Tribuna
CULEGERE DE MELODII PENTRU FLUIER DIN MĂRGINIMEA SIBIULUI
CULEGERE DE MELODII PENTRU FLUIER DIN MĂRGINIMEA SIBIULUI

De curând am primit o carte cu melodii pentru fluier din Mărginimea Sibiului, dar şi din satele de dincoace de munţi. Autor, prof. Vasile Bebeşelea Sterp, născut în frumoasa localitate Jina, judeţul Sibiu, acolo unde ne-am cunoscut cu mulţi ani în urmă.

            Ne întâlneam în fiecare an la tradiţionalele manifestări folclorice pastorale de la Jina, Vaideeni, Băbeni, Corbi-Argeş, Polovragi, Baia de Fier şi bineînţeles, Novaci.

            De pe atunci ne-a legat o prietenie care avea să se întărească şi mai mult în ultimii ani, chiar dacă drumurile folclorului au fost întrerupte pentru amândoi din motive aproape identice. Amândoi am fost şi am rămas iubitori de cultură, de frumos, de neastâmpăr pentru acest domeniu care a făcut mult bine localităţilor noastre cu origini şi preocupări comune.

            Profesorul Vasile Bebeşelea Sterp, chiar dacă a părăsit Jina pentru frumosul oraş transilvan Sibiu, care l-a primit cu braţele deschise, urmare a calităţilor sale deosebite de muzician, inima i-a rămas tot acolo, ,,Sus pe muntele din Jina’’. Acolo, la Jina, în raiul ciobănesc, copil fiind, a învăţat să cânte din fluier, apoi din taragot şi la alte instrumente de suflat.

            Absolvent al Facultăţii de Muzică (Pedagogie muzicală-2002) şi doctorat în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (Etnomuzicologie-2011), Vasile Bebeşelea  s-a dovedit un excelent cercetător, tezaurizator, dirijor şi interpret instrumentist (fluier, taragot) de folclor zonal, foarte ataşat de ţinutul mirific al Mărginimii Sibiului, ţinut care a conservat un tezaur de cultură populară greu de egalat de alte ţinuturi româneşti.  

            Lucrarea pe care mi-a trimis-o de curând prof. Vasile Bebeşelea, aşa cum a fost catalogată de marele prof. univ. dr. Gheorghe Oprea de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, se dovedeşte un adevărat recurs la identitate naţională. Lucrarea adună melodii culese timp de 40 de ani de pe ambii versanţi ai Carpaţilor Meridionali de către  etnomuzicologul şi dirijorul Vasile Bebeşelea, cel care şi-a petrecut verile pe munţi, cu ,,săcăteul de merinde’’ în care căra fluiere şi cu care provoca ciobanii să-şi dezlege ,,deştele’’ şi să cânte, melodii ciobăneşti, pe care profesorul le transcria pe loc, pe portativ.

            Aşa s-a născut lucrarea trimisă de prof. Vasile Bebeşelea, o comoară pentru toţi cei care doresc să dezlege tainele fluierului, al învârtitelor şi jienelor, al doinelor şi cântecelor de dungă, descoperite în satele mărginene din sudul Ardealului sau cele de ungureni din Ţara Românească, unde a găsit o valoroasă bogăţie de cultură materială şi spirituală. Sunt cântece de o inegalabilă valoare şi frumuseţe, cântate de ciobani pe şerpuitele poteci carpatine în urma mioarelor, în nesfârşitul ciclu al transhumanţei din fluierele frumos alămite.

            Şi încă un amănunt, de mare valoare pentru Cetatea Sibiului: calităţile de excelent muzician ale prof. Vasile Bebeşelea s-au transmis asupra fiului său, Gabriel, considerat astăzi unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii. Excelentul muzicolog şi dirijor Gabriel Bebeşelea, aflat la pupitrul unor mari orchestre simfonice din lume: Berlin, Viena, Londra, Moscova, Barcelona, Singapore etc., duce la cote înalte, nebănuite tradiţia muzicală a familiei Bebeşelea, a Cetăţii muzicale sibiene şi a bogăţiei culturale din Mărginimea Sibiului.

 

Constantin DÂRVĂREANU, fost director al Casei de Cultură Novaci-Gorj şi al cunoscutului Ansamblu Folcloric ,,Nedeia’’

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia