Tribuna
PNL
PREMIERĂ LA SIBIU
Copil de cinci ani, operat cu succes de o tumoră
Laura BUCIU
2598 vizualizari
Copil de cinci ani, operat cu succes de o tumoră

Un copil în vârstă de cinci ani şi şase luni a fost operat cu succes, ieri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, de o echipă de medici din Cluj-Napoca, Alba Iulia şi Sibiu, intervenţia fiind o premieră dată fiind vârstă fragedă a băieţelului. Tumora extirpată din zona dintre ureche şi gât măsura 8/6/3 centimetri.
În urmă cu câteva luni, lui Andrei Nicolae Zună, copilul operat ieri, i-a apărut o umflătură în zona urechii. În scurt timp a început să le spună părinţilor că îl doare şi, practic, de atunci a început chinul familiei. La început ca un nodul, umflătura se transforma pe zi ce trece, devenind tot mai mare. „De anul trecut din septembrie i-a apărut. Copilului practic i-a apărut o umflătură acolo. Am fost la medic, dintr-un spital în alt spital până am ajuns la doamna doctor. Doamna doctor ne-a spus ce este, am vorbit cu dânsa, am ţinut legătura şi când a fost momentul să-l operăm, am ajuns din nou în Sibiu”, a povestit mama lui Andrei, Izabela Zună.
Andrei a fost operat cu succes. El este cel mai tânăr pacient care a suferit o asemenea intervenţie în România. Unul dintre lucrurile importante a fost menţinerea nervului facial, care, dacă ar fi fost extirpat, faţa copilului ar fi căzut. În lipsa acestei operaţii, lui Andrei i s-ar fi putut opri circulaţia şi, astfel, să se ajungă la insuficienţa respiratorie a creierului.

Mai întâi, trataţi de frică

Familia Zună pare foarte unită. Atunci când unul dintre ei are o durere, toţi ceilalţi se strâng în jurul celui suferind. Aşa s-a întâmplat şi cu „buba” lui Andrei. Când au auzit că trebuie ca băiatul să suporte o operaţie, toată familia a venit cu el şi cu toţii se temeau din cauza intervenţiei chirurgicale care urma să aibă loc. Pentru a depăşi teama atât a lui Andrei, cât şi a familiei sale, medicii de la Sibiu au discutat timp de o săptămâna cu fiecare membru al familiei, pentru a le explica tot ce urmează să se întâmple, astfel încât să fie conştienţi de fiecare pas medical ce urma să se facă, dar şi pentru a le câştiga încrederea. În ziua operaţiei, Andrei a avut şi o surpriză: au venit la spital alţi copii de vârsta lui, campioni la sport şi muzică, şi i-au oferit premii şi diplome pentru curajul de care urma să dea dovadă.
Operaţia era din start una cu risc. Era vorba de o tumoră mare, ce cuprindea regiunea feţei, în faţa urechii (regiunea parotidiană) şi cobora pe gât, latero-cervical. „Fiind o zonă de risc a pachetului vasculo-nervos  al gâtului, o zonă de risc în principal a nervului facial preocuparea noastră, în echipă (dr. Bran Simion, de la Cluj-Napoca, dr. Dan Chesnoiu, de la Alba – Iulia) a fost acest nerv facial. El este conservat. Putem spune că este o reuşită”, a precizat şeful Compartimentului OMF din cadrul Spitalului din Sibiu.

Andrei, un pacient de dat exemplu

Andrei Nicolae Zună este un pacient care poate fi dat drept exemplu. Chiar atunci când ai crede că este la pământ, se ridică. În noaptea dinaintea operaţiei, Andrei a desenat flori, pentru medicul lui. I-a dat desenul Mihaelei Miţariu-Cernuşcă, nu înainte de a-şi scrie numele pe el. Duminică, după ce s-a trezit, a stat cu mama şi a spus rugăciuni. Apoi s-a bucurat mult de faptul că au fost copii de vârsta lui care l-au încurajat. A plecat vesel spre sala de operaţie, iar la Terapie Intensivă, Andrei le-a spus medicilor poezii şi le-a cântat, apoi le-a mărturisit că vrea să se facă medic. „Andrei a fost foarte curajos. El e curajos tot timpul. De dimineaţă ne-am trezit, am spus rugăciuni, apoi am aşteptat să vină doamna doctor. Era nerăbdător să scape de bubiţă, că nu e ceva frumos şi era dureros”, a povestit mama lui Andrei.

Tumoră mare

Potrivit medicului Dan Chisnoiu, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Alba-Iulia, tumora a fost extirpată reducţional, urmând ca după rezultatul examenului histopatologic echipa de medici să decidă procedurile care vor urma. „Practic s-a efectuat o extirpare reducţională a formaţiunii tumorale şi acum aşteptăm, în urma examenului histopatologic, să vedem exact cu ce avem de-a face, ce fel de tumoră este ca să putem merge mai departe cu tratamentul acestui copil. Faza aceasta chirurgicală este primul pas în terapia lui. Tomora este mare. În funcţie de examenul histopatologic se vede mai departe dacă ne vom orienta spre extirparea în totalitate, care este o intervenţie de o mai mare amploare sau dacă, în anumite aspecte histopatologice, acolo poate exista odată cu creşterea în vârstă, remiterea acestor formaţiuni”, a explicat dr. Dan Chisnoiu.
Medicul curant al lui Andrei este, însă, optimist. Conf.univ.dr. Mihaela Cernuşcă – Miţariu spune că din analizele premergătoare intervenţiei chirurgicale, tinde să spună că tumora nu este cancerigenă.
Medicul Simion Bran, de la Cluj-Napoca a spus că tumora era de dimensiuni mari pentru un copil de vârsta lui Andrei. Avea 8/6/3 centimetri. „Operaţia a fost cu certitudine o reuşită. Tumora a putut fi extirpată în limite de siguranţă. Din punctul de vedere al recuperării post-operatorii vor fi probleme pe unul din ramurile nervului facial, care, la copii, vor fi recuperate într-un timp relativ scurt”, a explicat dr. Simion Bran, chirurg maxilo-facial, la Centrul Universitar Cluj.
Practic, copilul va avea, o vreme, incontinenţă salivară, dar cu terapie  de recuperare, acest lucru va dispărea aproape complet.

Dacă nu se opera, riscul era major

Dacă nu se intervenea chirurgical, riscul era major pentru Andrei, spun medicii, pentru că tumora creştea. „Copilul a avut la început o tumefacţie, iniţial nedureroasă, ca un nodul. La început îl mişca, îl vedea, dar nu l-a deranjat. Părinţii, sunt convinsă, au văzut la început. În etapele următoare a început să doară, pentru că a început să preseze pe pachetele vasculare şi nervoase şi ajungea pe zona globusului carotidian. Acolo dă dispnee, chiar riscuri de oprire a respiraţiei. Prin extensie ajunge în baza craniului, într-o zonă astfel încât în final ajungi să extirpi mult chirurgical, adică jumătate din hemifaţă”, a explicat medicul de la Sibiu. 
Cei trei medici care l-au operat pe Andrei au făcut apel la părinţii care au copii cu asemenea probleme: neoperaţi, pot face infecţii repetate, pot suferi disfuncţii respiratorii, disfuncţii neurologice şi insuficienţă respiratorie a creierului, întrucât vasele mari vor fi comprimate sever.
comentarii
3 comentarii

TUMO
Tumoare !
31.03.2014 09:36
TUM
Sibiu
31.03.2014 11:12
pai hai sa vedem
- nu s-a extirpat in totalitate dar spunem ca este un success... cine stie despre ce e vorba, stie ca e un mare rahat!!! daca nu scoti tot, scoti degeaba...
- mai departe... la o tumora accesibila... pe obraz in cazul nostru... sa intri sa operezi fara sa stii dinainte daca este cancerigena sau nu este o greseala...
- si mai departe... daca este cancerigena o sa intrati sa scoateti tot doamna doctor? ca daca nu s-a putut acum.. o sa fie mai usor atunci... aoleu..
unul altul
31.03.2014 19:01
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia