau cu titlu generic „lucrurile bune” realizate în colaborare, fac să merite fiecare fărâmă de efort depus pentru organizarea lor. De fiecare dată ieşim îmbogăţiţi cu toţii din aceste întâlniri. Învăţăm unii de la alţii lucruri noi. Arătăm că se poate. Este important să vrem, iar rezultatele nu se vor lăsa aşteptate!”, au transmis reprezentanţii liceului avrigean, după seria de activităţi dedicată Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.

D.F.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA