Tribuna
PNL
Concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”
I. BÂRSAN
2565 vizualizari
Concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”

”Mă bucur foarte mult că am fost invitat la acest eveniment din Casa de Cultură ”Ilarion Cocişiu” din Agnita. A fost pentru mine o surpriză foarte plăcută pentru că numai aici , la acest concurs, am auzit cele mai frumoase şi autentice colinde din judeţul Sibiu, cântate de oameni ce poartă cu mândrie frumoasele lor costume populare ”.
    Acestea au fost spuse de prof. dr. Ilie Moise la concursul de colinde „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului”, organizat de Protopopiatul Agnita, Asociaţia „Valea Hârtibaciului” şi Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu”, la care au participat grupuri de colindători din parohiile de pe Valea Hârtibaciului.
Concursul a avut drept scop păstrarea şi punerea în valoare a minunatului patrimoniu cultural pe care îl reprezintă colindele de Crăciun, un tezaur spiritual pe care fiecare comunitate de români l-a moştenit de la înaintaşi, din vremuri imemorabile. Costumele populare şi colindele au devenit de-a lungul timpului cartea de identitate a fiecărei comunităţi, emblemă ce conferă personalitate comunităţii,  motiv de mândrie a celor care le poartă şi le cinstesc.
La concursul „De Crăciun pe Valea Hârtibaciului” au participat grupurile de colindători din parohiile Alţîna, Beneşti, Chirpăr, Coveş, Fofeldea, Movile şi Retiş care  au fost apreciate de juriu pentru autenticitate, interpretare şi costume. Este remarcabilă participarea, în premieră, la acest eveniment al hârtibăcenilor, a grupurilor de colindători din parohiile Beneşti şi Movile.
Juriul concursului a fost format din prof. dr. Ilie Moise, prof. dr. Daniela Pănăzan Lorinczi, preot protopop Mihai Naicu, jurnalistul Ioan Vulcan Agniţeanu şi prof. Mircea Drăgan Noişteţeanu.
După încheierea concursului, juriul şi organizatorii au apreciat că toate grupurile au prezentat colinde autentice, au purtat cu mândrie frumoasele haine lucrate în satele lor iar diferenţa s-a văzut, mai ales, la modul interpretării care a reflectat preocuparea pentru repetiţiile dinaintea concursului. În acest sens s-a hotărât ca toate grupurile să fie premiate iar cele clasate pe primele trei locuri, în mod deosebit.
Cele trei grupuri au fost Retiş cu 180 de puncte, Chirpăr cu 166 de puncte şi Coveş cu 157 de puncte.
Pe lângă frumoasele colinde prezentate de concurenţi,  cei prezenţi au avut bucuria să asculte un minunat  concert de Crăciun, susţinut de grupul vocal de la Casa de Cultură  din Agnita, pregătit de prof. Doina Părău, grupul vocal al elevilor din Brădeni pregătit de prof. Cristina Moga, corul „ Sf. Nicolae” dirijat de prof. Ovidiu Munteanu, corul Protopopiatului dirijat de preotul Cornel Adrian Toacşe şi soliştii Ioana Bogdan, Ioana Roxana Agârbicean şi Marcel Părău.
Părintele Protopop Mihai Naicu, felicitându-i pe concurenţi, a remarcat faptul că în afară de câştigul acestora, au fost câştigători toţi cei care au cântat la acest spectacol ca şi toţi spectatorii care au avut bucuria de a asculta Vestea Mare a Naşterii Domnului.
Preşedintele juriului, prof. dr. Ilie Moise, reputatul cercetător ştiinţific, a ţinut să-i felicite pe preoţii care se implică în păstrarea vechilor tradiţii şi  i-a îndemnat să abordeze cu mai mult curaj  obiceiurile vechi, chiar şi pe cele provenite din epoca precreştină, căci fac parte din cultura spirituală a poporului român şi reflectă continuitatea lui pe aceste meleaguri.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia