Tribuna
Comorile saşilor, motiv de sărbătoare la Avrig
Laura BUCIU
2532 vizualizari
Comorile saşilor, motiv de sărbătoare la Avrig

Turiştii şi iubitorii de artă au acum un motiv în plus să viziteze Palatul Brukenthal din Avrig.  În aripa stângă a palatului s-a deschis Expoziţia Bunurilor Săseşti din Transilvania, un muzeu tematic ce găzduieşte o colecţie de obiecte artizanale, veşminte şi piese de mobilier, reprezentative pentru cultura săsească din Transilvania. Colecţia de bunuri săseşti a fost pusă la dispoziţia vizitatorilor Palatului Brukenthal din Avrig de Elisabeta Rosenauer, o cunoscută păstrătoare a tradiţiilor şi obiceiurilor săseşti. Frau Rosenauer, cum o cunosc cei din generaţiile mai tinere, a colecţionat de-a lungul anilor, mobilă lucrată manual şi obiecte folosite în gospodăriile săseşti din judeţul Sibiu şi din toată Transilvania. „ Expoziţia adună la un loc lucruri foarte dragi mie, colecţionate în mulţi ani din gospodăriile săseşti. Fiecare obiect în parte are o poveste şi cei care ne vor trece pragul vor putea să afle lucruri interesante despre viaţa saşilor. Nu am vrut să ţin doar pentru mine aceste poveşti. Am vrut să le împărtăşesc şi cu alţii”, a povestit emoţionată Frau Rosenauer.
„Această expoziţie vine în întâmpinarea turiştilor dornici să afle mai multe lucruri despre locurile pe care le vizitează şi despre oamenii care trăiesc acolo. Faptul că în prima lună de la deschidere am înregistrat deja câteva sute de vizitatori ne convinge că demersul nostru era necesar. Expoziţia Bunurilor Săseşti din Transilvania îmbogăţeşte din punct de vedere cultural atât Palatul Brukenthal cât şi Avrigul”, ne-a spus Lidia Bădilă, purtător de cuvânt la Palatul Brukenthal din Avrig.
Organizatorii expoziţiei îi încurajează pe toţi cei care doresc să îmbogăţească colecţia de bunuri săseşti să contribuie cu obiecte care cred că ar putea fi reprezentative pentru cultura săsească. În felul acesta vor simţi că duc mai departe tradiţiile şi cât mai mulţi oameni vor cunoaşte valorile şi cultura saşilor din Transilvania.
Expoziţia Bunurilor Săseşti din Transilvania va fi vernisată vineri, 26 august la ora 16:00. Vernisajul va fi urmat de o prezentare a meniului săsesc şi de o degustare a preparatelor gastronomice reprezentative pentru etnicii germani din Transilvania. De pe masă nu vor lipsi cârnaţii bine condimentaţi, supa de chimen, gustosul hencleş sau plăcinta cu măr şi îngheţată de vanilie. Toţi participanţii vor fi invitaţi la un bal în aer liber, unde, responsabili de bună-dispoziţie vor fi cei trei preoţi evanghelici din formaţia Trio Saxones.
Pavilionul expoziţional poate fi vizitat de luni până duminică de la 09:00 la 18:00 iar biletele de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi studenţi.
O amplă campanie intitulată "Artă la palat" îşi propune să diversifice oferta cultural - artistică a palatului baroc dar vizează şi punerea în valoare a grădinilor şi a spaţiilor în aer liber,  pentru a le oferi iubitorilor de artă o experienţă unică în reşedinţa de vara a baronului Brukenthal.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia