Tribuna
Compostăm?
Compostăm?

Compostul este un îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale. Deșeurile provenite din activitățile casnice și cele de grădinărit pot fi reciclate cu ajutorul compostării, o metodă ușor de aplicat și necostisitoare.

 

Categorii de deșeuri compostabile

 

Principalele categorii de deșeuri care pot fi compostate sunt: deșeurile provenite din grădini și parcuri, fracția biodegradabilă din deșeurile menajere și asimilabile (resturi de fructe și legume, coji de ouă și alte resturi alimentare), deșeurile provenite din piețe și complexe alimentare; resturile biodegradabile din industria alimentară; nămolul rezultat din stațiile de epurare orășenești (respectiv, cele care nu sunt poluate cu metale grele sau alți agenți chimici nepermiși); deșeurile provenite din complexele zootehnice.

 

Cum să faci compost ?

 

Compostul ar trebui să conțină cantități aproximativ egale de materie brună și materie verde, preferabil pe straturi.

 

Materie verde compostabilă: coji de fructe, coji de legume, iarbă tăiată, zaț de cafea, buruieni, resturi verzi de la gardurile vii.

 

Materie brună compostabilă: coji de ouă, pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai, frunze moarte, paie și fân, rămurele tăiate, rumeguș, hârtie și carton (din cele nereciclabile, cum ar fi șervețele folosite cu materie organică, hârtie sau cartoane cu resturi alimentare, hârtie cerată cu ceară naturală).

 

Etapele compostării:

 

Procesul de compostare presupune doua etape: tratarea mecanică și descompunerea (fermentarea). In cazul tratării mecanice deșeurile sunt mărunțite, omogenizate și pregătite pentru tratarea biologică/fermentare.
Etapa de fermentare cuprinde trei faze principale:
• prima fază, stadiul de fermentare, la temperaturi cuprinse intre 25 si 40 grade Celsius;
• a doua fază, stadiul termofil, consta într-o degradare aerobă intensă. Materia organica se descompune la temperaturi de 50 pana la 70 °C, sub acțiunea bacteriilor. Datorită temperaturilor înalte, materialul se pasteurizează, microbii sunt distruși precum și semințele de buruieni.
• a treia fază, constituie stadiul de maturizare, în care temperaturile se stabilizează (35-45 °C) si se continua unele fermentații, convertind materialul degradat in humus; ultimul obiectiv este de a produce un material stabil.
Durata fermentării este de minimum 3 luni în sezonul cald și 4-5 luni în sezonul rece.

 

Ce să nu pui în compost?

Compostul nu se prea strică, dacă îl faci cum trebuie. Sunt însă și alimente care pot dăuna echilibrului acestuia, îngreunând major procesul de descompunere sau împiedicând oxigenul să își facă treaba.

 

  • Nu pune în compost: resturi de carne, pește, oase, resturi alimentare cu ulei, lactate, ouă întregi, plante otrăvitoare, lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice.

     

Compostul este ușor de realizat fiindcă natura îți oferă toate resursele de care ai nevoie ca să fertilizezi solul cu materii organice. Îl poți folosi în grădină, pe suprafața solului, ca să acoperi straturile de legume înainte de anotimpul rece, dar și pentru arbuști și pomi fructiferi.

      

În apartament, compostul îți hrănește plantele și florile din ghivece, datorită cantității de humus care le oferă mediul adecvat dezvoltării.

PH-ul compostului se reglează cu ajutorul zațului de cafea sau cu fâșii de carton brut. Din când în când, e bine să adaugi ori zaț, ori carton peste materia vegetală.

Compostul e gata atunci când s-a transformat în mod omogen în pământ, care poate fi mai moale sau mai afânat în funcție de cât s-a scurs excesul de umezeală. Printre grijile celor care nu au mai făcut compost acasă se numără mirosul și gâzele care pot rezulta din procesul de descompunere. Ele nu ies din cutie decât dacă umbli în compost. Dar nu trebuie să te îngrijorezi, fiindcă ele mor în afara compostului, fiind strâns legate de procesele de fermentare din recipient.         

Este important să știi că din compost nu va ieși un miros deranjant.

 

Sfat: compostul este un proces destul de ușor de realizat și faci un mare bine naturii și plantelor tale din apartament. Nu ai cum să greșești, deci nu lăsa aparenta complexitate a procesului de compostare să te descurajeze. E mai simplu decât pare????

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA