Tribuna
PNL
Crinţul, asul din mâneca turismului sibian
Crinţul, asul din mâneca turismului sibian
Privit de departe, pe o hartă, Crinţul e doar un punct. Ca toate celelalte din bătrânii noştri Munţi Carpaţi. Ca să-l descoperi, însă, trebuie să te apropii. Puţin câte puţin, urmând uşor drumul şerpuit ce urcă uneori lin, alteori abrupt, de la Sibiel, printre copaci, flori sălbatice, iarbă înaltă, bolovăniş şi fluturi, pe Valea Sibielului, până sus...sus... pe tărâmul cerbilor, mistreţilor şi al păşunilor montane.

Cu un albastru ireal ne zâmbeşte din înălţimile sale cerul, în a doua zi a săptămânii - marţi - când ne hotă­râm să pornim încet spre Crinţ, unul dintre locurile unde turistul, din orice ţară ar veni el, riscă să-şi lase inima. Să se îndrăgostească iremediabil. Şi să revină iar. Pentru că nu reuşeşte să se sature. De vântul care aici nu suflă, ci şopteşte, de micul pârâu Tilişcuţa, ce duce la vale izvoarele locului, de spaţiul atât de cunoscut sufletului românesc - deal - vale şi apoi iar - deal - vale - de păşunile care vara te aşteaptă, pe alocuri, cu iarbă înaltă până la brâu, de aerul dulce şi parfumat de fâneţe, pădurile de conifere care urcă şi coboară lin, ori abrupt, după cum le-o cere pământul din care-şi trag sevele.
Cam aceasta este senzaţia pe care o simţi de te aventurezi într-aco­lo, din Sibiu, virând scurt spre stânga, la Cristian, ţinând calea dreaptă până la Orlat, iar apoi spre Sibiel, pe un asfalt negru şi drept ca în palmă, care te duce lin spre inima munţilor atât de dragi sibienilor şi tuturor seminţiilor care au trecut pe aici. Şi dacă satul Sibiel te întâmpină cu pensiunile sale, comorile culinare, cu priceperea oamenilor în ale bucatelor şi în găzduit oaspeţi, de rezişti tentaţiei şi urmezi, în sus, apa rece a Văii Sibielului, o lume întreagă ţi se deschide în faţa ochilor. Sălbatică, da, dar la fel de primitoare ca oamenii satelor din Mărginime.

Dacă reuşeşti să rezişti tentaţiei...

Când părăseşti inima Sibielului, spre pădure, drumul frumos şi asfaltat îşi lasă liniile drepte în spate, primele semne ale sălbaticei naturi făcându-şi simţită prezenţa după bolovani. Pietre mai mici, ori mai mari, nisip şi praf alburiu, ca o ceaţă le-a pregătit Valea Sibielului celor ce se aventurează până aici, agitaţia specifică locului în care îşi duc traiul oamenii fiind înlocuită, pe măsură ce mergi înainte, de linişte. O linişte care prin partea locului este la fel de naturală precum apa ce se grăbeşte spre sat, sau pădurile care "cad pe tine". Iar dacă nu faci oprire la mănăstirea de aici, din zonă şi îţi continui drumul în sus, fără prea mare efort, după vreo 14 kilometri ajungi la poarta înaltă din lemn care te anunţă că ai ajuns pe Domeniul de Vânătoare Crinţ.
Dacă ai mai fost aici şi revii, o senzaţie ciudată te încearcă. Timpul pare să fi stat în loc, multe dintre lucrurile pe care ţi le aminteşti de ultima dată fiind exact la fel: copacii, la fel de verzi, liniştea, la fel de adân­că, trandafirii din faţa cabanei învelite în lemn, cu etaj, mansardă şi acope­riş roşu, la fel de parfumaţi, nelipsind nici măcar rândunelele. Au trecut, însă, mai multe luni. Aşa că vorbim despre alte generaţii de înaripate, purcei Mangaliţa, despre noi generaţii apărute în familiile de vaci din rasa Bălţata Românească, Limousine, Angus şi irlandezele Galloway, crescute aici pentru lapte ori carne. Şi dacă te ţin curelele te poţi bucura de imaginile pregătite de natură şi de gazde în fondul de vânătoare al domeniului. O să ai surpriza să vezi cu ochii tăi porci mistreţi, căprioare, cerbi comuni, iepuri şi mufloni - un fel de oi sălba­tice, la ele acasă. Într-o natură blândă cu călătorul dar şi sălbatică, aproape neatinsă de mâna omului, pe care promite să-l binecuvânteze cu o linişte vindecătoare. Pentru că aici nu există nici noţiunea de stres, nici de agitaţie.

Şi pentru gurmanzi

Şi dacă eşti genul care se plictiseşte repede de linişte şi de ţârâitul greierilor, mai ai de descoperit multe surprize. Pentru că terenul de tenis îţi stă la dispoziţie, la fel ca şi bazinele în care poţi pescui păstrăv curcubeu şi fântânele, crap româ­nesc, caras şi novac, gurmanzii fiind şi ei răsfăţaţi. Pentru că dacă îţi place brânza simplă sau parfumată cu diverse ingrediente, ai ocazia să mănânci aici specialităţi de telemea cu chimen; chilli; piper mozaic; roşii uscate, usturoi şi ierburi italiene`ti. Toate preparate cu migală şi price­pere ardelenească, din laptele muls chiar aici, în inima vie a Munţilor Cin­drel, după cum ne spune Magda Horhat, managerul Domeniului de Vânătoare Crinţ,
Sentimentele acestea nu s-au prăvălit, însă, doar peste sufletul nostru, al vizitatorilor de-o zi, ci şi al oaspeţilor de mai lungă durată. Întrucât tocmai în ziua sosirii noastre pe Domeniul de Vânătoare Crinţ familia Marcu, sosită aici din Alba, tocmai se pregătea de plecare.
"Ne-am simţit minunat. Este un loc binecuvântat de Dumnezeu. O să revenim cu siguranţă şi o să le spunem şi prietenilor să vină", ne-a mărturisit Maria Marcu.


comentarii
17 comentarii

Reclama pentru firma AgroCrint, una din membrele holdingului Atlassib.
volkischer beobachter
09.07.2014 01:45
Nu stiu cine a scris acest articol dar se pare ca nu a trecut Sibiel ci a mers prin Saliste.In al treilea paragraf -daca parasesti inima Sibielului spre padure drumul frumos si asfaltat-;care asfalt ? ca este asfaltat numai la intrare in Sibiel pana in inima lui cca 0,5 km iar din inima spre iesire cca 0,8 e drum de rupt masina pe care daca ai noroc sa-l treci atunci te poti gandi la locatia din Crint.
Babu Ion
09.07.2014 07:42
Dar anuntul de la poarta -"Proprietate privata"-de ce nu apare?
s.a.s.
09.07.2014 07:48
14 km din A1 sau din Orlat pana-n Crint
Bula
09.07.2014 07:58
de preturi de ce nu se spune nimic ?,caci de cand intri pe domeniul respectiv totul se plateste ,laptele ,branza,si alte produse preparate acolo,sunt mai scumpe ca in sibiu,pescuitul se plateste cu ora,la fel terenul de tenis,si au pretur nu gluma ,cazarea este mai scumpa ca in alte locuri,vrei sa vezi animalele platesti,pntru orce se plateste separat .de ce nu informati clienti corect?. am fost acolo de acea stiu.angajati foarte amabili,doar propietarul cand vine pe acolo,il auzi tipand la toti, in rest liniste multa si frumos.
nik
09.07.2014 08:34
Nu vă mai pl
sigherean
09.07.2014 10:38
Nu-mi postati nemultumirea la ,,prezentare " ?
germanicus
09.07.2014 13:10
Titlul e grozav. Auzi "Asul din maneca..."!!!. Mare e gradina D-lui. Probabil autorul a copilatit in Tiglari si jov in Terezian. Incearca sa te misti, tinerete, vezi lumea, miscarea face bine apoi, te poti reintoarce la penel sa -ti asterni ideile pe hartie. Pana atunci mai usor cu asii....
@ AUTOR
09.07.2014 16:57
ce buni sinteti de criticat...ce a-ti vrea sa vi se ofere totul gratis...ce este rau in titlu?...asfaltul este problema prefecturii ...de ce nu-i criticati pe cei ce stau cu curu-n scaun toata ziua si nu fac nimic,doar atunci cind este campanie electorala...doresc sa stiti ca nu am nimic cu aceste meleagur,si totusi m-a impresionat atitudinea ostila a multora acopperiti si protejati de acest soi de anonimat.....cind se va mai schimba si rominul nostru?????
sovrea nicolae
09.07.2014 19:23
Exista si o manastire pe acolo, frumoasa, cu o bisericuta veche de pe la 1700. Frumos locsor de rai.
sibian
09.07.2014 21:45
Exista si o manastire pe acolo, frumoasa, cu o bisericuta veche de pe la 1700. Frumos locsor de rai.
sibian
09.07.2014 21:45
arata jalnic...nu pare ca aveti ceva de oferit acolo...
un sibian
10.07.2014 07:56
Nu are nea'Ilie clienti la Crint si hop hai sa facem reclama, poate, poate vindem ceva marfa de la hoticola sevis sau prindem niste sasalai in vizita si le luam euroii..
@autor
10.07.2014 09:08
Reclama -sufletul comertului si comertul...sufletu...
Mathusalem
10.07.2014 16:45
Intrebati pe domnul consilier Luca Ion ala ce tot rade ca un prost si nu-si informeaza turistii despre posibilele poieni de pe valea Sibielului,numai pe cei interesati sa faca o plimbare cu caruta unde mai poate ciupii ceva,deci inrebati-l despre turismul din zona domnia sa (tarania sa)se ocupa cu problemele legate de turism.(cred ca ale lui personale)in cadrul Primariei Saliste.
Sacalul
14.07.2014 13:40
Am vazut articolul si am fost dumineca pe acolo era totul imchis.
Mintiti ca o gazeta de partid
ab4
16.07.2014 08:44
ia ghiciti cine e patron aici? puscariabil desigur....
sibian
19.07.2014 16:57
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia