Poate nu ştiaţi, sau poate nu ştiaţi chiar toţi, dar avem şi un scandal de artă. Da domnule, în România. La cea mai pitorească şi interesantă primărie, cea a Sectorului 1, unde primar este, desigur, Clotilde Armand. Ei bine, acolo, holul Primăriei "găzduieşte" (săracul!) o "expoziţie" pretextată de aniversarea Zilei Constantin Brâncuşi, unde absolvenţii de la secția Sculptură a Universității Naționale de Artă din București, au expus nişte chestii, pardon, "operele", pardon "creaţiile", în fine, ce au sculptat ei pe la Secţia Sculptură. Expoziţia se numeşte "Dincolo de canon. Noua sculptură azi", iar exponatele sunt exact ca în titlu, deci măcar lumea a fost prevenită.
Primarul Armand a spus, citată de Primăria Sectorului 1, că "Ne bucurăm să deschidem spațiul generos din Primărie pentru o expoziție care să atragă publicul larg, iar celebrarea zilei Brâncuși este cea mai potrivită ocazie. Primăria Sectorului 1 este un partener pentru artiștii bucureșteni și expoziția actuală va fi prima dintr-o lungă serie de evenimente artistice pe care avem intenția să le încurajăm”. Ce e acolo, din ce am văzut, numai pentru "publicul larg" nu e, dar în fine....
Mai aflăm că firecare lucrare are, ca orice rpodus care se respectă, "un text explicativ care va pune în evidență gradul de inovație artistică și mesajul comunicat". Adică vă daţi seama ce e pe acolo, de tu stai în faţa capodoperei mileniului, te scarpini la ceafă pentru că nu înţelegi deoarece nu ai ce înţelege, dar ai "prospectul" salvator, "cartea tehnică" a produsului, ca să ţi se explice că ce vezi nu e ce vezi, ci altceva. Adică eşti un fel de luat de prost. Ca în bancul cu nevasta prinsă asupra faptului care îi spune lui bărbat-so "bă, tu crezi ce vezi sau ce îţi spun eu?"
Eu am văzut, din ce imagini au circulat pe reţele, că expoziţia găzduieşte doar o dorinţă a artiştilor tineri dornici de a şoca şi a epata, cu tendinţe spre malefic gratuit, din motive de "dincolo de canon". "Starurile" expoziţiei sunt: o femeie rinocer în pielea goală care arată exact cum arată, un fel de tipă posedat-demonizată în culori cadaveric lemnoase cu nuanţe de perete de bloc ceauşist uitat să fie zugrăvit, cu ochelari VR pe mutră şi mai ales, o satano-vampiro-sirenă, într-o cadă de o am şi eu în baie, care a bout ceva dintr-un pahar de şampanie. Mai e o gâscă cu burtă mare şi puţă, nişte muţunachi cu dinţi mari, dar ăştia-s măcar amuzanţi. Exponatele sunt, oricum le-ai întoarce, urâte. Că de aia sunt "dincolo de canon", canonul fiind ceva reguli pentru frumos.
Evident că superbiia aia din holul unei primării frumoase, arhitectonic vorbind, a făcut valuri. Mai ales exponatele, care ar da mult mai bine într-o galerie de artă care suportă multe decât într-un loc public unde mulţi trebuie să suporte. Că acolo, la galerie merge cine e interesat, dar la primărie mai vine omul cu o treabă, cu o reclamaţie (apropo, am auzit că Coltilde Armand nu acordă audienţe, dar noi sibienii râdem de un asemenea "abuz" ia ghici de ce) şi trebuie să faci slalom printre coşmaruri. Dar hai să nu vorbim de arta modernă şi nonsensurile ei, noi, ăştia, prostimea care o împarte, în ignoranţa ei, în "frumos" şi "urât". Ci să vorbim de propaganda violentă împotriva "negaţioniştilor" valorii de necontestat a exponatelor unei expoziţii găzduite de o primărie cu un primar USR, adică înconjurată automat de o brigadă întreagă de ultraşi cu gura mare dar habarnişti într-ale artei, care, dacă nu ştie draga de Uniune, îi aduc mari deservicii publice.
Clltilde Armand spune pe pagina ei de facebook (da poate nu ştiaţi, sibienilor, că ea, ca primar, are pagina proprie de facebook iar Primăria Sectorului 1 altă pagină proprie de facebook) că cei care i-au atacat expoziţia o fac din motive politice. OK, cei care au atacat PUBLIC expoziţia aceea de monstruozităţi au făcut-o din motive politice, în primul rând. Şi ea, Clotilde Armand, spune că "Titlurile următoare circulă în presa condusă de foști turnători sau infractori: ''Drăcoaice fără sutien la primăria condusă de Clotilde Armand'', ''Clotilde Armand e înconjurată de drăcoaice!''. Doar că ce să vezi? Nu sunt nici ''Drăcoaice'' și nici ''înconjurată de drăcoaice''. Sunt operele de artă ale absolvenților de la secția de Sculptură din cadrul Universității Naționale de Artă din București. Și eu am deschis acest hol al primăriei pentru ei și pentru cei care vor și n-au unde să-și expună lucrările. Mă bucur să sprijinim arta tânără și în acest spațiu poate expune oricine dorește. PS: Această expoziție este organizată cu ocazia zilei de naștere a lui Constantin Brâncuși. Comuniștii au vrut să-i dărâme ''Coloana fără de sfârșit'' de 3 ori cu tractorul, au considerat arta lui ''decadentă'' și au refuzat moștenirea lui. PPS: În imagini sunt lucrările despre care unii spun că sunt scandaloase. Ce să faci?! Așa este atunci când ești obișnuit să te uiți doar la diamante".
Apoi revine cu: "45 de ani de la nașterea lui C. Brâncuși și o întâmplare izbitor de asemănătoare cu cea de la Primăria Sectorului 1. La 27 de ani Constantin Brâncuși a primit o comandă. Să realizeze bustul generalului Carol Davila de la Spitalul Militar.
Cu banii de pe această lucrare Constantin Brâncuși a vrut să plece la Paris să-şi continue studiile. Jumătate din suma respectivă trebuia să o primească după ce a fost realizat bustul, iar din acești bani urma să călătorească cu trenul. A apărut însă o problemă, de gust. (...) Oameni buni: încurajați arta tânără, vizitați muzeele țării și ale lumii, sprijiniți artiștii". OK, bine. Dar dacă au exponate din astea, mai bine iau bere de banii ăia daţi la muzee, iar "arta tânără" nu înseamnă doar monstruozităţi, chiar făcute în numele lui Brâncuşi.
Cînd s-a mai îngroşat gluma, a apărut şeful USR, Dan Barna, care i-a luat apărarea nu atât expoziţiei, cât colegei de partid: "Ziua Brâncuși. Cred că cel mai bun omagiu pentru acest mare român este să îi cunoaștem opera. Să mergem să o vedem când avem ocazia, să citim despre viața autorului și să tragem concluziile care se impun. Am putea, de exemplu, să arătăm prețuire artiștilor noștri mult mai devreme, când nu s-au ridicat încă pe culmile faimei și recunoașterii mondiale. Spun asta pentru că l-am văzut pe dl Ciolacu de la PSD supărat pe artă și artiști zilele astea. I-aș recomanda, cu prietenie, să meargă să vadă operele expuse la Primăria Sectorului 1. Și, poate, va găsi undeva o vorbă bună pentru tinerii lor autori. Măcar astăzi".
Am înţeles din toate postările brigăzii de fani "Artă Sector 1" că toţii cei cărora nu le plac chestiile acelea sunt orişti care nu au trecutd e nivelul peşteluid e pe televizor şi carpeteu cu "Răpirea din Serai" (Mai ştiţi? "Am acasă pe pereteee/O carpetă din povesteeee") ori ortodocsi habotnici pupători de icoane şi mai ales de moaşte (asta că unii au spus că exponatele bat spre satanisme), ori pesedişti incurabili care, pe lângă că se oftică de faptul că Clotilde Armand îşi face holul primăriei galerie de artă "contemporană".
Replici de oameni culţi şi inteligenţi artistic avem destule: un băiat a comentat că "Aceasta rinoceriță fertilă este în perfectă armonie cu tot ce a vrut Brâncuși să ne transmită prin opera saDa, stiu, sunt un idiot învechit și incapabil să înteleg arta contemporană!".
Experţii în artă studenţesc-rinoceroasă i-au replicat că e "un idiot învechit ce nu înțelege arta contemporană" şi că "Probabil nivelul dumneavoastră se limitează la arta bisericească. Mă rog, nu putem avea pretenții de la oameni care se închină la icoane și pupă cadavre. Încercați să ieșiți din cavernele evului mediu și să depășiți stadiul îndobitocirii religioase la care va supus societatea". Alta o arde cu "Poti sa fii considerat chiar PeSeDist!" Sau: "Înțeleg că asta este modalitatea folosită de dumneavoastră. Înțeleg că în biserică nu există multă diversitate de opinie. De altfel, biserica a fost cea mai mare mașină de persecuție din Istorie. Dar nu trebuie să vă mire că dincolo de limitele mediului îngust în care vă trăiți rudimentara existență, există și alte posibilități de expresie" Sau: "Ooo, ce nesimțire la unii, să se ridice din târâitul în coate și genunchi și de sub sutana popii și să îndrăznească a-și exprima gândurile în niscaiva artă secolul XXI ... Rapid arși pe rug...! Aduceți catafalcurile pe care zac oase de origine umană sau animală, să se lumineze și zidească gloata.. Asta evoluție nene, demnă de triburi ce mărșăluiesc prin deșert.. Vai de noi și de steaua noastră, dacă ar fi după mintea râncedă și retrogradă a unora, ar trebui să săltăm în doua picioare, doar pentru a ajunge sa deșertăm la cutia milei..."
Şi sunt comentarii aproape infinite pe tema asta, a proţtilot de ortodocşi care pupă icoane în loc să dea pe spate când văd rinoceri cu ţâţe, vampiroaice cu ţâţe, chestii cu ţâţe, ca într-o comedie românească din anii ‘90. Ei vedeţi, aşa vă trebuie dacă spuneţi că ceva urât este urât în lumea tembelă şi neuropsihiatrică a artei contemporane. Noroc că la Sibiu, artiştii pe care îi cunosc, chiar şi cei moderni, au stil propriu, nu doresc să epateze neapărat, şi chiar şi "urâtul" la ei are nişte coordonate estetice ne gratuit-provocatoare.
Văzând, citind şi intrând personal în discuţiile de acolo, am realizat că la nivelul ăsta la care se poartă discuţiile în arta contemporană erau şi cele de la post Colectiv, când era şi pe atunci plini de experţi în rock care spuneau că eşti prostul lumii dacă spui că metalul e satanist.
Oricum, aştept ca toţi apărătorii aceia ai artei de dincolo de canon să facă bine, dacă sunt aşa de fierţi pe încurajarea tinerilor artişti, să le cumpere creaţiile şi să le planteze la ei acasă. Chiar să se închine la ele şi la adâncul lor simbolism, dacă astea sunt icoanele lor. Noi preferăm alte icoane şi alte canoane şi suntem aşa de în Evul mediu cu creierii încât ştim că frumosul e frunos şi urâtul e urât, fără alte slalomuri intelectualoide...
Ca să închei într-o notăoptimistă, în condiţiile astea, stâlpul de iluminat de la mine de la bloc e o capodoperă de artă contemporană, aşa şui cum stă el. Dar măcar are bec care luminează. Oricum, ne-am prins: cui nu îi plac rinoceroaicele cu ţâţe, gânsacii cu puţă şi vampiroaicele beţive este un pesedist ortodox!