Continental
Tribuna
Comuna Axente Sever se pregătește pentru Sărbătoarea Coroanei-Kronenfest
Vasile ANTIPA
720 vizualizari
Comuna Axente Sever se pregătește pentru Sărbătoarea Coroanei-Kronenfest

Una dintre cele mai frumoase tradiții săsești continuă în acest an la Axente Sever. Este vorba despre Kronenfest-Sărbătoarea Coroanei, evenioment progrmat în 23 iunie de la ora 10 și care se va desfășura la Cetatea Fortificată din localitatea, iar intrarea este liberă.

În urmă cu zeci de ani, sărbătoarea era precedată de multe pregătiri în comunitate, scrie www.povestisasesti.com. Mai întâi, băieții tineri aduceau din pădure cel mai înalt și mai frumos trunchi. În ziua sărbătorii, acesta va fi centrul, un axis mundi în jurul căruia se va strânge întreaga suflare a localității.

Tot cu o zi înainte, fetele adunau de pe câmp coșuri de flori multicolore, din care împleteau, cu crenguțe de brad și stejar, trei coroane mari montate pe un schelet de trei cercuri de lemn. Fetele mai pregăteau un buchet deosebit, din cele mai frumoase flori, care urma să fie așezat în vârful trunchiului. Uneori aici se puneau numai flori de grădină.

Fetițele de școală, împreună cu mamele lor, împleteau cununițe mai mici, care se prindeau de coroanele mari. Toate aceste aranjamente se pregăteau de obicei la Casa parohială. Mamele coceau și lichii, scoverzi și cozonaci pentru ziua următoare. În dimineața de Kronenfest, toată lumea lua parte la slujbă. După terminarea ei, tinerii se grăbeau spre casă, unde schimbau portul de biserică cu cel de dans.

Ajunși la locul sărbătorii, tinerii fixau pe trunchi cele trei coroane, buchetul frumos se așeza în vârf și dedesubt se agăța un coș cu bomboane, fructe și o sticlă de vin sau de țuică. Apoi se înălța trunchiul, iar conducătorul Bruderschaftului, cel mai vrednic fecior din sat, se cățăra pe trunchi, până în vârf, unde rostea o cuvântare tradițională. De acolo arunca bomboane copiilor și aducea coșul cu băutură și celelalte bunătăți celor prezenți.

comentarii
1 comentarii

Foarte frumos! Vom fi prezenți!
Horatiu
20.06.2019 08:48
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia