Tribuna
"Confesiuni plastice", expoziţie de pictură-sculptură la Muzeul de Artă Contemporană
Dumitru CHISELIŢĂ
717 vizualizari

Muzeul de Artă Contemporană va găzdui, cu începere din 11 aprilie, ora 15, expoziţia "Confesiuni plastice", cu lucrări realizate de sculptorul Rita Schuerweghs şi pictorul Ilie Cioartă.

 

Despre lucrările de sculptură ale Ritei Schuerweghs (Belgia), criticul de artă Ana Amelia Dincă spune: "Formele polisate şi abstractizate sunt pentru Rita Schuerweghs o modalitate de a esenţializa gânduri şi sentimente în imagini expresive, de o claritate de receptare, punând în evidenţă capacităţile sale de a sintetiza motivul sculptural. (...) Sculpturile au o mare forţă de sugestie, o vitalitate coborâtă din masa monolitică a volumului şi din dorinţa artistei de a ne spune în mod direct că viaţa este presărată cu drame şi că, spiritul este cel care caută în labirinturile existenţei, datele frumosului, binelui şi adevărului. Înzestrate cu picturalitatea naturală a materialului, născută din însăşi structura lui cromatică şi pigmentară, lucrările denotă dragostea Ritei Schuerweghs pentru firesc, dar şi pentru tot ceea ce este provocator pentru latura ei senzitivă, energetică, care îşi găseşte rezonanţa în sculpturile transmiţând în mod direct bucuria de a trăi, ideea regenerării, a transcendenţei, într-o manieră modernă, interpretând subiectul într-un mod personal".

 

Pictura lui Ilie Cioartă, spune Corneliu Ostahie, "se distinge printr-o unitate tematică şi stilistică de mare consecvenţă care traversează întreaga sa carieră, de la debut şi până în momentul de faţă, adică nu mai puţin de jumătate de secol de activitate artistică.

Având o fire deosebit de sensibilă, ataşat valorilor fundamentale izvorâte din trinitatea Adevăr, Bine şi Frumos, pictorul s-a confruntat de-a lungul anilor cu inevitabile dificultăţi puse în calea exprimării sale libere şi a perceperii critice  nedistorsionate a operei create de el de către variate comandamente de ordin estetic aflate la modă, dar mai ales de deziderate ideologice, acestea din urmă marcând puternic viaţă culturală din România, ţara lui natală, în perioada regimului comunist. (...) Deşi expoziţia de faţă cuprinde relativ puţine lucrări, toate realizate în ultimii doi ani, ea poate fi considerată ca fiind o sinteză fidelă a creaţiei picturale a lui Ilie Cioartă, în sprijinul acestei afirmaţii fiind de invocat iarăşi unitatea remarcabilă a întregii sale opere plastice".

 

Expoziţia va fi vernisată joi,11 aprilie, de la ora 15, la Muzeul de Artă Contemporană de pe  str. Tribunei nr. 6 şi va putea fi vizitată până pe 27 aprilie. Curatorul expoziţiei este Robert Strebeli. (D.C)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia