Tribuna
Copii operați gratuit pe inimă la Polisano
Sorana MAIER
1652 vizualizari
Copii operați gratuit pe inimă la Polisano
Şase copii au fost operaţi gratuit pe inimă, printr-o tehnică modernă şi minim invazivă. Cazurile au fost unele complexe, defectele din nastere pe care copiii le aveau în inimă erau mari, iar la câteva zile după operaţie ei au fost externaţi. în total, la Polisano s-au făcut opt astfel de intervenţii, după ce în luna februarie, alţi 10 copii au fost operaţi tot gratuit pe inimă. Conducerea Polisano a început încă de acum un an demersurile pentru introducerea clinicii în programul naţional de chirurgie cardio-vasculară, pentru ca o parte din costurile acestor intervenţii să fie decontate de Stat. România are datorii de peste 160 milioane euro pentru decontarea operaţiilor făcute în străinătate pentru pacienţi români, în condiţiile în care la Polisano astfel de intervenţii s-au putea face cu cheltuieli de 10 ori mai mici.

Copii cu malformaţii congenitale cardiace severe, pentru care accesul la un tratament modern era aproape imposibil, au fost operaţi gratuit, zilele trecute, la Spitalul European Polisano. Cu vârste între şapte luni şi 17 ani, copiii aveau defecte din nastere la nivelul inimii, defecte care au necesitat închidere.
Inima copiilor nu a mai fost oprită în timpul intervenţiei, nu au mai fost tăiaţi la nivelul pieptului, ci s-a intervenit printr-o venă, cu ajutorul unui cateter prin care este introdus dispozitivul care rezolvă malformaţia.
”Am reuşit în câteva luni de la deschidere, să avem un program funcţional de cardiologie şi chirugie cardiovasculară, putând astfel să tratăm malformaţiile complexe congenitale la copii şi toată gama de intervenţii de chirugie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională la adulţi. Am tratat astfel opt copii cu malformaţii congenitale complexe din care şase au fost copii care au fost trataţi gratuit datorită contextului social, iar costurile au fost asumate de Grupul Polisano”, spune dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano şi şeful Secţiei Chirugie Cardio-vasculară şi Toracică.
Chirurgul a făcut referire şi la faptul că România are peste 160 milioane euro datorii la clinicile din străinătate pentru că mulţi copii cu astfel de malformaţii sunt trimişi să se trateze în afara ţării la costuri foarte mari, de 30.000 - 50.000 de euro pe caz.
”Aici am reuşit să creăm o structură medicala care, la un cost de 5-6.000 de euro pe procedură, poate rezolva malformaţiile congenitale cardiace. Sustinerea a astfel de centre in Romania ar reprezenta o soluţie viabila pentru a limita gaura financiară in care se adânceşte sistemul sanitar din România si pentru a evita ca micutii pacienti si familiile lor sa caute solutii disperate peste hotare ”, a completat dr. Costache.

Asistenţă suedeza

Echipa inimii (Heart Team) de la Polisano împreună cu dr. Petru Liuba, cardiolog intervenţionist pediatru în cadrul Spitalului din Lund, Suedia au realizat intervenţiile.
”în general, astfel de intervenţii sunt destul de uzuale în ţările din vest, durează până la două ore. în România, din păcate nu există un program concret, un program structurat pentru astfel de tratamente. ţin să felicit Spitalul European Polisano pentru o ambiţie extraordinară şi pentru facilităţi la nivelul Vestului în privinţa tratamentului şi în privinţa etapei post operatorii”, a spus dr. Liuba.
Medicul român stabilit în Suedia a mărturisit că a fost impresionat de condiţiile pe care le-a găsit la Polisano. 
”Sunt foarte mulţi copii în România cu probleme de inimă şi care nu au nicio şansă. Aceşti copii  pe care noi i-am tratat aici în aceste zile în principiu nu aveau şanse fără Polisano. Sper ca Guvernul să pună odată piciorul în prag şi să pună la cale un proces structurat de selectare a pacienţilor, identificare a pacienţilor, copii cu boli de inimă congenitale, preluarea pacienţilor de centre superspecializate, cum este Polisano”, a explicat acesta.
Intervenţiile au fost făcute împreună cu dr. Nicolae Florescu, şeful Secţiei Cardiologie Intervenţională din cadrul Spitalului European Polisano.
”Copiii necesitau un tratament relativ imediat. Sunt fericit că, împreună cu colegii noştri, am reuşit să facem faţă cu brio acestei încercări. Atunci când tratezi copii impactul şi presiunea emoţională sunt mult mai mari. Toţi copiii au fost externaţi fără niciun fel de probleme la 24 de ore de la intervenţie”, a explicat dr. Florescu.
Dr. Mihai Chiloflischi, coordonatorul Secţiei ATI, spune că toate cazurile au fost rezolvate sub anestezie generală, iar după intervenţie au urmat câteva ore de tratament şi monitorizare
”Părinţii au fost deosebit de satisfăcuţi, iar la final putem conclude că experienţa a fost una bună”, a declarat Chiloflischi.

Minunile ştiinţei

Cardiologul pediatru timişorean Adrian Lăcătuşu a colaborat cu echipa Polisano în selectarea copiilor care au fost trataţi.
”Aceşti pacienţi care au trecut printr-o procedură intervenţională ieri, astăzi vor pleca acasă. Pentru comparaţie, pacienţii care trec printr-un procedeu chirurgical, timp de două zile aproape nu sunt recunoscuţi de părinţii lor şi pleacă acasă doar peste vreo 10 zile. Confortul este enorm, acest tip de procedură este poate scumpă, poate la un preţ comparabil cu chirurgia, poate peste acest preţ, dar pentru pacienţi beneficiul este extraordinar. Sunt aici împreună cu pacienţii mei deoarece cred foarte puternic în acest proiect. Spitalul Polisano este deja un centru de referinţă în chirurgia cardiovasculara si cardiologia din România”, spune dr. Lăcătuşu.

Programul naţional

Adela Cojan, directorul executiv al Spitalului European Polisano, a vorbit despre demersurile pe care instituţia le face acum pentru includerea în Programul Naţional.
”Ne aflăm în demersuri avansate cu Ministerul Sănătăţii pentru includerea Spitalului European Polisano în Programul Naţional de Boli Cardiovasculare. Aceste campanii au contribuit la conştientizarea atât a factorilor de decizie cât şi a populaţiei că într-adevăr în România se pot trata toate malformaţiile congenitale cardiace şi toate bolile cardio-vasculare la costuri mult mai mici decât s-ar trata în străinătate. Eforturile depuse de Ministerul Sănătăţii sunt de 10 ori mai mari pentru ca pacienţii să fie trataţi în străinătate. Sperăm ca odată cu noile contracte să putem fi incluşi în Programul Naţional”, a declarat dr. Cojan.
Medicii atrag atenţia asupra faptului că aceste malformaţii netratate la copii, ajung în timp să coste Statul foarte mult. Pe lângă faptul că unele dintre afecţiuni nu mai pot fi tratate la vârsta adultă, cei care suferă de astfel de boli au nevoie de spitalizări frecente, de tratamente costisitoare şi mulţi dintre ei ajung persoane cu handicap susţinute financiar de Stat. 
Cea mai corectă variantă este rezolvarea acestor afecţiuni la copii cât mai repede pentru ca ei să aibă o viaţă cât mai aproape de normal, iar Statul să evite cheltuielile inutile.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA